6 Mayıs 2009 Çarşamba

Alt Ligler

Çok eski adıyla 2.lig, biraz eski adıyla LigA yeni adıyla Bank Asya 1.Lig, Süperligden daha geniş bir coğrafyaya hitap etmesiyle, şampiyonluk adaylarının bolluğuyla ve maçların biraz daha amatörvari koşullarda oynanmasıyla, medyada fazla ses getirmese de geniş bir kitlenin ilgisini çekiyor. İsim olarak ben LigA ismini bizim futbola daha çok benzeyen İtalyan sistemini andıran, değişik ve hoş bir isim olarak görmüştüm. Ne yazık ki sadece 3 sene dayanabildi bu isim ve İngiliz özentisi bir isimle değiştiriliverdi. Maçlar da eskiden TRT'de yayınlanırken daha yakından takip edebilir, haftasonu öğlen saatlerinde ayrı bir keyif yaşardık; lakin endüstriyel gerçekler o zevki de elimizden aldı.
Bu ligde şampiyon olmuş takımların oyuncularına ve teknik direktörlerine ertesi sene hep acımışımdır. Yağmurda, çamurda, abuk sabuk koşullarda bu insanlar emek çeker ama Süper Lige çıkınca takımı güçlendirme adına 6 tane yabancı birden gökten zembille iner, kulübeye de Süper Ligin vardiyalı hocalarından biri oturtulur. Hiçbir zaman da bu aşı tutmaz. Bunun en yakın örneği Manisaspor'da görüldü. Manisaspor'u Süper Lige çıkaran Levent Eriş Süper Ligde fazla dayanamadı ve Ersun Yanal bir ümitle geldi. Takım küme düşme hattına inince bir ümit yine Levent Eriş'e sarılındı ama kurtaramadı. Aynı Levent Eriş yine Manisaspor'u Süper Lig'e çıkardı bu sene, bakalım seneye kaç hafta sabredilecek; Sezer Öztürk, Ufuk Ceylan, Nizamettin Çalışkan gibi flaş oyuncular kaç maça çıkabilecek. İzmir'den takım yok derken İzmir'e 30 dakika mesafedeki bir yerin ikidir Süper Lige çıkması da gülümsetiyor insanı.

Diyarbakırspor bu sene beni en çok şaşırtan takım. Sezon başı ekonomik sıkıntılar, davalar derken küme düşecek herhalde diyordum. Hiç ortalarda gözükmüyorken son haftalarda ilk 2ye yerleşti ve çıkmayı garantileyiverdi. Süper Ligin her zaman olabildiğince geniş bir coğrafyaya yayılması taraftarıyım. Her deplasmanın ayrı bir öyküsü ayrı bir güzelliği ayrı bir yemek tadı dahi olmalı. Diyarbakır da bu yönüyle Türkiye'nin yaklaşık 200.000 km2'lik bir kısmının eksikliğini tamamlamıştır. Teknik direktör Eskişehirli Coşkun Demirbakan'ın Eskişehirli birçok arkadaştan tam bir alt liglerin uzmanı olarak methini duydum. Umarım yukarıda bahsettiğim sistemin kurbanı olmaz da ligimiz değişik bir isimle tanışır. İlaveten Manisa maçında Diyarbakır'ın uzun bir aradan sonra bir batı takımınca dostane karşılandığını gördüm, umarım bu tılsım bozulmaz ve olay başka yönlere çekilmez.
Bitime 1 hafta kala baraj maçlarına kalanlar da belirlendi. Süperligde de 17-18.takım düşürüp 13-14-15-16.ya baraj maçları oynatsak nasıl olur diye düşünürüm hep. Küme düşme hattı daha yukarıya çıkar, rahat takım sayısı azalır, lig bitiminden sonra da izleyecek maçlar bulabiliriz. Neyse, Bank Asyada Kasımpaşa, Altay, Bolu ve Karşıyaka'dan biri daha çıkacak üst lige. İstanbul'dan çok takım olduğu için her ne kadar taraftarına sempati duysam da gönlüm Kasımpaşa'dan yana değil. Boluspor bana 1980lerdeki liglerimizi hatırlatıyor, bu aralar TRT3'teki nostalji kuşağında hep görüyorum, değişik bir tat olabilir. Ama tam olarak kimi istersin derseniz taraftarıyla, tezahüratıyla Karşıyaka yakışır. Yanına bir de bu sene 2.lige çıkan Göztepe de yakında gelirse tadından yenmez.
Yükselme maçlarına kalmayı bu hafta son dakika golüyle Altayla 1-1 berabere kalan Adanaspor'a da değinmek gerek. Maçtan sonra taraftar sahaya indi, hakem kovaladı, başkan Bayram Akgül istifaya çağrıldı ve o da görevi bıraktı. Takip ettiğim kadarıyla Bayram Akgül'ün Adanaspor'un 3.ligden buraya uzanan serüveninde bayağı emeği var. Altay maçında da ciddi hakem hataları olmuş ama Adanaspor şu anda zaten çıkışta bu sene olmazsa seneye Süper Ligde olacak bir takım kurmuşlar. Derininde daha farklı, bilmediğimiz konular olduğu muhakkak, tek ümidimiz muhtemel gelecek cezalar ve kaosların Adanaspor'u geldiği yöne geri göndermemesi. Diğer yandan geçen senenin flaş takımı Adana Demirspor da geçen sene son dakikada kaçırdığı Bank Asya biletini bu sene rahat alır, derbilere bir de Adana derbisi ekleriz diyordum ama orta sıralarda tutunarak 2.ligi bitirivererek beni çok şaşırttı. Alt tarafa bakarsak, bu sene Diyarbakırın yerinde olur dediğim Malatya 2.yarıda neredeyse maç kazanamayarak küme düşmeyi garantiledi. Doğunun Parisinin de hep hayalimdeki Süper Lig coğrafyasında yeri var. Genel olarak Malatya'dan gelen haberlere bakarsak küme düşme sarsıntıdan çok, camiayı daha da kenetlemiş gibi gözüküyor. Eğer bu hava bozulmazsa bir ertesi sene çıkacaklardır. Diğer 2 düşme adayı Güngören, Sakaryaspor, Giresunspor, Samsunspor ve Erciyes. Son hafta bu takımların hepsi başka takımlarla oynayacağı için hepsi 3 puan alacak ve sanırım Güngören ve ne yazık ki Sakaryaspor düşecek. Sakarya da Kocaelinin yaptığı gibi sonradan uyandı, şehir olarak bütünleşti son 15 maçta 25 puan topladı. Bana sorarsanız Altay son hafta Erciyesi yensin Erciyes düşsün derim ama galiba öyle olmayacak.
Bucaspor, Bank Asyaya çıkmayı 2 hafta kala garantiledi. Süper Lig İzmirsiz ama Bank Asyanın İzmiri gittikçe bollaşıyor. Çıkan 2.takım eğer son 2 maçta intihar etmezse Mersin İ.Y. olacaktır. Bu ligde bayağı yatırım yapıp karşılığını bir türlü alamayan Şanlıurfa bu sefer klasmandan gelip bir sürpriz yapacak gibime geliyor.

6 yorum:

[as] dedi ki...

Adanaspor taraftarı Bayram Akgül'e hiçbir laf etmemiştir. tepkiler tamamen hakemedir. orada yanlış bir bilgi var sevgili u/M.

bülent yasir dedi ki...

inşallah abi dediğin gibi karşıyakam çıkar ligede yapcağımız deplasmlarla iç sahadaki trübün şovlarıyla renk katarız sezona

Adsız dedi ki...

Adanaspor taraftarının başkanı istifaya davet ettiği yanlış bilgidir. Aslı yoktur.

Adsız dedi ki...

bi goztepe incelemesi istesek cok sey mi istemis oluruz acaba :)

ultras/Movement dedi ki...

Adanaspor taraftarının başkanı istifaya davet ettiği gazetlerde yazdı hafta boyunca, bundan dolayı biz de yanlış bilgilenmiş olabiliriz.
Adanaspor tarafından gelecek bilgilendirici her türlü yazıya bu blog açıktır, bu böyle biline...

Göztepe hakkında da Göksel bir yazı yazacaktır çok yakında...

Adsız dedi ki...

adanaspor taraftarı olarak once forumunuzda bize yerverdiginiz için tesekkur ederiz güzel bi yazı olmuş.sadece şunu belirtelim başkan istifaya davet edilmedi ne yazıkki kendisi istifa etmek istedi tüm stadlarda yaşanan bu olayları biraz abarttı deyim yerindeyse 1 kaşık suda fırtınalar yarattı .malum federasyonumuzun bariz hatalarıyla kaybettigimiz onca puan ,kulübe bir türlü yapılamayan yardım ,sahipsiz bırakılan bi adana şehri(bu adananın 2 takımı içinde geçerli) ve buna istinaden yapılan tezahuratları başkanımız gariptirki üzerine alınmış (oda enteresan bi olay) istifa kararı almıştır.yolu açık olsun . tekrar tesekkür ediyor iyi günler diliyorum.

Blog Widget by LinkWithin