6 Nisan 2011 Çarşamba

Inter.2 - Schalke.5



  • Milano’ya gelirken asil dusuncemiz haftasonu oynanan AC Milan-Inter macina gitmekti. Yalniz buraya geldigimizde Italyanlara has ilginc bir uygulama ile karsilastik. Italya’da mac bileti alacak kisi kimlik ibrazini yaparak biletini aliyor ve bilette o kisinin ismi yaziyor. Ayni sekilde stad girisinde de kimlik kontrolu yapilarak bilet uzerindeki isim ile kendi ismi karsilastiriliyor. Dolayisiyla biletin uzerinde sizin isminiz yazmiyorsa maca girmeniz imkansiz. Derbi macinin biletleri haftalar oncesinden tukendiginden, "karaborsadan aliriz" diye dusunmustuk ama bu yontemle karaborsa bilet olayi Italya’da tarih olmus. Yine de stad cevresinde olaydan habersiz turistleri kaziklamak icin karaborsa bilet satanlar var, kesinlikle oltaya gelmemek lazim.
  • Italya Federasyonu bu yontemle karaborsanin ve futboldaki siddetin buyuk oranda onune gecmis. Tek dezavantaji bizim gibi sehir veya ulke disindan gelenlerin onemli maclar icin bilet bulma sansinin sifira yakin olmasi. Milano derbisine gidemesek de stad cevresinde derbinin havasini bolca kokladik. En cok garibime giden taraf mac oncesi Interli ve Milanli taraftarlarin ayni metro ile gelip, stad cevresinde birbirlerine karismadan kendi hallerinde takilabilmeleri. Dunyanin sayili rakiplerinden olan bu iki kulubun taraftarlarini bu seviyede gordukten sonra, bizim derbilerimizdeki goruntulerin bize ve bizim gibi birkac acinacak ulkeye ait oldugunu dusunmeye basladim.
  • Italyanlarla bizin bircok benzer yonumuz var. Stadin cevresinde ayni bizdeki gibi bol bol kofte ekmek benzeri yiyecekler, korsan atki formalar satan tezgahlar mevcut. Urun cesitleri cogunlukla domuz agirlikli oldugu icin uzaktan bakabildik.

  • Velhasil, derbi macinin ardindan kismet haftaici oynanan sampiyonlar ligi macina bilet bulmak oldu. Hani bizde genelde Galatasaray-Fenerbahce rekabetlerinde "birbirinizle ugrasacaginiza Avrupa maclarina enerjinizi harcayin" diye bir soz soylerler ya, derbiye bilet bulamayip, sampiyonlar ligi ceyrek finaline bilet bulabilerek aslinda burada da yerel rekabetin Avrupa'dan daha ciddiye alindigi sonucunu cikarabiliriz.
  • Stat, Avrupanin tarihi stadlarindan biri , icerideki akustik ve atmosfer gercekten muthis. Tribunler, Bernebeu'daki kadar olmasa da dik yukseliyor. 3 tribun 3 katli, maraton tribun diyebilecegimiz bir tribun 2 katli. Guzellikleri bir yana, stad zamana gore eski kalmis. 3.kata cikmak icin bilmem kac tane merdiven cikmaniz gerekiyor, cikamayacak durumdakiler icin yuruyen merdiven, asansor vs. yok. Tuvaletler eski, Sami Yen'deki tuvaletlerden farksiz. Dolayisiyla millet buldugu koseye ihtiyacini gideriyor ve her taraf malum koku ile kokuyor. Stadin bir elden gecirilmesi gerekiyor.
  • Taraftarlari incelemeye basliyoruz, Inter tribunlerinde kale arkasi 2.kattaki taraftarlar tezahurat ederken diger taraflar daha cok maci takip edip, cok atesli anlarda tezahurata katiliyor.

  • Schalke taraftari skorun da etkisiyle cok saglam bir deplasman tribunu ornegi verdiler. Ilk dakikada golu yemelerine ragmen tezahuratlarini her an duyurup takimlarini ayakta tuttular. İlk beraberlik golunde ve 3-2 galibiyeti getiren gollerde de mesalelerini yaktilar.

  • İşin ilginc tarafi Inter tribunun icersinde de maci Schalke formasiyla izleyen insanlar vardi ve bu insanlar skor Schalke lehine gelistikten sonra tezahurat da etmeye basladilar. Ama boyle bir durumda, sinir harbi icerinde oldugunu dusundugum Interlilerden en ufak bir soz veya tepki gelmemesi oldukca sasirtti beni. Futbol Avrupa'da artik izlenip keyif alinip gidilecek, uğruna herhangi bir catismaya girilmeyecek bir seviyeye getirilmis.

  • Inter haftasonu derbide yaptigi hatalarin aslinda benzerlerini yapti. Metzelder'in olmamasi defansı kalbura cevirdi, bir ara her gelen top gol olmaya basladi. Kaleci Cesar da aslinda maça iyi baslamisti ama sonra gercekten kotu goller yedi.
  • Inter taraftari 2-2lik ilk yarinin ardindan 2.yariya takimini bayagi atesleyerek basladi. Mac 4-2 oldugunda dahi taraftar hala takimina gaz vermeye calisiyordu. Sanirim cogunun aklında evlerinde 1-0 yenilmelerine ragmen deplasmanda galip gelinerek tur atlanilan Bayern Munih maci vardi. Ama ne zaman ki gercekten beni bile cileden cikartacak kadar kotu yenilen 5.gol geldi, sanki maç bitmis gibi herkes stadi terk etmeye basladi. Ama bu durumda dahi kale arkasinda bulunan Curva tribununden mac bitmeden stadi terk eden olmadi. Cefakar taraftar her yerde kendini belli ediyor.
  • Italyanlarda kadinlarin futbolu ilgisi oldukca yuksek. Tribunlerde ozellikle orta yasli kadinlari macin heyecanina kendilerini kaptirmis sekilde hop oturup hop kalkarken gormek mumkun.

  • Mac icersinde Inter'de Eto'o ve biraz da Sneijder takimini sirtlayan isimlerdi. Stankovic de aslinda iyiydi ama sanirim sakatlandigi icin ilk yarida oyundan cikartildi. Taraftarin Eto'o'ya karsi ozel ilgisi var. Ona ozel tezahurat yapiyorlar ve en kotu anda en kotu sutu atsa dahi alkisla destek veriyorlar. Bunun yani sira mac 5-2 iken Raul oyundan cikarken de Inter taraftarinin onu alkislamasi da ilginc buldugum bir baska hareketti.

  • Inter 4 gunde toplam 8 gol yedi. Sampiyonluk yarisinda ezeli rakibine yenilerek isi mucizelere birakti, sampiyonlar liginde buyuk olasikla elendi. Boyle bir ruh halinde bizim gozler ister istemez "Yonetim istifa" veya "Leonardo istifa" diyecek birilerini ariyor ama nafile. Mac sonunda taraftarin bir kismi stadi erkenden terkederek protestosunu gosteriyor diger kalanlar ise takimini alkislayarak soyunma odasina ugurluyor. Iste bizim anlayamayacagimiz bir tablo daha.
  • Interliler nasil Eto'o'ya ozel muamele yapiyorsa, Schalkeliler de icin de aynisi Raul icin gecerli. Mac sonu tum takimi ayri Raul'u ayri tribune cagirdilar.
  • Mac sonrasindaki trafik Italyanlarin bize benzeyen bir baska ozelligi. Arabayla gelme hatasında bulundugumuz staddan 2 saatte ancak cikabiliyoruz.

- Panoramik fotografı büyütmek için üzerine tıklayın-

3 yorum:

Adsız dedi ki...

eee hem girmedim diyon hem foto anlamadım ben yaa :D

gözbek dedi ki...

Ac Milan - Inter derbisine giremedim , yazdigim yazi 3 gun sonraki Inter - Schalke maci ;)

bora dedi ki...

güzel maç yazısı olmuş

Blog Widget by LinkWithin