23 Nisan 2009 Perşembe

Bir Haber ve Bir Haber Daha



Habertürk'ün web sitesinde gezerken bir habere rastladım ve okuduklarıma inanamadım. Sitenin güvenilirliğine inandığım için haberi daha detaylı okudum ve "olamaz bu kadar vahşet" diye evde bağırasım geldi. Buyurun bir okuyun haberi:
Bursa'da üniversiteye hazırlandığı öğrenilen genç, ormanlık alanda karşılaştığı genci, giydiği Galatasaray montuna küfür ettiği gerekçesiyle başını taşla ezip, kafasının üzerinde zıplayarak ağır yaraladı. Gözaltına alınan zanlı, emniyete götürülürken de "Gerçekleri tarih yazar, tarihi Galatasaray" diye bağırdı.

Bursa'nın Yıldırım ilçesi Mollaarap Mahallesi Vakıf Sokak yakınlarındaki ormanlık alanda dün akşamüstü meydana gelen olayda ÖSS'ye hazırlandığı öğrenilen dershane öğrencisi Samet Halisdemir (20), ormanlık alanda gezerken, ağaçların altında oturan ve işsiz olduğu öğrenilen Nurettin Yılmaz (19) ile karşılaştı. İddiaya göre iki genç arasında Samet Halisdemir'in üzerine giydiği Galatasaray Spor Kulübü armalı mont yüzünden tartışma çıktı. Halisdemir, tartışma sırasında kendisine küfür ettiğini öne sürdüğü Bursaspor taraftarı olduğu öne sürülen Nurettin Yılmaz'ın kafasına taşla vurmaya başladı. Kanlar içerisinde kalan Yılmaz'ın daha sonra kafasının üzerinde zıpladığı öne sürülen Halisdemir'i gören vatandaşlar koşarak genci sakinleştirmeye çalışıp, 112 Acil Servis'e haber verdiler.

Ambulansla hastaneye kaldırılan Nuretin Yılmaz'ın durumunun ağır olduğu öğrenilirken; polis tarafından gözaltına alınan dershane öğrencisi Samet Halisdemir, emniyete götürülürken "Gerçekleri tarih yazar, tarihi Galatasaray" diye bağırdı. Polis kanlı olayla ilgili soruşturma başlatırken, yaralı gencin durumunun ciddi olduğu bildirildi.
Daha sonra internette bu olayı biraz kurcalayınca, tribün dergide bu konuda açılmış olan bir topice rastladım ve orada da haberin aslına ulaştım ve şaşkınlığımın yerini öfke aldı:
Bursa'da ormanlık alanda birlikte oturdukları arkadaşının kafasını taşla ezdiği öne sürülen zanlı mahkeme tarafından psikiyatri bölümüne sevk edildi. Zanlı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin şerefini ve haysiyetini ayaklar altına aldığını için vurdum" iddiasında bulundu.

Olay, Maksem Mahallesi Atatürk Köşkü üstünde bulunan ormanlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, S.H.D. (20), arkadaşı N.Y. (18) ile birlikte ormanlık alana giderek sohbet etmeye başladı. Ancak ikili arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine S.H.D., yerden aldığı taşla arkadaşı N.Y.'nin kafasına vurmaya başladı. Kanlar içinde yere yığılan gencin üzerine çıkarak ezen S.H.D.'yi yoldan geçen bir vatandaş fark etti. Vatandaşın kendisini fark etmesi üzerine korkuya kapılarak kaçan S.H.D., bir
süre sonra elinde taşla geri dönerek kendisini gören vatandaşa saldırdı. Güçlükle sakinleştirilen şahıs polis ekiplerine teslim edilirken, kanlar içinde kalan N.Y. ise Bursa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ağır yaralanan genç, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü'nde ifadesi alınan zanlı bugün adliyeye sevk edildi. Zanlı çıkarıldığı mahkeme tarafından Bursa Devlet Hastanesi Psikiyatri ünitesine sevk edildi. Zanlının burada tedavi altına alınacağı öğrenildi. Mahkeme çıkışı basın mensuplarına olayı anlatan S.H.D, "Türkiye Cumhuriyetinin haysiyetini ve şerefini ayaklar altına aldığı için yaptım. Kimse Türkiye'nin haysiyetini ve şerefini ayaklar altına alamaz. Olayın Galatasaray ile ilgisi yok" dedi."
Üçüncü sayfa haberi olarak geçilmeyecek kadar ciddi bir olay aslında bu. Haberde geçen karakterlerin biri hastanede, biri de hapishanede ve onlarla ilgilenecek hasta bakıcılar ile gardiyanlar varken, asıl "hastalar" yani ilk haberi hazırlayanlar şu an aramızda ve tehlike saçmaya devam ediyorlar. Hangi akıl ve mantıkla böyle bir haber yapılabilir ki?Bu ülkede futbol terörüne kurban verilen o kadar genç varken, insanları galeyana getirmenin amacı ne? Bir haber ile gazete mi sattıracaksın, sitenin hiti mi artacak, televizyonun raitingi mi yükselecek? Ama, bu habere inanan ve inanabilecek o kadar genç var ki memlekette, onlar da "kan davası" peşine düşerse ne olacak? Ya yarın ya da öbür gün ajanslara düşmesi muhtemel "Bursa'da Galatasaray montu/atkısı taktırmayız dedi, sarı kırmızı atkılı genci bıçakladı" haberini okuyan "hayalperest muhabirler" ne hissedecekler? Bir haberi alıp, tamamen hayal gücü ile yoğurup insanların huzuruna sunan bu sözüm ona gazetecilerin ya meslekle ilişikleri kesilmeli ya da hizmet içi eğitime alınıp gazeteciliğin ne kadar ciddi bir iş olduğu anlatılmalıdır. Basın Ahlak Yasası şöyle demiyor mu: "Basın Ahlak Yasası'nın bazı hükümleri şunlardır: Gazetecilik mesleği, kişisel yarar için ve kamu zararına kullanılamaz. Ahlaka aykırı ve müstehcen yayın yapılamaz. Şeref ve haysiyetlere karşı haksız yayın yapılamaz, kişi ve kurumlar aleyhinde iftirada bulunulamaz. Din istismarı yapılamaz. Haberler doğruluğuna emin olunmadan yazılamaz. Taraf tutan fikirler haber metninde verilemez. Yayınlanmamak kaydiyle verilen bilgiler yayınlanamaz. Yanlış yayınlar dolayısıyle gönderilen tekzipler en kısa zamanda yayınlanır"
Hatta daha da ileri gidip bu iki haber, üniversitelerin gazetecilik bölümlerinde derslerde okutulmalı, geleceğin basın ve medya elemanlarına ellerindeki "silah"ın ne deneli kuvvetli olacağı ve yanlış kullandıkları takdirde facialara yol açabilecekleri öğretilmelidir. Temiz toplum, temiz siyaset, temiz spor gibi kavramlarla kirliliğe karşı halkı bilinçlendirme çabasındaki medya kuruluşları, asıl temizliğe kendi evlerinin önünden , hatta içinden başlarsa, bizlerin gözünde daha inandırıcı olacaklardır... Daha da özele inersem, bu haber sonrası habertürk sitesi benim için "sık kullanılanlarda" silinmiş siteler arasındadır...

1 yorum:

taksim dedi ki...

Nasıl olmuş da, herşeyi yamultan basın, Galatasaray yerine Beşiktaş diye yazmamış..
Şaşırdım doğrusu..
Hem de Bursa'da..

Blog Widget by LinkWithin