26 Eylül 2012 Çarşamba

Halk Takımı Galatasaray!

Galatasaray'ın Şampiyonlar Liginde Braga ile oynayacağı maçın biletleri yarın saat 10.00 itibarı ile satışa çıkacakmış, resmi sitede belirtildiğine göre. Maçın bilet fiyatları da açıklanmış, en ucuzu 80 lira, en pahalısı da 500 lira... Bunlar Biletix fiyatları, maç günü, tabii satılacak bilet kalırsa stad gişe fiyatları da biraz daha ucuz, 72lira ile 487 lira arası... Şeytan dürttü ya, serde muhasebecilik yok, rakamlarla da aramız pek iyi değil ama en basitinden, en masrafsızından bir Galatasaray maçı izlemek, bir taraftara kaça mal olur hesap yapmaya çalıştım. Bakın bakalım, bizim defterde ne yazıyor:

*Kale arkasından, en uzaktan, en ucuz bilet fiyatı 80 TL... Bilet fiyatları burada...
*TT Arena içinde maç öncesi bir hamburger ve cola menüsü  20 TL. Devre arası daha ucuzundan tavuk-ayran alınırsa 15 TL de ona...
*Stada girmeden GS Store'dan en ucuzundan bir atkı 10 TL. Forma almak aklımıza bile gelmedi. GS Store fiyatları burada...
*Stada ulaşım için Mecidiyeköy'e kadar 3 TL. Dönüş de 3 TL, toplam 6 TL...
*Mecidiyeköy'den TT Arena'ya Metro ile ulaşım ve dönüş 1.25+1.25= 2.5 TL... Fiyatlar burada...

Maç günü masraflarımızı minimumda tutarsak 80+20+15+10+6+2.5= 133.5 TL

Keseyi biraz daha açarsak, "hesabın" tutarını varın siz hesaplayın...

Peki, bu memlekette asgari ücret ne kadar? Tablo yukarıda... 16 yaş altı çalışanlar 643.14 TL alırken, 16 yaş üzeri çalışanlar ise 739.79 TL kazanıyor bir ayda...

Bir günlük maç harcaması 133.5 TL... Bir aylık kazanç 739.79 TL...

739.79-133.5= 606.29

Geriye kalan 30 gün, kira, elektrik, su, doğalgaz, ulaşım, ekmek, pazar harcaması, giyim, çocuk okul harcaması ve benzeri giderler... Bir de lig maçlarına gideceğim denirse, eyvah ki ne eyvah...

Şimdi soralım Galatasaray , halkın takımı mı? Ya da halkın takımıysa, Galatasaray yönetimi taraftarını ne kadar tanıyor?


9 yorum:

Adsız dedi ki...

Yapmayın Allah askına , ben 450 tl ye kombine almış birisiyim , rakibimizin en ucu kombinesi 750 tl iken

mancipium dedi ki...

çok demogojik olmuş be,

istersen bedava yapsın

10 numara takım kursun, 5 yıldızlı statta seyrettirsin, güvenlik iyi olsun birde bedava olsun hep bunu istiyoruz zaten hep bize hep bize kusura bakma bende gelir düzeyi çok yüksek biri değilim ama herşeyin bir bedeli var asgari ücretlide çok istiyorsa yılda biriktirecek az az içmeyecek sigara, almayacak iphone 1 sefer maça gidecek.

kusura bakma biraz sert gibi oldu ama senin kaliteli yazılarına benzememiş

erk dedi ki...

Konudan bağımsız olarak, Galatasaray'ın tarihin hangi aşamasında halkın takımı olarak tanımlandığını merak ediyor. Galatasaray bir lise takımı olarak kuruluyor ve kulübün kökenini de bu lisede okumuş olan elitler oluşturuyorlar. Kulübün uluslararası başarıları nedeniyle tabandan ciddi bir destek aldığı doğru, ancak bu destek bir "peer pressure" oluşturana dek Galatasaray bir halk, bir semt takımı değil, bir camia takımıydı. Kaldı ki bu bir suç da değil, an itibariyle takımların kökenlerinin getirdiği etkiler uluslararası bazda asgariye inmiş durumda. Bilbao, Sociedad, Livorno gibi örnekleri bir kenara koyarsak - ki bunlar da takımdan çok bazı politik fraksiyonların p.r. yüzleri. Mainstreaming dediğimiz tabana yayılma ve futbolu bir ürün haline getirip satma olayı günümüz futbol ekonomisinde ne yazık ki bir standart haline geldi. Bunu yapmadığınız zaman finansal açıdan rekabet edemiyorsunuz.

Ben Galatasaray'ı takip eden halkın dahi - kendisi maçları seyredip takımının başarısız olmasındansa takımının 4 yıldız almasını ve maçları seyretmemeyi tercih ediyor olduğunu düşünüyorum. Türk halkı futbol izlemeyi değil sidik yarıştırmayı seviyor zaar.

Futbol seyretmeyi seviyor olsak, İstanbul'daki yüzlerce mahalle takımı boş tribünlere oynamazdı. Bilet parası da istemiyor onlar.

gözbek dedi ki...

Sabri sana dedim al bir kombine diye, şimdi böyle bakkal hesapları yaparsın işte:)

ultras/Movement dedi ki...

Bu yazıyı burda yazınca, böyle tepkilerin geleceğini bekliyordum...
Hele hele "yıldız seyretmek işi pahalı iş" kalıbı yok mu?
Oysa biz- ya da kendim- bu takımı yaşamımız var oldukça seyredip, destekleyeceği(m)z. Bazen yıldızlar da olacak, bazen alt yapıdan gelen çocuklar da...

Ama öte yandan bu yaptığım hesabı Lig TV seyredilen bir kahvede yapsaydım, gelecek tepkiler yazıyı onaylayan türden olacaktı...

@göksel,
yazıyı kendim için yazmadım ki, bu hesaptan dolayı maçlara gidemeyen bir çok Galatasaray taraftarının duygularını belirttim...

@erk,

"Ben Galatasaray'ı takip eden halkın dahi - kendisi maçları seyredip takımının başarısız olmasındansa takımının 4 yıldız almasını ve maçları seyretmemeyi tercih ediyor olduğunu düşünüyorum. Türk halkı futbol izlemeyi değil sidik yarıştırmayı seviyor zaar."

Bunda da haklısın, evet, böyle bir çoğunluk da var ...

Adsız dedi ki...

hocam yazdıklarına hak veriyorum.bu ülke gerçekleri ile fiyatlar çok zıt.

Adsız dedi ki...

Ne alakası var gerçekten, yemeyiverin statta hamburger kola, benim kapalı alt kombinem var, ona rağmen statta ekstra harcama yapmıyorum.

Adsız dedi ki...

Gelecegini tahmin ettim dediğin tepkileri iyi analiz etmek gerek benim tepkim argümanını güçlendirmek için mac oncesi ve arası yemek yemissin bu ne iştah :) Dah gerçekçi bir analiz yapabilirdin

Adsız dedi ki...

Çıkışta da bi kokoreç atsak mı? Şöyle ki mevcut atkıyla maça gidilebilir, devre arası yemek yenmeyebilir, maç öncesi yemek arena dışında bir yerde yenebilir.
Kaldı ki Galatasaray iyi yapmış, güzel yapmıştır zira Sene içinde sayıca derbiler kadar olan şampiyonlar ligi iç saha maçları için bilet fiyatları eleştiri kabul etmeyecek derecede makuldür.
Ayrıca stadyumda yemek bir lükstür ve yemek yediğimiz yeri, ayda 3 kez satış yapan bir mekan olarak ele aldığımızda ucuzdur dahi.
Dünyanın her futbol kulübü gibi Glatasaray da stadyum gelirleri vs. gibi kalemlerle maddi açıdan güçlenmek zorundadır. Arz-Talep konularına ise hiç girmiyorum.
Kadir

Blog Widget by LinkWithin