25 Eylül 2012 Salı

Steaua Taraftarından "Katile" Hürmetler

Bu hafta sonu Steaua ile Rapid arasında oynanan Bükreş derbisinde, ev sahibi taraftarların açtığı "Eugen Grigore'ye hürmetler" pankartı, derbinin skorundan çok Romanya'da konuşulan olay oldu. Peki, ülkeyi ayağa kaldıran bu pankartta adı geçen Eugen Grigore kimdir?
1970li yıllarda kendi halinde bir kamyon şoförü olan Eugen Grigore, yorgun geçen bir günün akşamında evine döndüğünde gördüğü manzara karşısında donakalır: Evi barkı yanmış, karısı ve üç çocuğu vahşice öldürülmüştür. Emniyet güçlerinin katillerinin izini bulma çalışmalarını beklemeden, Eugen kendi çabalarıyla suçluların yerini tespit eder: Yöredeki Romanların çadır kurduğu mera. Hayattaki en sevdiklerini kaybeden bir insanın intikam hisleriyle gözünü karartan Grigore, kamyonu çadırların üzerine sürer ve bir çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 24 Romanı katleder. Bu vahşi olay, Rumen yetkililer tarafından örtbas edilir, hayatlarını kaybedenlerin akrabaları memleketin değişik bölgelerine sürülür ve Grigore'ye müebbet hapis cezası verilirken, sonradan ceza 28 yıla indirilir.
Steaua Bükreş taraftarları Rapid'lileri "çingene" diye kötüleyip, roman katili Eugen Grigore'yi öven pankart açmaları sonrası, bu günlerde Romanya Futbol Federasyonu, UEFA'nın ırkçılık konusundaki hassasiyetini bildiğinden, ev sahibi takıma ceza verip, sıkıntıyı bir an evvel çözme telaşında...


Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin