4 Haziran 2011 Cumartesi

Galatasaray-Fenerbahçe Serisi Adına...


21 yıl, kulüp takımları, BBl'nin kalitesi,rakipler vs. vs. Hepsini bir kenara bırakmalı. Finalin Adı olarak "Galatasaray- Fenerbahçe" geçiyorsa orada durmak gerek. Bu bir derbi ve ister katılın, ister katılmayın buna hem oyuncular hem camialar, hem de taraftar bu gözle bakıyor. En bariz örneği ise dün yaşandı ve Galatasaray Kulübü İpekçi'de oynanacak 2 maçın da biletinin tükendiğini bildirdi. İşte bu örnek bile bu seriye "ezeli rekabet" gözlüğü ile bakmamızı sağlayacak.
Galatasaray'ın bu sezonki kitaplara geçecek romantik ve realist öyküsü alkışlanmayı fazlasıyla hak ediyor. Hele ki Playoff'lardaki olağan üstü performans camiayı ve bizleri bambaşka bir havaya soktu. Fenerbahçe ise son 5-6 yılın ligdeki en iyi takımı. Uzun süredir belli bir seviyenin üzerinde basketbol oynuyorlar ve iyi bir takıma sahipler. Ancak işin içine "derbi" anlayışının girmesi her şeyi değiştirecektir. Ayrıca Galatasaray'ın dillere dillere destan olan ve Milli takım'ın dünya şampiyonasındaki savunmasını andıran savunma ve takım anlayışı avantaj olacak. Bugün başlayacak final öncesi naçizane fikirlerimizi dile getirelim. Ancak rengimiz belli tabi. Olaya bu açıdan biraz da duygusallık katabiliriz.

1.Önce takım bazında irdelemeler yapmak gerek. Galatasaray yeni kurulmuş bir ekip ancak oyuncu kadrosundaki tecrübeli isimlerin de performansıyla lige açık ara damga vurdular. Oktay Mahmuti'nin takıma oturtmaya çalıştığı sistem ve anlayışa oyuncuların bu denli inanması Galatasaray'ı ligin en elit takımlarından biri haline getirdi. Savunma ise bu takımın olmazsa olmazı. Fenerbahçe ise zaten yıllardır bu seviyede oynuyor ancak Tanjevic dönemindeki gibi bir takım görüntüsü yaratmıyorlar. Özellikle takımdaşlık anlamında sıkıntıları var. Fenerbahçe bu yüzden oyuncuların bireysel savunma perfomanslarına bağlı bir kimliğe büründü ancak hem Türk, hem de yabancı oyuncu bakımından çok iyi isimlere sahipler. Fenerbahçe'yi final boyunca ayakta tutacak olanlar ise Türklerin(özellikle Ömer Onan) mental anlamda katkıları olacak. Çünkü karşılarında mental anlamda çok iyi durumda olan bir Galatasaray var.

2. Oyuncu bazında kağıt üstünde Fenerbahçe ağır basıyor. Ancak Galatasaray bir bütün ve takımın performansı diğer oyunculara da sirayet ediyor. Oyun kurucu pozisyonunda Fenerbahçe adına kritik isim kesinlikle Jasikevicius. Saras bu havayı fazlasıyla solumuş birisi ve özellikle bana göre Ukic'in performansının muhtemel düşüşünde Fenerbahçe adına dümene geçtiğinde önemli rol oynayacak. Özellikle uzunlarla oynayacağı ikili oyunlar uzun sıkıntısı çeken bizim başımıza büyük belalar açabilir. Ayrıca can yakıcı dış şutlarını da unutmamak gerek. Ukic, evet iyi bir oyuncu ama büyük maçların oyuncusu değil. Göksenin savunmasıyla kafasına girdiği anda devre dışı kalacaktır. Bu yüzden daha maçın başında Ukic'i devre dışı bırakmak gerek. Havaya girmesi bize büyük dezavantaj sağlayabilir. Galatasaray'da ise benzer bir senaryo hakim. Jerry Johnson malumunuz garip bir oyuncu. Felaket bir normal sezon ve playoff'da sonra müthiş bir Banvit serisi geçirerek takımın kanayan noktası durdurulmuş oldu. Banvit serisindeki deliciliğini kullandığı sürece etkili olacaktır ancak benim tahminim çabuk yoldan çıkacağı. Bu noktada iş tamamiyle Tutku'ya kalıyor. Tutku hücumda Galatasaray'ın her şeyi aslında. Yaşı ve tecrübesi ile saçmalama moduna hiç girmiyor ve işini yapıyor. Bizim adımıza asıl belirleyici olan kesinlik'le Jerry Johnson'ın performansı.
Savunma alanında ise Ukic ön plana çıkıyor ancak Üst düzey bir savunmacı değil Ukic. Biraz takım performansına bağlı oynuyor. Jasikevicius'un bildiği tek savunma ise gözleri ile yaptığı ile sınırlı. Bu yüzden Hem Tutku hem de Jerry ona karşı bayağı etkili olacaktır. Tabi Ömer Onan onlara da yetişmezse. Ukic'in penetrelerine karşı bizim yapacağımız savunma çok önemli. Savunmayı tepeden deldirmediğimiz sürece Ukic ön plana çıkamayacaktır. Yani ön alanda yapılacak baskının Fenerbahçe oyun kurucularının performansını düşüreceği kesin. Bu noktada Evren'i geçen sezon ve bu senenin belli kısmında olduğu gibi hem oyun kurucu pozisyonunda hem de savunmasında görme ihtimalimiz yüksek. Oktay Mahmuti'nin tam zamanında gelen Göksenin hamlesi ise Ukic'e kabus yaşatabilir. Göksenin'in performansı hiç bu kadar önemli olmamıştı.

2. Skorer gurdların performansı kesinlikle belirleyi olacak. Fenerbahçe'de Ömer dışında o pozisyonda etkili bir isim yok. Ömer ön alanda daha çok savunmaya konsanter olacağın performansı hücüm anlamında düşebilir. Ancak 3'lükleri ile takımını her zaman skorda tuttuğunu ve penetre etmeyi üçlük atmaktan daha çok sevdiğini unutmamak gerekir. Galatasaray adına ise Göksenin savunma ile ilgileneceği için Shipp, Caner ve yer yer Evren bu noktada etkili olacak. Özellikle Caner'in iyi performansı sevindirici, Shipp ise bir an önce kendini toparlamalı. Bu noktada karşılarında daha çok Tomas,Preldzic ve oyun kuruculardan birini bulacaklardır. Bu yüzden bu oyuncularrın hücum performansı kritik nokta. Savunma performanslarında ise kesinlikle Fenerbahçe'ye daha ağır basıyorlar.

3. Serinin kaderini etkileyecek en önemli nokta ise uzun performansları. Bizde Ermal,Andric, Sertaç, Shumpert ve yer yer Haluk uzun rotasyonunda yer alacak. Özellikle 5 numara savunmasında çok sıkıntı yaşayacağımız aşikar. Sean May, Oğuz, kaya ve Lavrinovic'ten oluşan Fenerbahçe pivot rotasyonunu düşününce işler daha da karışık hale geliyor. Bu yüzden Banvit serisinde uzunları devreden çıkaran Galatasaray performansı ve anlayışı çok gerekli olacak. Ancak bu oyuncular kabul edilmeli ki Banvit uzun rotasyonundan 1-2 seviye üstte. Bu yüzden bol bol alan savunması görebiliriz Galatasaray adına.Rancik'in sezonu kapatması çok kötü oldu. Rancik hem hızlı ayakları, hem ribaunt sezgisi, hem de eşleşme sorunu yaratmasıyla Fenerbahçe'ye karşı en önemli silahlarımızdan olabilirdi. Bu noktada ligdeki Fenerbahçe maçlarındaki performansları göz önüne alınabilir. Bu noktada geriye kalan Shumpert ve Haluk'un performansları olacak. Shumpert'ı bol bol 4 numarada görebiliriz. Her yönden Fenerbahçe uzunları ağır basıyor. Bu yüzden performansları şu ara düşük olan Lavrinovic ve Kaya'yı ritime sokmamak gerekiyor. Bizim adımıza ise Andric'in performansı hepsinden önemli. Ermal'in belli bir seviyede oynayacağı belli. Andric ise hızlı ayaklarını kullanmak ve avanataja çevirmek zorunda

4. Takım savunması anlamında bizim daha üstün olduğumuz gün gibi gerçek. yukarıda da değindiğim gibi Fenerbahçe bireylere bağlı bir savunma yapıyor. Bu noktada Ömer, Tomas ve Oğuz ön plana çıkıyor. Bizde ise ön alanda yapılan baskı çok önemli. Savunma anlamında biraz San Antonio'ya benziyoruz. Ön alandaki bunaltıcı baskı topun forvetlere geçmesini sağlıyor. (kanalize sistem). Ancak bu noktada da Fenerbahçe adına en etkili isimlerin Forvet oyuncuları Tomas ve Preldzic olduğu aşikar. Dolayısıyla forvet savunması da ön plana çıkıyor.

5. Top kayıpları bir diğer önemli nokta. Fenerbahçe, Tanjevic döneminde top kayıplarını değerlendirme konusunda etkili takımdı. Savunma performansları düştüğü için biraz daha düşük seviyede hızlı hücuma çıkıyorlar. Galatarasaray sisteminin ise en önemli yapı taşı iyi savunma üzerine top kaybı yaptırıp, hızlı hücumla sayı bulma. Savunma sertliği ise hem mental hem de fiziksel anlamda daha üst seviyeye geliyor. Top kayıpları belkide serinin anahtar noktası konumunda.

6. İlk maçı eğer Galatarasaray kazanırsa favori konumuna geçecekler. Hem saha avantajı ele geçecek hem de psikolojik üstünlük. Dolayısıyla bugünkü maç çok önemli Galatasaray adına. Fenerbahçe uzun süredir maç yapmıyor. Rakibini iyi analiz etme fırsatı yakaladı. Ancak Galatasaray gibi sistem takımlarının en önemli avantajı üst üste maç oynamasıdır. Çünkü sistem sık işlendikçe kusursuz hal alıyor. Playoff serisi bunun en net göstergesi. Fenerbahçe adına ise bugünkü hücum performansları etkili olacak.

7. Sakin kalan mutlaka avantajlı olacak. Koçlar bazında Oktay Mahmuti 1 adım önde. Oyuncular bazında ise ne olacağı inanın belli değil.

11 yorum:

Shareef dedi ki...

Bu senin irdelemelerinle FB sahaya çıkmasın :D Bence GS için doğruları yazarken FB için (belki de takip etmediğinden) çok şeyi hatalı yorumlamışsın. Pota altında sizi ezer geçeriz bunun tartışılacak yanı yok da :d tek bize kafa tutabileceğiniz noktanın (her ne kadar süper savunma yapıyor olsanız da) oyun kurucularda olabileceğini sanıyorum o da tabi ki savumada.. Son olarak siz o şekilde savunma yapabiliyorsunuz ama biz bütün sene neredeyse o savunmalara karşı oynadık (Bu kadar sakatımız olmasa daha da oynardık)

gürkonas dedi ki...

yazıyı bir kere daha okumanı tavsiye ediyorum. Yorumlamakta sorunun var sanırım.

Shareef dedi ki...

Bi daha okudum ama senin ne demek istediğini anlatırken kullandığın kelimelerde sorunlar var sanıyorum. Savunmada biz üstünüz yazmışsın bugün maçı izlemişsindir umarım kaç sayı atabildiniz. Sizin biraz daha gerçekleri görüp bikaç sezon beklemeniz gerekecek.

juvenal dedi ki...

garıban banvıtten 55 sayı yıyınce kendınızı savunma kralı sandınız. mac bıttı saatler oldu tek yorum yok =)) 81-59 bıttı sanırım ıkıncı yarıyı ızlemedınız.. 4-0 bıter serı gecmıs olsun malum kaderınız =))

Unknown dedi ki...

fenerbahce mi fenerbahce ulker mi
evet belki birleseli baya oldu ama biz maci fulkere kaybettik
selamlar

juvenal dedi ki...

kazanınca fenerbahce kaybedınce ülker.. şaşırtmadınız =)) sız ıstedıgınızı söyleyın sonucta kaybeden galatasaray =))

gürkonas dedi ki...

juvenal senin gibi bilgisayar başında pineklemiyoruz. işimiz gücümüz var. fırsat buldukça yazıyoruz.

Adsız dedi ki...

O kadar Yazmışsın üstünüz diye....
SONUÇ ????

Burky

Shareef dedi ki...

BAK GÖKSENİN KABUS YAŞATABİLİR yazmışsın. Bugün maçtaydım.. Çocuk maç içinde kabus görmeye başladı turnikeleri kaçırıyor, bel kıran feykler yiyor en az 2-3 kere yerde gördüm elemanı :D Olsun öğreneceksiniz savunma nasıl yapılır :D

juvenal dedi ki...

hepimizin işi gücü var. eft sistemi çöktü diye gecesi gündüzüne karışmış bir bankacıyım maalesef =)) ama sizde hiç maçları yazmıyorsunuz artık. 95-74 bıttı 2-0 a bağladık seri 4-1 biter kupayı taraftarla almak için 4. maçı bırakırız size rahat olun =))

gürkonas dedi ki...

@Juvenal benim yerime yazıp yorum yapıyorsunuz ya, bana gerek yok. Ben de öğreniyorum işte böylece basketbolu.

@Shareef çocuk diyorsun. evet daha çocuk. ayrıca kabus yaşatabilir demişim senin dediğin gibi. -e bilmek fiili olasılık bildirir. Ayrıca gücü yetme anlamı da vardır. Çocuk ve olasılık yanyana gelince az buçuk bir şeylerin ortaya çıkması lazım. Aslında hiç takılmamam lazım. Kaya Peker'de bu anlayışdan nemalanıyor nasıl olsa

Blog Widget by LinkWithin