20 Mart 2016 Pazar

Türkiye Milli Takımı 2016 Avrupa Şampiyonası Formaları


Milli Takımın bu yaz Avrupa Şampiyonasında giyeceği formalar federasyonun web sitesinde görücüye çıktı ve 24 Mart tarihinde kargoya verilecek şekilde ön siparişle satışa sunuldu.  Forma koleksiyoncuları vakit kaybetmeden arşivlerini zenginleştirmek için siparişi vermişlerdir de, bana göre Nike, Galatasaray formalarında olduğu gibi yine çuvalladı bu işte. Al bayrağın renklerinden oluşan kırmızı-beyazlı formalar gitmiş ve yerine ne hikmetse siyah-kırmızılı bir ekipman ortaya çıkıvermiş... Hatta çorabı ve şortuyla topçuların üzeri kırmızıdan ziyade siyahın ağırlıkta olacağı bir düzene bürünmüş. Oysaki, milli takımların karakterisitik formaları olur, ana şekil bellidir de, belki ufak tefek hatlarla oynama yapabilir forma tedarikçileri. Milli takımın da göğüste şerit üzerine ay-yıldız vazgeçilmezdir, değişmemelidir.
Değiştirilimiş...
Kim karar vermiş?
Bilemiyorum...
İkinci forma da ilkinin bir benzeri, hatta yıllar evvel karşı çıktığımız turkuaz rengin ağırlıkta olduğu bir kombin yapmış Nike tasarımcıları... Modada her sene belki renkler değişir ama ulusal takımlar olsun, kulüp takımları olsun renkleri sabittir, sevsen de sevmesen de, sıkılsan da sıkılmasan da, renklerle oynayamazsın, yeni renkler türetemezsin...
O renkeler aşık olup, takım tutan milyonlarca taraftar varken, o renklerin kulüpler için tek tek anlamı ve manası vardır...
Kırmızı ve beyaz bizim milletimizin rengiyken, turkuaz ve siyahın bu formalarda ne işi var, ne manası var, bize bir zahmet bu formaları tasarlayanlar anlatabilir mi?
Ama n'olur burada ve buradaki gibi "laf kalabalığı yaparak değil,
siyahın, turkuazın manası nedir? Neden siyah ve turkuaz?
Kısa ve öz cevaplar bekliyoruz...
Lütfen




1 yorum:

gözbek dedi ki...

Sana bu konuda katılamayacağım.
İtalyanların bayrağında mavi yoktur ama İtalya deyince akla mavi gelir. Fatih Terimin de turkuaz ve Türkiye'yi bu şekile sokma konusundaki fikrini 2008'den hatırlarsın. Dolayısıyla bu turnuvada da böyle bir renk bekliyordum. 2008 de 2 forma da turkuaz ağırlıklı idi bu sefer bence biri kırmızı diğeri turkuaz yapılarak her iki kesimin de istediği olmuş oldu.
Kırmızının yanına siyah şahsen çok sevdiğim bir kombinasyon olduğu için ilk formayı da tuttum hangisini alsam diye düşünüyorum.

Blog Widget by LinkWithin