3 Mart 2012 Cumartesi

Aykut Kocaman'a Ceza Gelecek Mi?

23 Kasım 2010 yılında oynanan ve Real Madrid'in Ajax'ı deplasmanda 4-0 gibi farklı bir skorla geçtiği maçtan sonra kimse farkı da konuşmadı, İspanyolların baskıcı oyununun da lafı edilmedi, Ronaldo'nun müthiş performansı da gölgede kaldı. Bu karşılaşma biter bitmez Dünya spor kamuoyunun dilinde sadece Sergio Ramos ve Xabi Alonso'nun gördüğü kırmızı kartlar vardı. Skoru garantileyen Real'de bu iki milli topçu, son dakikalarda arka arkaya atılmışlardı. Peki neydi  sebebi? Real Madrid, Şampiyonlar Ligi grubundan çıkmayı garantilerken, son maç olan Auxerre karşılaşması formaliteye kalmıştı. Bu durumda, maç içinde birer sarı kartı olan Ramos ve Alonso'ya Mourinho vermişti emri: Temizlenin! Bu iki topçu da hocalarını dinleyerek, ikinci sarılarını alıyor, saha dışına çıkarken, üst tura da "sıfır kartla" çıkma huzuruna erişiyorlardı...
Peki, sonra ne oldu?
UEFA, hemen Mourinho ve söz konusu oyuncular hakkında soruşturma açtı ve UEFA Disiplin Kurulu Portekizli hocaya sportmenlik ve fair play anlayışına yakışmayan tavırlardan dolayı 2 maç ile birlikte 40 bin dolar ceza verirken, Ramos ve Alonso'da buna benzer para cezalarına çarptırıldı. Hatta, Real Madrid kulübü de cezasız kurtulamadı bu "gayri ahlaki işten"... UEFA, kırmızı kartları kabul ederken, oyuncuların diğer sarılarını da silmedi ve Ramos ile Alonso, "temizlenememiş" oldu...

Bu gece de bizim ligimizde buna benzer bir olay gerçekleşti ama bakalım arkasındaki süreç yukarıda anlatılanlara benzeyecek mi? Doğrudan söylemekte yarar var, benzemeyecek zira olayın başlangıcı bana bunu hissettiriyor. Fenerbahçe, kendi sahasında Gençlerbirliğini çok üstün oynadığı bir oyunla 6-1 mağlup ederken, skoru garantilediği dakikalarda sarı lacivertlilerde önce ceza sınırında olan Serdar ve sonra da arka arkaya Alex ile Cristian sarı kart görerek Ankaragücü maçında cezalı duruma düşüyorlardı. Haftaya rakipleri olan Ankaragücü, ligden düşmesi kesinleşmiş ve uzun zamandır maddi zorluklarla mücadele ederken gencecik çocuklarla sahaya çıkıyordu. Bu maçı formalite olarak gören Aykut Kocaman, oyuncularına "temizlenme" talimatı verdi mi?
Elbette bu sorunun cevabını biz vermeyeceğiz. UEFA'nın yaptığı gibi yeni Federasyon'un ilk görevi bu olacaktır. Adalet ve şeffaflık sözleriyle göreve gelen Federasyon, zamanında UEFA'nın Mourinho'nun topçularının davranışını sorguladığı gibi Aykut Kocaman'ın oyuncularının davranışını araştırmalıdır... Hele ki sezon başında Türkiye'de hakemlere seminer veren UEFA Hakem komitesi üyesi Jaap Uilenberg, 3 sarı kartlı oyuncunun bir sonraki maçta oynamamak adına bilerek sarı kart görmesinin de rapor edilmesi gerektiği sözleri hala akıllardayken...
Ama bizde bu yapılır mı? Paragraf başında da dediğim gibi, ümitsizim çünkü yayıncı kuruluş maçtan sonra yaptığı röportajlarda ne sarı kart gören futbolculara bu davranışı sordu, ne de teknik direktör Aykut Kocaman'a sordu. Maç sonu Maraton'da ise hala tek cümle edilmedi konu hakkında...

Kısaca, biz UEFA'nın yaptığı gibi Aykut Kocaman'a Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bir ceza geleceğini beklemiyoruz ama bir darbe gelirse "onurlu" Ankaragücü takımından gelir... Kendilerini küçümseyenlere gereken cevabı verecektir Ankara'nın "cesur yürekleri"...

21 yorum:

gökmen dedi ki...

Bu yazıyı yazarken geçmişte sizin takımınızın da bu ve buna benzer davranışlara girip girmediğini araştırdınız mı? Eğer araştırdıysanız o zamanlar kendi takımınız ve hocanız için böyle bir yazı yazmadığınıza pişman mısınız?

gokmenn

Adsız dedi ki...

hocam hakketten aglamıssın. korkmayın kadıköye gelmekten bu kdr. o maçta ceza almıstı real cunku cok aleni yapılmıstı kaleci antnoru kameralar onunde casıllasa o ramosa o xabıye fln kulaktan kulaga yaptıkları ıcın ceza aldılar. burada ceza olmaz. adamlar pozısyon ıcabı gorduk der geçer. ayrıca herkes yapıyor. ankaragucu garantı mac dııl elbette ama mantıklı olan bu. ağlamayı kesın

Adsız dedi ki...

gece gece ciddi güldüm Allah da seni güldürsün.

ultras/Movement dedi ki...

Umarım A.Gucu maçında Fenerbahçe'li herhangi bir futbolcu ceza almaz da, derbide tam kadro çıkar Galatasaray'ın karşısına. Yazıda derbiye değinmedim, bizim o maçla ilgili bir çekincemiz yok...
Yazıda belirttiğim gibi, UEFA bu tip kurnazlıklara karşı, sporun ruhunun zedelenmesine karşı. Biz de UEFA'ya bağlı bir federasyonuz değil mi?
Ayrıca, doğru olsun yanlış olsun, bu işin sorgulanmaması da ilginç değil mi? En azından akıllardaki soruları yok etme adına Aykut Kocaman'a bir soru sorabilirdi yayıncı kuruluş, onu da yapmadı...

Adsız dedi ki...

Yazık... Dünyanın her yerinde olan ve çok doğal birşey bu.

Erdenay Guler dedi ki...

Gökhan Gönül de kart sınırındaydı ama o kart görmedi. Bunun da açıklamasını alalım bir zahmet.

Adsız dedi ki...

birincisi; serdar kaçıncı dakikada sarı gördü onu bi zahmet oğren,ikincisi; ankaragücünü gazlamaya çalışman çok komik( bunun örneklerini yarından itabaren yandaş gazeteleriniz hafta boyunca yapacaklar zaten sen kendini yorma),üçüncüsü;korkmayın bu kadar

Adsız dedi ki...

Tanrım! Söz konusu Fenerbahçe olunca nasıl da devreye giriyor sporun ruhu...

Adsız dedi ki...

hiç bi yazıya bu kadar gülmemiştim :)

Adsız dedi ki...

Fenere bu sebeble ceza gelecek olsa,coktan kume dusmustu,

Adsız dedi ki...

Derbide tutuşunca bir anda ankara'nın cesur yürekleri oldu tabi. Futbol ruhundan bahsederken o ruhu zedeleyecek kelime oyunlarından ve laf ebeliğinden vazgeç bence.

Adsız dedi ki...

İroni yapıyorsun her hal..
@liselimedya sen misin yoksa zaytung'dan yahut krampon.net'ten bir yazı mı okuduk biz ?

Ayrıca "Elbette bu sorunun cevabını biz vermeyeceğiz. UEFA'nın yaptığı gibi yeni Federasyon'un ilk görevi bu olacaktır...." diye devam eden paragraf komple ibretlik, gerçekten "lise"de ders niyetine okutulması gerek.

Son paragraftaki Ankaragücü'nü gazlayıp, bir umut bu kadar adam yokken Fener'de, lig sonuncusu puan koparır mı diye medet umma durumu da takdire şayan.

Dipnot: Adsız olmaktan kurtulayım,imza @findik_kiran

ucantekme dedi ki...

fenerli arkadaslar,

yazida anlatilan sey sezon basinda bu durum icin uygulamanin degismis olmasi, ancak anlasilan bu durumdan aykutun ya da futbolcularin habersiz olmasi, bu anlamda da "bilerek kart gordukleri kabul edilirse" futbolculara 1 yerine 2 mac ceza gelip gelmeyecegi.

fanatizmden once kurallari bilmekte fayda var.

zira fenerbahce icin boyle bir uygulamanin lafi gecmeyecekse fatih terim de muslerayı dinlendirmekte sakinca gormeyebilir.

gökmen dedi ki...

Bu arada Elmader, Engin, Melo için de bir şeyler karalar mısınız? Hani Türk futboluna sağladıkları fair-play ruhundan dolayı sizin tabrinizle 'Fenerasyon' tarafından bu oyuncularınızın aldıkları cezaların indirilmesi daha doğrusu 'Fenerasyon' tarafından aldıkları ödüller için?

yusufgs dedi ki...

Engin ve Melo'nun cezası ne zaman indirilmiş, yukardaki arkadaş konuya açıklık getirirse sevinirim!Sadece Elmander'in cezası iki maçtan bir maça İndirildi ki o pozisyonda kasti bir hareket yoktu.

Yazar sadece örnek vermiş, Fenerbahçeli taraftarlar neden bu kadar gocunmuş anlamadım.böyle bir şey varsa ve kurallar gereği futbolcuların ceza alması lazım, ama inşallah almazlar, sonra Fenerbahçelilerin zırlamasi hiç çekilmez.

ultras/Movement dedi ki...

"Sen misin bilerek sarı kart gören?"
http://www.haber365.com/Haber/Sen_misin_Bilerek_Kart_Goren/

gökmen dedi ki...

Yusufgs arkadaşın dikkatine;
Evet Elmander'in cezası indirildi, Melo'ya Engin'e verilmeyen kartlar, cezalar. Bunlar ödül statüsüne girmiyor mu sizin için?

gökmen dedi ki...

Blogger kardeş maşallah 3 Temmuz'dan beri UEFA ile sarmaş dolaş olmuşsunuz. Her eleştirinizde konu Fenerbahçe olunca UEFA sopası var zihninizde.. Verdiğiniz linkte de keza aynı. Hani şu meşhur Olimpic Lyon maçı için de UEFA'nın herhangi bir yaptırımı olmuş mu, bununla ilgili olumsuz eleştiri yaptığınız bir yazınız var mı? Yoksa içinde sadece Fenerbahçe olunca mı yorum yapıyorsunuz?

Adsız dedi ki...

Ujfaluji 26 Kasım'da Sivas maçında sarı görüp, 3 Aralık'ta Gençler maçında cezalı olup, 7 Aralık'ta Fenerbahçe maçına çıktı.

Beşiktaş'ta sezonun 2. yarısında, Tomas Sivok Mersin maçında cezasını sıfırlayıp Fenerbahçe, Toraman da Gençler maçında cezasını sıfırlayıp GS maçına çıktı.

Felipe Melo ve Albert Riera 11 Şubat'ta Kayseri maçında sarı kart görüp Mersin maçında cezalı olup, Beşiktaş maçına "temiz" bir şekilde çıktılar.

"Yok ben ikna olmadım, sen atıyosun yea" diyen varsa buyursun baksın TFF'nin sitesi; http://www.tff.org/Default.aspx?pageID=633

Velhasıl ne hikmetse sezon başında değiştirilen kurala göre bu oyuncular ceza alması gerekiyorken "Fenerasyon" bunu farketmemiş ve sporun fair-play ruhu Fenerbahçe-Galatasaray maçı söz konusu olunca devreye girmiş.

Yani afedersiniz ama bu duruma anca anca dinime küfreden müslüman olsa denir.

Âdetim olduğu üzere dipnot: Adsız olmaktan kurtulayım, imza @findik_kiran

yusufgs dedi ki...

@Gökmen
Abi hediyeden bahsediyosunda Fenerbahçeli futbolcuların topu smaçlamasını alışkanlık haline getirmesine ne diyorsun o zaman.Anelkalı, Önderli sezonlara hiç girmiyorum bile.Sadece bu sezon bile 2-3 kere olmuşluğu vardır.Hatta Kayseri deplasmanında adamlar 3-4 dakika arayla iki defa elle oynadılar.

ozgurogrenci dedi ki...

heheheheh =))

İlk yarıdaki FB maçı öncesi Ujfaluisi
ve geçen hafta BJK maçında Riera ve Melo aynı şekilde temizlenmemşmiydi ?
Fatih Terim'e ceza gelecekmi adaletin bekçileri ? Ağlamaya değmez =))

Blog Widget by LinkWithin