18 Haziran 2011 Cumartesi

Karizmanın Çizildiği An


Dün gece oynanan Galatasaray-Fenerbahçe basketbol maçı özeli ve Oktay Hocanın sene boyunca oluşturduğu takımla ilgili genel bir yazıyı Gürkan bloga yazacaktır, yazarken Recep Ankaralı'ya da mutlaka değinecektir, bu seride ne kadar ön plana çıkmaya çalıştığını da yazacaktır, ben basketbol parkelerine hiç girmeyeceğim sadece maç sonrası yaşanılanlar hakkında bir kaç cümle etmek niyetindeyim.


8 Mayıs 2011 Pazar günü oynanacak olan Bursaspor-Beşiktaş futbol karşılaşmasından bir hafta evvel Bursa valisi kamuoyuna yaptığı açıklama ile maça Beşiktaş seyircisinin geleceğini belirtmiş ve bu açıklamanın sonrasında bu kararın ne kadar yanlış olduğu iki takımın internet siteleri ve forumlarında yer alan okuyucu görüşlerinde yer almıştı. Sadece taraflı takım forumlarında değil, bütün taraftarların görüş bildirdiği tribün dergi forumunda da maç ile ilgili 30 sayfayı aşkın yazılar yazılmış ve olacaklar hakkında tahminlerde bulunulmuştu. Taraftarın görüşleri önemsenmemiş, dikkate alınmamış ve maç öncesi herkesin bildiği o istenmedik olaylar Bursa sokaklarında yaşanmıştı. Sonrası ise herkesin malumu, Bursa valisi pek çok kesim tarafından suçlanmış, taraftarlar göz altına alınmış, polisler yaralanmış, Bursaspor takımı ise tarihi bir cezaya çarptırılmıştı.

Bu olayları tekrar hatırlatmamın sebebi ise Ünal Aysal'ın dün gece düştüğü durumla benzerlik göstermesidir Bursa'da yaşanılanlar. Galatasaray-Fenerbahçe rekabetini bilmeyen yok bu ülke sınırları içinde, ezeli rekabet, edebi dostluk dense de, dostluk tabiri genellikle arka planda kalmakta. Bu yıl da 20yi aşkın sene sonra iki takım basketbol finalinde karşılaşınca, rekabette başka bir perde daha açıldı, derbi üç günde bir oynanmaya başladı, hem de adrenalinin zirve yaptığı başa baş geçen maçlar izledi salonları dolduran seyirciler. Koca sezon boyunca Abdi İpekçi'ye yolu düşmeyenler, 1 saatte tükettiler basketbol maçlarının biletlerini. Ve bu zorlu sürecin son iki maçından biri olan dünkü karşılaşmayı Fenerbahçe kazanınca, bir öfke boşalması yaşandı Galatasaray tribünlerinde rakip takıma karşı ve sahaya yabancı madde yağdı. (Fenerbahçe aynı durumda olsa, Sinan Erdem Salonunda da pek farklı sahneler izlemezdik) Sarı-kırmızılı taraftarlar rakibin kupayı kaldırmasını istemezken, statü gereği şampiyonluk kupası o salonda verilecekti ve 20 dakikalık beklemenin ardından Ünal Aysal Bursa Valisinin yaptığı hareketi yaptı. Adnan Polat sonrası büyük bir destek Galatasaray'ın başkanlığına gelen ve medyaya yansıyan sansasyonel transfer haberleriyle taraftarın sempatisini kazanan Ünal başkan, salona her ayak bastığında ortaya çıkan sevgi selinin etkisiyle, belki de gazıyla, tribünleri yönlendirebileceğini düşünmüş olacak ki, şeref tribününden kalktı ve parkeye inerek mikrofonu alıp, taraftara seslenme gafletinde bulundu. Gaflet diyorum, zira o salonda olan herkes onun taraftardan centilmence Fenerbahçe'yi alkışlamasını isteyeceğini ve hiç bir taraftarın da bunu yapmayacağını biliyordu. Başkanın sık sık tezahüratla kesilen ve gürültüden ne dediği anlaşılmayan konuşması sonrası taraftarlar Fenerbahçe'ye küfürlere devam edince, Ünal Aysal da kendi taraftarına söz geçirememiş bir başkan olarak gerisi geri dönmek zorunda kaldı şeref tribününe ve sonrasında ise yine bildik emniyet-taraftar itiş kakışı yaşanarak salon boşaltıldı. Yöneticilik geçmişi olmayan başkan, tecrübesizliğinin kurbanı olarak karizmayı çizdirdi dün gece kendisini taraftarın önüne atarak. Oysa geçmişten pek ala ders alınabilirdi, Fenerbahçe'nin şampiyonluğu garantilediği sezonda 19 Mayıs günü Ali Sami Yen'e çıktığında alkışlanıp-alkışlanmayacağı tartışmalarının yapıldığı maç, tarihe "sulu derbi" olarak geçmiş, tribünde meydana gelen olaylar sonrası Galatasaray ertesi sezon iç sahadaki 5 maçı seyircisiz oynamıştı. Dün gece de muhtemel Fenerbahçe galibiyeti sonrası yaşanılacaklar tahmin edilirken, başkan ve yönetimin maç öncesi herhangi bir hazırlık yapmayıp, tamamen amatörce davranmaları kendileri adına eksi puan olarak yazıldı hanelerine.

4 yorum:

juvenal dedi ki...

öncelikle takımınızı ve oktay hoca'yı tebrik ederim.keşke taraftarlarınızda onlar kadar centilmen olabilseydi.seri beklediğimden daha uzun sürdü ve daha çekişmeli geçti.aynı kadrolar farklı formalarla sahaya çıksa 4-0 biter.zaten bu yüzden fenerbahçe-galatasaray rekabeti çok büyük.

taraftarları tebrik edemiyorum.içimden gelmiyor.fenerbahçede olsa aynısını yapardı demek çok kolaycılık olur.sonuçta geçen maç şampiyonlugu evımızde kutlayacakken kaybettık ve takımınız saha ıcınde delıler gıbı sevındıler.tabı şampıyonluk kaybetmekle eş değer değil ama sonuçta abdı ıpekcıde serıyı 3-1 yapan maçta sahaya attıklarınızda ortada orada da oğuz'un arkasına saklanmıştınız.

bizde yaptık.efes pilsenlilere saldırıldı sahamızda utandık,üzüldük ama geride kaldı.kimsede çıkıp yaptığımızı savunmadı.hoş sonra organıze dopıng yaptıkları ortaya çıktı efeslılerın ve şampıyonlugumuz böyle çalındı ve dayagı hakettıler ama olsun.ama dunden berı bır cok platformada sözlük,bloglar olsun galatasaraylılarda haklı çıkma çabası görüyorum.yazık.

hakemlerle ilgili yorumlarınızı özellıkle beklıyorum.abdı ıpekcıde oynanan son ıkı macta macı sıze vermek ıcın çok kastılar ama olmadı.turgay demırel bıle serının 7. maça uzayacagından o kdr emındı kı maçta bıle dııldı kupayı o vermedı.sadece dün ki maçta ship'in 1 metre dışardan girip attığı sayı,yine çizgiye basıp verdiği pas,saras'ın yediği dirseği görmeyip üstüne teknik faul çalınması ve bi anda 4 sayı öne geçmenız ustelık topun sızde kalması,caner'ın ayagından çıkan topa oğuz'un ayağı dıyerek topun sıze verılmesı,tutku'nun kafasına çarpıp çıkan topun size verilmesi,emir'in 2 kere basket faul olan pozisyonlarda faulun verılmemesı,haluk'un faul yaptığı pozısyonda faul çalınmayıp rıbaund mucadelesınde lavrınovıce ucuz bır hucum faul verılmesı ve serbest atış kazanmanız.anlatın hakemleri de öğrenelim neden bunları yaptılar.belki sizin mantıklı bir açıklamanız vardır.

kafsinkaf dedi ki...

@juvenal


Vay vay vay vay bu kadar şeyi not ettinmi ? Not ettiysen kötü,not etmeyip bunları daha sonra takımımı savunurum gerekçesiyle ezberlediysen çok daha kötü.

Aleyhinizde birşey gördüğünüz zaman hepiniz oraya üşüşüp annenize küfür edilmiş gibi savunmaya geçmeyin.Ne böyle spor izlenir nede sporun ruhuna uygundur.

İnsanın olduğu yerde her zaman hata payı vardır.Fb lehine hemen her branşta kullanılan insiyatifleri anlatmaya başlasak günler yetmez.O yüzden çok takılma böyle şeylere.Milletle uğraşmayıp şampiyonluğunuzu neden kutlamıyorsunuz ?

Şampiyon oluyorlar yine kesmiyor hala bi polemik hala bir laf yetiştirme anlamıyorum..

aksilaz dedi ki...

@juvenal
maçı nerenle izledin bilmek isterim. turgay demirel salonda değildi :)

tek tek pozisyon analizine girersek zararlı çıakrsın emin ol. efes pilsene neler yaptıgınızı biliyoruz.

Galatasaray tarftarı sahaya inmedi, basketbolcusu hakem masasını tekmelemedi. Atılan maddeler ise normal koşulların altındaydı. Sadece staddan çıkılmadı o kadar. fenerbahçe seyircisi ile karşılaştırılamaz bile. Sizin ne olduğunuzu cümle alem biliyor. Yahu Kaya pekeri bile kabullenmişsiniz ne denir ki başka.

Şampiyonluğunuzu kutlayın ve polemiklere girmeyin. Siz Cumhuriyetsiniz.

juvenal dedi ki...

bu ülkede herkes herşeyi yaptı da kimse u17 maçında sahaya inip 14-17 yaş arası çocukları tekme tokat dövmedi sizin gibi elinize su dökemeyiz ne yapsakta istersen taraftarlık konusunda millete çamur atmayın.

@aksilaz

valla ben maçı gözümle izledim yorum yaptım. ama sen nerenle okumuşsun bilemiyorum.birde okuduğunu anlamadan aklınca laf sokmaya fln çalışmışsın yazık. şu ''turgay demırel bıle serının 7. maça uzayacagından o kdr emındı kı maçta bıle dııldı kupayı o vermedı'' cümlesinden turgay demirel'in salonda olduğunu sandığımı nasıl çıkarttın anlamadım.bende ztn salonda degıldı emındı 7. maça uzayacağından dıyorum. keşke olsaydı da kupayı verebilseydi.

hakemle ilgili yorumlarımı yaptım bana göre yetersiz,beceriksiz bir hakem grubu var her branşta.bu seride iki takım lehine hatalar olmuştur. yüzde 60 gs yüzde 40 fenerbahçe derim hatalarda.özellikle abdı ıpekcıde son ıkı maçta lehınıze akıl almaz hatalar oldu tekrar sıralayıp yüzünüzü kızartmak istemem.

Blog Widget by LinkWithin