9 Kasım 2008 Pazar

Derbi Diye Diye



Bu geceki Fenerbahçe -Galatasaray derbisi öncesi dün oynanan başka bir "derbiden?!" bahsetmek istiyorum. "İTÜ ile Tofaş arasında oynanan TB2L derbisinde gülen taraf Tofaş oldu. Bursa temsilcisi Ayazağa Spor Salonu'nda oynanan karşılaşmayı 74-94 kazandı." diye başlamış haberine Hürriyet gazetesi... Basketbol ikinci liginde yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi ile Bursa Tofaş karşılaşmışlar ve adı ne hikmetse derbi olmuş... Derbi kelimesinin kökenine uzun uzun inmeyeceğim, arzu eden google yardımı ile öğrenebilir ama en basit tabirle derbi, iki şehrin takımı arasında yapılan müsabakadır... Hürriyet'in haberine bu bakış açısıyla okursak, İstanbul ile Bursa bir x şehrinin ayrı semtleri oluyor ya da Bursa, İstanbul'un bir semti haline geliyor, tam tersi olarak da İTÜ Bursa şehrinin bir okulu da olabilir, okuyan nasıl anlamak isterse... Bir haber yaptığımızda neden özensiz yazarız ki? Bir çok insanın hayalindeki meslek olan Spor Gazeteciliğini yapıyorsanız, bunu bir işkence olarak görmeyiniz, mesleğinizi severek yapınız, yok zevk almıyorsak başka mesleklere yönelebiliriz... "Bi' derbi kelimesinden neden bu kadar yorumlar çıkarıyorsun?" diyenlere de haberin devamında yapılan anlatım bozukluklarına, imla ve kelime hatalarına dikkat çekmek isterim:
"Her iki takımın son dakikaya girilirken kaydettiği sayılarla son dakikaya 19-19 eşitlikle girilirken Tofaş üt üste bulduğu sayılarla öne geçti ve karşılaşmanın ilk çeyreğini 21-24 önde tamamladı"
"ikinci çeyreğin ilk 3 dakikasında 1arkı 15 sayıya kadar çıkardı.
.."
"Karşılaşmanın son 5 dakikalık bölümüne girilirken üzerinde ki tutukluğu atan Tofaş..."
"Tekinalp 5 (2 ribaund, 3 asist), İbrhim Kutluay 18 (3 ribnd, 1 asist), Derya Yannier 12 (2 ribaund,..."
İlk bakışta göze çarpanlar bunlar. Bu haberi yayınlamadan önce hiç mi okumazsınız? Mesleğe saygınız olsun en azından. Lütfen...

1 yorum:

Semt Aşığı dedi ki...

yani derbi arıosan Kartal-Güngören Bld. yaz.Çarşamba günü Karagümrük-Anadolu Üsküdar maçı oynanmış onu yaz.
Ama bizim grup olduğu için hemmen yorum yapayım.Şimdiden Tofaş ve İtü kalemşörlerle ilgiyi üzerine çekip 1 üst lige şöhretleriyle çıkmanın planlarını yapıyorlar.Ben çok hakem hataları izliyeceğim bu sene bizim takım üstüste 2-3 galibiyet alırsa.Çünkü tofaş elimizden zor kaçtı.

Blog Widget by LinkWithin