31 Aralık 2011 Cumartesi

Nereye Gidiyoruz!


Kazandık ya da kaybettik çok önemi yok. "Saha içinde" harika maç oldu. Kritiğini de yaparız. Şimdi, şu an önemli olan Oktay Mahmuti'yi anlamak, "Oktay Mahmuti" olabilmek. Belli bir kesimi, takımı suçlamadan, içine kendisini ve takımının taraftarını da katarak herkesi eleştirebilen,sorgulaya, gerçeklerin dünyasında yaşayan ve onu anlatmayı kendine ilke edinmiş bir adam Oktay Mahmuti. Eleştiren istediği şekilde elştirsin. 2011 yılına nokta böyle konur. 2012 için en güzel dilek böyle verilir.

Oktay Mahmuti: "İnsanlara Ne Verirseniz Onu Alırsınız"

Galatasaray Medical Park Antrenörü Oktay Mahmuti, Fenerbahçe Ülker maçının ardından Galatasaray Televizyonu’nun canlı yayınına katılarak karşılaşmada yaşananlarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Türk sporunda nefretin, taraftarlığın önüne geçtiğini vurgulayan Mahmuti, “Benim söylediklerim unutulur ama yarın yine aynı şekilde küfürler edilir, şişeler atılır, kavgalar edilir ve hayat devam edebildiği yere kadar devam eder ama biz Türk sporunu bu şekilde bir yere götüremeyiz” ifadelerini kullandı.

Bir sayı farkla kaybedilen maçların ardından konuşmanın çok da kolay olmadığını belirten başarılı antrenör, “Uzun süre önde götürdüğümüz bir maç oldu. Son dakikada geriye düştük ve kaybettik. Söylenecek çok fazla bir şey yok. Son topu kullanamadık ve kaybettik. Bir sayıyla kaybedilen maçın ardından taktik olarak çok fazla açıklama yapamam ama çocukların mücadelesi ve isteği üst düzeydeydi. Sporun içinde var olan şeyler. Yapacak bir şey yok” diye konuştu.

Üçüncü çeyrekte Galatasaray'ın dokuz sayı farkla önde olduğu bölümde ev sahibi ekip taraftarlarının çıkardıkları olaylar nedeniyle maçın 20 dakika durmasına ilişkin yorumu alınan Mahmuti, “Anons sonrası oyunun durduğu bölümde neyin değiştiği hakkında yorumlar yapılabilir. Ama tabii bunlar oluyor Türk sporunda. Ondan sonra kimin nasıl etkilendiği açıkçası çok da önemli değil. Bence bugün Galatasaray’ın kaybetmesi veya kazanması da şu aşamada çok önemli değil” sözleriyle konuşmasına başladı.

Oktay Mahmuti, daha sonra görüşlerini şu sözlerle paylaşmayı sürdürdü:

* “Şunu söylemek istiyorum; ne yazık ki, bir spor adamı olarak söylüyorum bunu şu an, Galatasaray antrenörü kimliğiyle söylemiyorum, Türk sporunda nefret, taraftarlığın çook çok önüne geçti. Bu, herkesin suçu. Benim, sizin… Herkesin suçu. İnsanlara ne verirseniz, onu geri alırsınız. Gazeteleri açın, bir bakın, her taraftan nefret, kavga kopuyor. Televizyonlara bakın, her tarafta nefret, kin ve kavga… Bunun devamında burada şölen bekleyemezsiniz. Burada şölen beklemek çok zordur. Ben bu işi biliyorum ve seviyorum. Ben bir basketbol antrenörüyüm ve bu durum çok üzüntü verici bir durum.”

* “Biz ne yazık ki bunu veriyoruz ve çok sayıda insan bundan besleniyor. Şu an geldiğimiz nokta bence çok iç açıcı bir nokta değil. Dilerdim ki; ben haksız olayım ama ne yazık ki benim düşüncelerim bu yönde ve ne yazık ki Türk sporu olarak iyi yolda gitmiyoruz, bu çok net ortada. Hangi gazeteyi açarsanız açın rakibe bir nefret var. Demin de söylediğim gibi bu durumda maçlarda bir şölen bekleyemezsiniz. Bu her şeyden önce bizim suçumuz ondan sonra buradaki insanların suçu.”

* “Neticede ben bir şahısım söylediklerim unutulur; ama yarın yine aynı şekilde küfürler edilir, şişeler atılır, kavgalar edilir ve hayat devam edebildiği yere kadar devam eder. Ama biz Türk sporunu bu şekilde bir yere götüremeyiz.

* “Ben Türk sporunda bir yöneticiyim ve sadece üstüme düşeni yaparım. Ben bir şahısım, Taksim Meydanı’na çıkıp insanlara bunu anlatamam. Daha önce de dediğim gibi insanlara verdiğinizi alırsınız ve kavga ile şiddet verdiğiniz sürece hep kavga, şiddet alırsınız. Aslında bunları benim değil, bu işte daha yetkili daha akıllı olması gereken kişilerin anlatması lazım ama ne yazık ki o noktada değiliz.”

* “Farkında mısınız, birçok insan korktuğu için artık spor müsabakalarına gelmiyor. Ben artık futbol maçlarını izlemiyorum. Ne önemi var, deyip konuyu burada kapatabiliriz, bence de önemi yok aslında. Artık futbol maçı izlemenin bir önemi yok ve ben izlemiyorum. O kadar küçük bir dünyada yaşıyoruz ki insanlar artık Galatasaray taraftarı, Fenerbahçe taraftarı, Beşiktaş taraftarı olmayı tercih edebilir ama o spor müsabakalarında olmayı istemiyor. Bir iki tuşa basıp bir Manchester United, bir Manchester City taraftarı olabiliyor. Bir Barcelona ya da bir Real Madrid taraftarı olabiliyor. Artık dünya o noktada ama biz bunu kaybediyoruz. Sporumuzu kaybediyoruz, bu güzelliği ve şöleni kaybediyoruz. Yapacak bir şey yok.”

* “Bana bugün burada küfür edildi ama neden küfür edildiğini anlamış değilim. Ben bunu bir insan olarak nasıl hak ederim, anlamış değilim. Sadece bana değil, birçok insana küfür ediliyor ve onlara da neden küfür edildiğini ben anlamış değilim. Bana küfür edersiniz bu önemli değil. Oktay buradan çıkar gider ve bunu unutur. Gerçekten bu Oktay için önemli bir şey değil. Bu hepimizi nereye götürüyor ki? Hepimiz aslında kafa sallıyoruz, onaylıyoruz, hak veriyoruz ama araba hâlâ aşağı doğru gitmeye devam ediyor.”

Oktay Mahmuti, konuşmasını, “Her ne kadar iyi şeyler olmasını umsak da benim bu açıklamalarıma popülist yaklaşıp kendine pay çıkarmak isteyenler de olacaktır buna emin olabilirsiniz” sözleriyle noktaladı.

2 yorum:

Fatih ALHAN dedi ki...

Paylasım için teşekkürler :)

ultras/Movement dedi ki...

Adam gibi adam Oktay Mahmudi.

Blog Widget by LinkWithin