6 Mart 2010 Cumartesi

"İstanbul Basın" Bunu da Yazın!

Normal şartlarda şu saatlerde bitmesi gereken Diyarbakırspor-Bursaspor Süper Lig mücadelesi biteli dakikalar oluyor, taraftarlar staddan ayrıldı, ev sahibi futbolcular duşlarını aldılar, misafirleri ise Nikaragua'da savaştan kaçan siviller misali iki minibüse bindirilip, kimsenin bilmediği bir istikamete kaçırıldılar polis kuvvetlerince... Onları televizyonları başında izleyip, gol atıp atamayacakları heyecanını yaşamaya alışık olan aileleri ise şimdi korku içinde sevdiklerinin can sağlığından endişeli bir bekleyiş içindeler. Bursa Olay TV'ye bağlanan Bursaspor Başkanı Yazıcı da sporcuların sağlıkları hakkında pek bilgisi olmadığını belirtirken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'de futbolcuların can emniyetinin korunması adına takım otobüsünün nerede olduğunu söyleyemiyor Ertuğrul Sağlam ve topçularını merak edenlere... Umarım yeşil-beyazlılar sağ salim Bursa'ya gelip, sevdiklerine kavuşurlar...

Peki bugün Diyarbakır Atatürk Stadında neden bu kadar vahim olaylar yaşandı? Daha önceki maçlarda da bu ilimizde böyle olaylar yaşanırdı ama bunların hepsi maçın gerginliği ile olan, anlık kıvılcımlar ya da şehrin huzurunun bozulmasını isteyen provakatörler tarafından çıkarılıyordu, bu kadar planlı ve futbol dışı görüntüler asla izlemedik Doğu'nun Paris'ine dair. Lakin, dün Dedeman otelinin basılmasından başlayıp, bugün Bursa kafilesinin stada girişiyle devam edip, bir gazetecinin yaralanması-ki sağlık durumundan haber yok hala- ve maçın yardımcı hakeminin kafasına taş isabet etmesi ile süren olayların suçlusu o stadda kin ve öfke içinde etrafa taş yağdıran taraftarlar olduğu kadar, onları bu hale getiren medya mensuplarıdır.

Eylül ayında Bursa'da oynanan maçta bir çok şehit vermiş Bursaspor taraftarı ülkenin de içinde bulunduğu durumla alakalı olarak etrafı Türk bayrakları ile süslemiş ve takımlarını kıpkırımızı bir ortamda karşılamıştı. Oyuncular sahaya çıkıp, seremoniye durduklarında herkes hep birlikte İstiklal marşı söylerken, deplasman taraftarından bazıları ayağa kalkmamış, bazı provakörler de yuh sesleriyle ortamı germişlerdi. Bunun üzerine Bursa taraftarları da kendilerine küfürler ile karşılık vermiş ve ortam gerilmiş, karşılıklı koltuk atmalar ve çirkin görüntüler yansımıştı gazete sayfalarına ve televizyon ekranlarına. Ama, bu olaylar sadece Diyarbakırspor'a özgü olmazken, Bursa'nın Beşiktaş'la da, Galatasaray'la da, Fenerbahçe ile de maç içinde buna benzer "mevzuları" olmuştu her sene. İşte, işin iç yüzünü araştırmadan "populist" bir yaklaşımla ortaya atılan ulusal medya mensupları Bursa taraftarı ve şehrini "faşistlikle" suçlayan televizyon programları yapıp, gazetelerdeki köşelerinde yazılar yazarken ileride neye sebebiyet vereceklerini hiç ama hiç düşünmemişlerdi... Hatta, işi o kadar da abarttılar ki, ulusal medyada saygın görevlerde olanlar Diyarbakırspor forması giyip televizyona çıktılar, ahkam kestiler, İstanbul Büyükşehir Başkanı da hem forma giydi hem de güvercin uçurdu barış mesajları vermek adına. Oysa ortada savaş filan yoktu, sadece futbol oynuyordu takımlar... Yılmaz Özdil'in dediği gibi " Üç tane terorist Diyarbakırlı diye koca şehir komple PKK'lı değilken, üç tane serseri bağırdı diye de ırkçılıkla suçlanamazdı yurtsever Bursa"... O Eylül ayında, bu taraflı yayınları yapanlar ateşlemişlerdi bugünkü olayların fitilini... O yayınları, o demeçleri okuyan Diyarbakır taraftarları da "intikam" ve "rövanş" duygularıyla beklemeye başlamışlardı Bursa maçını, akılarında yoktu sahada alınacak 3 puan ya da küme düşme mücadelesindeki durumları... Sağ duyu gitmiş, yerinde yeller asıyordu...
Ve taşlar ile pet şişeler arasında futbolcular top oynamaya çalışırken, Diyarbakırlıların tellere astıkları bir pankart takılıyordu gözümüze: "Bize bir özür borcunuz var" diyorlardı Bursa'ya ve taraftarına ilk maçtaki olayları hatırlatarak... Şimdi Bursa halkı da merak ediyor forma giyenler ve taraflı yayın yapan "İstanbul basın" özür dileyecek mi Bursa halkından bu yaşanılanlardan sonra...

13 yorum:

M.T dedi ki...

Vay be ne güzel iş! suçluyu bulmuşsun sen bu millet daha fazla yıpratmasın kendini artık futbol terörünün kaynağını aramaktan. hatta hemen git futbol federasyonuna tezini sun. medya mensupları attı taşları, sloganları, ilk maçta bursa'da ortamı geren de medya mensuplarıydı değil mi? geçin bunları geçin ya. nelerle uğraşıyoruz hala. rüzgar eken fırtına biçer beyler! sezonun ilk yarısında provokasyon tohumu ekenler şimdi kimseye şirin görünmeye çalışmasınlar! demeyeceksin kardeşim ''pkk dışarı'' diye! içinde kalsa bile bırak patlasın. bu hassas ortamda kendi o lanet olası ''ırkçı'' fikrini kitlelere mal etmeyeceksin. o yeşil zeminde futbol maçı izlemek istiyorsan takımını destekleyeceksin adam gibi! sen dün bunları dersen, bugün de başına taşları yersin! ikisinin de savunulucak hiç bir yanı yok!!! ama o gün ses çıkarmayanlar, bugün de mümkünse sussunlar. çünkü konuşsalar ortalığı daha beter bulandırırlar!!!

stalker dedi ki...

bursa taraftarı ne masummuş arkadaş ya.. şehir içinde solcuya, kürde, eşcinsele satırla baltayla saldıran ağzı salyalı vatansevicileri ne güzel aklamışsın.. zaten ne demişti birisi:

vatanseverlik, alçakların son sığınadır. (patriotism is the last refuge of a scoundrel)

kürde yapılan ırkçılığa ses çıkarma, sıradan lig maçlarında okunması zorunlu kılınan marşı sorgulama ama diyarbakır bi bok yiyince avazın çıktığınca bağır pişkin pişkin. kolpa ultras.

Adsız dedi ki...

sen bu yazıyı yazmış olamazsın sabri bey,eylül ayındaki bursa stadında yaşananları bu kadar sevimli gösterip,levent bıçakçı sayseinde ceza almayan bursanın tarafını tutman şaşrtcı oldu.. yazıklar olsun..

Adsız dedi ki...

Varsa bir tepkin,laf edildiyse Türklüğüne,aç koskocaman ay yıldızlı bayrağı,as Atatürk posterini İstiklal Marşını ıslıklıyarak değil İNLETE İNLETE söyle göster tepkini.Zihniyet belliydi.Burası Amed burdan çıkış yok??? Acaba ben mi bilmiyorum yeni bişey mi oldu Amed diye bir il.kasaba vb. bir yer mi var? Galatasarayımız malum 33. hafta için 5 maç almıştı.Eğer ligte kalabilirse Faşistbakır bütün bir sene seyircisiz oynamalı

ultras/Movement dedi ki...

Arkadaşlar mesajlarımızda hakaret içeren kelimeler kullanmayalım...

Adsız dedi ki...

istiklal marşını ıslıkladıları için yada o gülerde yaşanan şehitlerle çok ilgili değil o gün o stadda yaşananlar.. bursa ve diyarbakır bank asyada yada o günlerdeki ismi herneyse bir alt ligde mücadele ederken de benzeri ırkçı sloganlar atılmıştı ama gündeme gelmedi.. her yerde videoları dolaştı zamanında.. bursa taraftarının ırkçı bir topluluk olduğu gerçegini bu olayları az cok takip eden herkes biliyor zaten..

bu ülkenin tek savuucusu bursalılar mı sivas antalya denizli trabzonda neden yaşanmadı bu olaylar.. diyarbakır sorunlu bir bölge.. sen oradaki provakatör insanlara malzeme çıkarırsan onlar bunu bu şekilde kullanır işte..

sen bu insanlara pkk dışarı dersen o insanları fişlersen kendinden kabul etmezsen bu ülkedeki soruları nasıl çözebilirsin.. ülkenin bugün boğuştuğu terörün temeli de bursa taraftarı gibi düşünen (hatta düşünemeyen desek daha doğru olur) insanların bilinçsizce bu isanları 2. sınıf insan kategorisine almasından kaynaklanmamışmıdır zaten..

mirmak dedi ki...

u/M burada basından bahsediyor, bursa taraftarını aklamaya da çalışmıyor. Diyarbakır'a da kürtlere de kaptırmıyor. hele hele vatanseverlik bayrakları fllan da açmış değil. İlkokulda türkçe dersinde okuduğumuzu anladık mı diye bir soru olurdu her konudan, okunacak metinden sonra.Stalker'ın da o hesap...Okuduğumuzu anladık mı?Görünen anlamamışız. Bursa taraftarı yanlış yapmış olabilir belki, ama bu yanlışı allayıp pullayıp servis yapanlar daha fazla suçludur. Bu ülkede zırt pırt olay çıkan memleketin birinde insanlar tutup da yine olay çıkarıyorsa buna pek şaşılmaz, ama bursa gibi bir memlekette bir olay çıkınca, medya bunu abartır, ve olay çıkarmaktan büyük haz alan manyakların da böyle bir fırsatı kaçırmaması imkansız olunca sonuç bu olur. benim bakış açımdan da bu olay böyledir. ne ekersen onu biçersin biraz garip, kinci bir bakış açısıdır. Biraz da bu durumu yarası olan gocunur diyerek bağlayayım. Memleketin heryerinde saçma ve aşırı bir salak milliyetçilik kol geziyor, Bursalılar da keşke sadece maç izleselerdi o gün. Ama olay çıkarmak konusunda haz duyan manyaklar sadece doğuda değil batıda da var. İnsanlar da cahil ne de olsa.Bir diyarbakırlı ne kadar cahilse batıda yaşayan da o kadar cahil. Konu aslında o ya da bu deüil. Konu insanların takım, ırk, din, milliyetçilik, solculuk, sağcılık,tarikatçılık gözlükleriye yaşama merakı/tutkusu...Kendiyle kendi başına, bir birey halinde yaşayamıyor oluşu...işte bütün mesele bu.

stalker dedi ki...

"Yılmaz Özdil'in dediği gibi " Üç tane terorist Diyarbakırlı diye koca şehir komple PKK'lı değilken, üç tane serseri bağırdı diye de ırkçılıkla suçlanamazdı yurtsever Bursa"..."

bu aklama değil de nedir? hele aynı paragrafın girişi... blogun sahibi yanılmıyorsam bulgaristan göçmeni bir ailenin mensubu. "bulgar yurtseverleri"ni yakından bilen birinin kürtlerin ve diyarbakır'ın halinden anlaması gerekirken, durduğu safa bak! bursa'da diyarbakır'ın gelişi vesilesiyle maç öncesi ve sırasında yapılan ırkçı organizasyonu mazur gösterip olayları diyarbakırsporlulardan başlatmak en hafif tabiriyle vicdansızlıktır; ahlaka sığmaz.

ırkçılığa verilen her ödün, onu bahanelerle yumuşatan her birey faşizme hizmet eder. basın masın bunları geçin. işin kolayına kaçmak bu. zira medya senin aynan.

ultras/Movement dedi ki...

@stalker,
Yurt dışında yaşayınca insan duracağı safı daha iyi seçiyor... Bazen uzaktan bakmak gerekiyor resmi daha iyi anlayabilmek için...
Dün yaşanılanları hala Bursa'ya mal etmek çabası, ancak Bursa ile bizim bilmediğimiz bir hesabı olanların yapacağı iştir...
O kadar maç izledim, o kadar mevzu gördüm lakin dünkü gibi olanını bu ülke sınırları içinde yaşamadım...
Bunun sebebini de zaten yazdım...

stalker dedi ki...

ahah tam da beklediğim argüman gelmiş. bursa hesapları filan... bursa şehriyle ilgili google'da biraz arama yapın; linç, faşist saldırı, eşcinsel, kürt, solcu filan yazın mesela.. nyse..

pkk nasıl ki kürt sorununun nedeni değil sonucuysa, bu durum da öyle. bilmem anlatabildim mi?

(sami yen'deki gs-fb derbisinin anısı dün gibi taze. saf yerine koymayın insanları..)

gözbek dedi ki...

yapılan herşeyi ama herşeyi anladım ama istiklal marşının ıslıklanması ne demek oluyor orasını anlamadım.

stalker veya M.T hangi provakosyondan veya tahrikten ötürü marşımız ıslıklanıyor?

ultras/Movement dedi ki...

Kufurlu yorumlar yayınlanmamıştır...
Düşüncelerimizi kufur etmeden de anlatabiliriz...

Caimanes dedi ki...

Önünde,bu yazın için saygıyla eğiliyorum Sabri abi..
Senin de dediğin gibi bu maçta olacak her olayın suçlusu ilk maçta açtığımız Türk Bayraklarını suç ilan eden İstanbul Basınıdır..Yöre halkını yanlış bilgilendirip bu olayları geliştiren onlardır..
Sonuç olarak ilk maçta hiç kimsenin burnu bile kanamamıştır..Kanayan burunlar ise emin olun ki etkiye tepkidir..O gün kırılan koltukların hepsi yeşil koltuklardır..Ve yeşil koltuklar Açık Kale Arkasında sadece Deplasman tribünündedir..
(İnanmayan bana ulaşabilir kanıtlarım var)
Hala bakıyoruz ki o gece stadta olmayan basın mensupları stadta olan bizlerden daha çok bildiler,daha çok yaşadılar olayı..
Sizi yemin ederim ki stadta toplu olarak 1 Kere bile PKK dışarı denilmemiştir..
Bizim tribünümüz şehit vermiş bir tribündür..Bizim kardeşliklerimiz Şehit kardeşlikleridir..
Biz o gece sadece Türk Bayrağı açıp Bu Vatan Bölünmez'i söyledik..
Keşke Diyarbakır taraftarı ilk maçta evet diğer maçlara göre milli duyguları bana kalırsa doğal olarak artan bizleri rezil etselerdi,cumartesi günü stadlarını Türk Bayrakları ile donatarak..
Ama maalesef o gün stadta sözde örgütün marşları söylenip İstiklal marşımız ile alay edildi..
Futbolcularımız hayatlarının en korkutucu gününü yaşadılar..
Bundan ötesi yoktur..
Bu olay,bu maç,bu görüntüler daha doğrusu bu kavga Bursaspor'un değildir..
Neyse yazın için minnettarım sana abi..
Sana olan hayranlığımı bin kat daha arttırdın..
Bizlere bu kötü olaylarda yanlız olmadığımızı hatırlattığın
Çok teşekkür ederiz..
Saygılar..

Blog Widget by LinkWithin