25 Kasım 2009 Çarşamba

Barcelona.2 - Inter.0


  • Camp Nou cikisi taze taze sunu diyebilir ki; Barcelona, maci icin bilet bulunabilecek en zor takim. 98.000 kapasiteli stada sahip bir takimin 160.000 kulup uyesi olup bunlarin sene basinda 85.000'i kombine alirsa, bizim gibi garibanlar bilet bulmak icin mutlaka kidemli bir kulup uyesi bulmak zorunda kaliyor.

  • Bize bilet bulan Katalan arkadas Josep'in dedigine gore kombine kart sahibi olmak icin en az 10 yillik uye olmak zorunlulugu varmis, bu sebeple insanlar 3-4 yasindaki cocuklarini daha simdiden kulube uye yapip aidatlarini oduyorlarmis. Kombineyi de oyle her istedigin yerden alamiyorsun. Guzel yerlerin sahipleri ya olecek ya da o koltuktan vazgececek, sen de o koltugu isteyen en kidemli uye olacaksin ki orayi alabilesin. Josep 10 sene kale arkasi 3.kattan kombine alabildikten sonra ancak 3 sene once maraton alttan bir yer bulabilmis.
  • Yalniz isin mali boyutuna bakinca; ya bizimkiler fiyatlari abartiyor ya da Barcelona fiyatlarini dusuk tutuyor. Maraton alt kombine kart fiyati senelik 630 €. Bu takimin sampiyonlar liginde en az ceyrek final oynayacagini dusunursek, bizim takimlardan bayagi ucuza geliyor. Belki bu talep siskinliginin bu fiyat politikasiyla da alakasi olabilir.
  • Maca gelisek son soyleyecegimi ilk soyleyeyim: Takim bomba, futbol muhtesem, stad devasa, tribun coskusu sifir.
  • Seyirciler maca baslamadan 15 dakika once gelirse kendilerini erken gelmis sayiyor. Yaklasik yarisi mac basladiktan sonra iceri giriyor diyebiliriz. Gecen sene takim o kadar iyiymis ki bizim Josep ilk gollerin cogunu kacirmis. Bir de utanmadan bunu soyleyebiliyorlar. Oyle rakip isinirken islik, futbolculara yumruk havaya burada yok anlayacaginiz.

  • Barcelona macin tamamiyle hakimiydi. Ilk yari Inter top goremedi. Iniesta bence macin yildiziydi, rakip ataklari daha baslamadan kesmesi bir yana, hucuma da katki sagladi. Takim olarak gereksiz calima giren bir kisi bile yoktu, surekli tek paslarla rakibi yordular. Ah Arda gel gor acaba var mi senin gibi 3 kisinin arasina giren.
  • Haftasonu Real Madrid maci dusunulerek Ibrahimovic ve sakatligi bahanesiyle Messi yedekti. Oyle olunce biraz eksik kaldi keyfimiz ama yine de ilk yarida futbola doyduk. 2.yari ilk 10 dakika Inter biraz hareketlenir gibi olsa da Barcelona kendini yormadan maci bitirdi.

  • Tribunlere gelirsek, gercek bir tiyatro izleyicisi. 98.000 kisi pur dikkat maci izliyor. Guzel paslarin, calimlarin hakkini veriyor, hatalari da bizden beter protesto ediyor. Ozellikle Valdez taraftara guven vermiyor, birkac geri pasta topu yanlis yere atinca bayagi tepki aldi.
  • Tezahurat olarak kale arkasinda cok ufak bir grup birseyler soyluyor gibi. Diger tribunler "Barca,Barca..." ve marsimsi bir tezahuratlarini soyledilerse soyluyorlar. Gol olunca 98.000 kisi bu stadi sevinciyle yikar belki dedim ama cok ciddiyim artik asiri coskudan mi nedir Sami Yende gol olunca daha cok ses cikiyor diyebilirim.
  • Mac bitiminda nasil tiyatro sonunda aktrisleri aktorleri alkislarsiniz, o sekil takimlarini alkisliyorlar oldu bitti. Mac bitmeden 5 dakika once tribunler bosalmaya bile basladi. Ne haftasonu Madrid macina bir gonderme, ne boyle bir kritik macta Inter'i yendigin icin bir pinarbasi, uclu cekme hicbirsey yok.
  • Josep'le birkac futbol sohbeti yaptik mactan once. Rijkaard'i sordum, cok iyi hocaydi dedi. Ilk sene kotuydu ama sonra guzel bir sistem ve kadro olusturdu dedi. Bizde B plani yok diye elestiriyorlar sizde de var miydi bu yorum dedim, garip garip bakti tabii ki.
  • Genel olarak biraz futbol konusunda havalilar, kendilerini Dunyanin en iyisi goruyorlar haliyle. Mesela Rubin Kazan 4 puan almis onlardan ama hala ismini ogrenme zahmetinde bulunmuyor, su Rus takim diye bahsediyor konusurken. Aragones'i de Galatasaray´in gonderdigini saniyordu. Fenerbahceydi dedim o ismi duymamis. Rustu konusunu actim, tam adapte olamadi herhalde ortama dedi burada kendisini gosteremedi.
  • Turk deplasmanlari cok zorlu geciyor hep bizim icin siz surekli tezahurat yapiyorsunuz dedi. Mactan sonra hak da verdim acikcasi. Gerci demesine gore Madrid macinda daha atesli oluyormus taraftar ama ne kadar oluyordur bilemiyorum.
  • Velhasil sunu derim ki, bu taraftar bu futbolcunun hakkini vermiyor, yaziktir. Biz ki Kewell gol atinca ona ozel sarki calip, Baros'a, Arda'ya, Keita'ya ayri ayri tezahuratlar yapiyoruz, Iniesta oyundan cikmasa alkis goremeden gidecekti bu futboluna ragmen.

8 yorum:

aşkın dedi ki...

Kusura bakmayın ama eleştirilerinizin tam tersini yapmalıydınız.
O insanlar bizim gibi sırf çene değil, zaten yüzden onlar öyle biz böyleyiz.
İşsiz güçsüz çenebaz F5-6s yok bir sonraki maça gönderme yok pınarbaşı koyduk-soktuk gel üçlü çektir diye kendi çapını belli eder.
Kaldı ki şu maçta Barcelona seyircisi aleyhte kararlara ve rakibin sertliğine gayet yerinde tepki göstermiştir.Zaten o seyircinin felsefesi güzel futbol görmektir, sonuç önemli değildir.
Güzel futbol da tezahüratla gelmez, onlar da bunu bildiği için tezahürat olayına girmez.
Dünyanın en az icraatli ve en çenebaz ülkesi olmanın tek faydası en iyi komedyen ve stand-up performansçıları çıkarabilmektir.
Başka da faydası yoktur, milyonlarca zararı vardır.

ultras/Movement dedi ki...

Barca -Real maçından da yerinden maç anlatımı beklemek cok şey istemek olmaz herhalde...
Bir de hazır gitmişken, elinin boş dönmemesi gerektiğini bilioyrsun herhalde...

Erdem Karakuş dedi ki...

Allah aşkına türk seyirci profiliyle karşılaştırma bu adamları. Türkiyede kendini taraftar zannedip abuk subuk marşlar söyleyen taraftarın takımına hiçbir katkısı yoktur. Galatasaray'ı bir maç bile ittiğini görmedim taraftarın, ha babam de babam arabesk şarkılarla kendilerini tatmin ediyorlar. Yıllardır Galatasaray maçı izliyorum yıllardır aynı bu olay.

Doğan Kelleci dedi ki...

Çok sıcak ve okuması zevkli bir yazı olmuş, emeklerinize sağlık...
Barça tribünlerindeki taraftarla ilgili tespitler maalesef fazlasıyla doğru.

gözbek dedi ki...

Turkiyede abuk sabuk arabesk sarkilar da soyleniyor cok dogru ama bu kadar ruhsuz bir seyirci toplulugu da olmamak lazim. Boyle kritik bir macta super bir futbolla Interi rahat rahat yendikten sonra mac bitmeden 5 dakika once sessiz sedasiz dagilinmamali, bir 5-10 dakika ayakta tezahurat yapilsa cok sey istememis olurum saniyorum.

Velhasil su an isler yerindeyken alkis malkis idare ediliyor ama mac ters sonucla bitseydi direkt adamlar protestoya isliga baslarlarmis (onlarin soylediklerine dayanarak soyluyorum). Ne anladim o zaman bu felsefeden.

Ayrica askin kardes emin ol Katalanlardan cenebaz millet yoktur dunyada.

ultras/Movement dedi ki...

Göksel, El Clasico'ya bilet bulabildin mi bu bir...
Fotolar ne oldu, bu da iki...

aşkın dedi ki...

İşler ters gittiğinde değil iyi futbol görmeyince protesto yapılır.
İtalyanları görmeden Katalanlara çenebaz demeyelim, bunlar Kuzey insanı değil sonuçta.
Bizim hayatımızın tamamı çene, anlatılmak istenen budur.

gözbek dedi ki...

El Classico cok zor gorunuyor su an, mac gunu karaborsa falan sansimizi deneyecegiz ama burada herkes kombineli oldugu icin ve maca kombinesi vermeyecegi icin karaborsa da olmuyor haliyle.

Bakalim olmazsa bir barda izler, bizdeki dijiturk kahvaneleriyle kiyaslariz:)

Blog Widget by LinkWithin