5 Mart 2012 Pazartesi

Zaman Çarkı / Ken Grimwood


"Sil Baştan" ve "Kayboluş" romanlarının tutmasından sonra Ken Grimwood’un bir kitabı daha Türkçe’ye çevrilmiş oldu, darısı kalan 3 kitabına. Bu kitap da diğerleri gibi fantastik bir kurgu üzerine oturtulmuş: Ölümsüzlük. Yazdığı kitaplardan bu işlere kafayı ciddi biçimde takmış olduğu anlaşılan yazar 2000li yıllarda daha uzun yaşasaydı çok daha ilginç romanlar ortaya çıkarabilirdi. Zaten 2003'te "Sil Baştan" kitabının devamını yazarken öldüğü söyleniyor.

Yaşlanmadan yıllarca yaşamak. İlk düşünüldüğünde herkesin tereddütsüz kabul edeceği bir teklif. Ama uzun vadede düşünüldüğünde o kadar da cazip mi acaba? Sen aynı kalırken sevdiklerin teker teker yaşlanıyor ve ölüyor, dünya değişiyor, krizler, buhranlar gelip geçiyor. Kaçınılmaz sondan kaçış olmadığı için birini sevmek artık ızdıraba dönüşüyor. Dahası insanlara bunun sebebini açıklamanız imkansız hale geliyor ve dolayısıyla kaçak hayatı yaşamak zorunda kalıyorsunuz.

Kitap, 20.yy Amerika’sında ve 17.yy Fransa’sında geçen, başta farklı görünen iki öyküyü bölüm geçişlerinde anlatarak başlıyor. 17.yüzyılda geçen hikayede doğan ana karakterimiz hiç yaşlanmadan günümüze doğru yaklaşıyor. 1980’lerde tanıştığı genetik profesörüne gönüllü denek olarak başvurarak bu işin sebebini bulmaya çalışıyor. Ama ölümsüzlük iyiye olduğu kadar kötülüğe de kullanılabilecek tehlikeli bir silah olduğundan, işler kontrolden çıkıyor ve kaosa yol açıyor.

Yazar, yine kendine has ilginç bir konuyu önceki kitaplarındakine benzer akıcılıkta işlemiş. Konu çok derin ve mantıklı bir açıklama getirilmesi zor bir konu olduğundan, kitabın sonu yine havada kalmış. En son Elise ismini alan ölümsüz karakterimiz, 3 asır boyunca yaşayarak günümüze gelirken o çağlarda gelişen tarihi olaylar hikayeyi daha renklendirecek şekilde anlatılabilirdi, ki Elise saraydan gelme birisi olduğu için ortam da buna müsaitti.

Bu kitabı okurken The Man from Earth filmi aklıma geldi. Kitaptan muhtemelen esinlenilerek yapılan bu filmde, ana karakter kitaptakinden daha uzun süre ölümsüz hayat sürmüş ve tarihi olaylara daha güzel göndermeler yapılmıştı, izlenmesi tavsiye edilir.

Genel olarak baktığımızda yazarın tarzını koruduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Fantastik bir konu, basit ve yalın bir anlatım ve tam olarak bağlanamayan bir son. Bu konuları, günümüzden 30 sene öncenin bakışıyla ele aldığı için her türlü saygıyı hakkeden eserler olarak görüyorum. Başka bir kitabı dilimize çevrildiğinde de kesinlikle bu sefer ne çılgınlık yaptığını merak edip alacağımdır.

Kitabın bomba kısmı: - Ölümsüzlükten bahsediyoruz diyelim. (...) Ve de doğum kontrolu hapı kadar kolay bir yöntemle herkese sunulmasının mümkün olduğunu varsayalım. - Eğer böyle bir şeyi henüz üretilmeden basarsan bedeli çok ağır olur. Sokaklarda ayaklanmalar, örnek alabilmek için labaratuarı silahlarla basanlar filan(...) Gençler, işsizler kalıcı istihdamı tehdit olarak göreceklerdir. Yine ayaklanmalar. Bombalamalar.(...) Amaçları ilacı düşmanlarına vermemek olan diktatörlükler. Yeni doğanların sayısı azaldıkça sanat ve bilim alanında fikirler gelişmez olur.(...) umutlar tükenir. Sonra da çöküş.
Özgün adı: Elise
Etiket fiyatı: 16 TL
Toplam sayfa: 298
İlk baskı: 1979 (ABD), 2012 (TR)
Not: 6/10

2 yorum:

Adsız dedi ki...

man from earth jerome bixby'nin senaryosu. yazımına 60 larda başlamış ve 90 larda ölüm döşeğinde bitirmiş.

gözbek dedi ki...

Bilgi için teşekkür ederiz, 1998'de senaryosunun yazıldığını öğrenince bu kadar eskiye gidebileceğini tahmin etmemiştim.

Blog Widget by LinkWithin