15 Şubat 2009 Pazar

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu

Orjinal ismi International Football Association Board (IFAB) olan Uluslararası Futbol Birliği Kurulu diye bir heyetin hayatımızda önemli bir yeri olduğunu biliyor muydunuz? Bu kurul bugün oynanan futbolun nasıl oynanacağına hükmeden 8 kişiden oluşuyor. 8 kişinin 4ü Ada ülkelerinden (İngiltere, İskoçya, Galler, K.İrlanda) 4ü ise diğer FIFA ülkelerinden. Futbolu keşfeden Adalılar, kurallarını değiştirmede de baskınlığını sürdürüyor. Bu yönden bakınca Euro2008de Ada'dan hiçbir ülkenin olmamasının ne kadar büyük olay olduğunu daha iyi anlıyorum. Velhasıl, bu 8 üyenin 6sı bir kurala "evet" derse biz de futbolu o şekil oynuyoruz. FIFAüstü, Da Vinci romanlarına konu olacak mistik bir kurum anlayacağınız.

Bu 8 adam senede bir kere Şubat-Mart aylarında ilginç fikirleri masaya yatırmak için toplanıyor. Örneğin geçen sene, hakemlerin telsiz-kulaklık kullanmaları, gol sevincinde maske takmanın yasaklanması gibi kuralları onaylamışlar. 28 Şubat'ta 122. kez yapılacak toplantıda şu konular gündemde:

  • Sarı kart gören oyuncunun 5 ila 10 dakika oyundışı kalması : İlginç ve köklü bir değişiklik olacaktır. Kontraya çıkan adamı arkadan çekmek paça isteyecek. Hele ki 5 dakika içinde aynı takımdan 2-3 oyuncu sarı kart görürse maçın yönü değişir, Erman Toroğlu bayram eder.
  • 4 oyuncu değişikliği : Mısır'ın şimdiden kabul ettiği kural genele yayılabilir. Bana göre 3ten fazla değişiklik, zaman çalan teknik direktörlerin işine yarar.
  • Ofsayt : "Savunma oyuncusu saha dışında bile olsa ofsaytı bozabilir" kuralını kaldırmayı düşünüyorlar.
  • Devre arası süresini 15 yerine 20 dakikaya çıkarma : Samiyen'de devre aralarında yaşanan tuvalet kuyruğunu mu gördüler acaba?

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin