6 Haziran 2012 Çarşamba

"Avrupa Şampiyonu Olacağız"

Hırvatistan ulusal takım teknik direktörü Slaven Biliç, İrlanda'nın Irish Independent gazetesiyle yaptığı röportajda kendi takımından rakip takım hocası Trapattoni'ye değin oldukça çarpıcı sözler sarf etti. İşte konuşmanın detayları:

Irish Independent: "Hırvatistan'ın sonuna kadar gidebileceğini belirtmiştiniz. Gerçekten bunu mu ima ettiniz?
Slaven Bilic: "Benim çılgın olduğumu düşünebilirsiniz ama ben oldukça gerçekçiyim. Kağıt üzerinde bizden daha güçlü ve daha zayıf takımlar var ama son 5 yıldır FIFA sıralamasında sürekli ilk 10 ülke arasında ve cıvarında yer aldık. Finale sadece 5 maç var ve eğer her maçı kendi içinde doğru plan ve motivasyonla ele alırsak yolunun sonunu görebiliriz. Bunu söylüyorum çünkü uçaktan indiğimizde bir duygu patlamasına şahit oldum"
Irish Independent: "İlk maçınızı İrlanda'ya karşı oynuyorsunuz, nasıl bir karşılaşma bekliyorsunuz?"
Slaven Biliç: "Taktiksel yönü oldukça ağır basacak bir maç olacak, çok da zorlu mücadeleler izleyeceğiz. Onların bir çok maçını izledim ve defansif disiplinlerine hayran kaldım. Oyunu domine etseniz de, bir çok atak yapsanız da onlar size gol fırsatı vermiyorlar. Geçen yıl İrlanda'yla hazırlık maçı yaptığımızda da böyleydi, karşılaşma golsüz bitti. Aynı oyunu grup elemelerinde Slovakya ve Rusya'ya karşı da oynadılar. Hücümda bire bir kalmak bizim için zor olacak, onlardan daha fazla koşmalıyız, birlikte hareket etmeli, seken topları toplamalı ve gerçekten çok sabırlı olmalıyız.
Oyun içinde soğukkanlılığımızı kaybetmek bize pahalıya mal olabilir çünkü İrlanda Duff, McGeady, Long ve Keane ile yapacağı kontra atakla canımızı yakabilir. Turnuvaya başlangıç maçları takımların kendilerine güven ve öz saygı adına kilit maçlardır ve grupta İrlanda ile ilk maçı oynamak bizim için büyük bir şans, fakat eminim ki onlar da bizim için aynısını düşünüyorlardır."
Irish Independent: "Trapattoni bu Irlanda'yı nasıl geliştirdi?"
Slaven Biliç: "Yaptıklarından dolayı kendisine hayranlık duyuyorum. Takımın tutkusu ve hırsını yok etmeden  topçulara bir sistem etrafında kenetledi. Muhteşem iş çıkardı..."
Irish Independent: "Trapattoni'nin sizi taktiksel yönden şaşırtacağını düşünüyor musunuz?"
Slaven Biliç: "Evet, belki oyuncularına daha atak oynamalarını söyleyerek bunu başarabilir ama bu daha çok bizim işimize gelir."
Irish Independent: "Trapattoni ilk İtalya şampiyonu olduğunda siz sekiz yaşınızdaydınız. Onun kariyeri hakkında ne düşünüyorsunuz? "
Slaven Biliç: "Onun hakkında ne düşünebilirim ki... O Bay Futbol! Onun kariyerine hayranlık duyuyorum ve eğer yaptıklarının yarısını başarabilirsem, bu benim için inanılmaz bir başarı olur. Ama esas onun saygı duyduğum tarafı, bunca başarılı yıldan sonra rehavet kelimesini sözlüğüne eklemedi. Hala her maça sanki ilk ve tek maçıymış gibi değer veriyor. Sadece gerçek efsaneler böyle davranırlar."
Irish Independent: "Trapattoni bazen "biraz çılgın" olarak adlandırılıyor. Sizce hocaların başarılı olmaları için az da olsa "deli" olmaları gerekli mi?
Slaven Biliç: "Evet, oyuncularını motive etmek isterken, bazı anlık davranışları patlama olarak görülebilir. Fakat bu doğru- bu meslekteki baskıyla baş ederken normal olamazsınız. Başarılı bir teknik adam biraz çılgın olmalı.
Irish Independent: "Trapattoni ile aranız nasıl?
Slaven Biliç: "İyi bir ilişkimiz var. Bir kaç kez görüştük, oldukça dışa açık ve yeni bir şeyler üreten tartışmalara açık bir hocadır. İlginçtir benimle Almanca konuşuyor ve tahmin ediyorum ki dilini geliştirmeye çalışıyor.
Irish Independent: "Taktik formasyondan ziyade oyuncularınıza bireysel taktikler vermeyi yeğliyorsunuz. Haklı mıyım?"
Slaven Biliç: "Bana göre taktik formasyonlar gittikçe yok oluyor ve bir çok futbol uzmanı da benim gibi düşünüyor. Artık oyuncuları sahada belirli bölgelere yerleştirip, topun kontrolü sağlayamazsınız. Akıcılık ve hareket oldukça önemlidir, oyuncula bir bütün olarak hareket etmeli ve saha içinde bloklar birbirine yakın olmalıdır. Hatlar arasında asla boşluk bırakmamalısınız, eğer bu hataya düşerseniz kaliteli bir rakip bu zayıf noktayı bulur ve sizi "harcar"... Ben asla bireysel taktik ve motivasyonun değerini inkar edemem ama taktik olmadan "doğaçlama" tamamen anarşidir ve anarşi size bazen fayda sağlarken, uzun soluklu bir çözüm asla olamaz.
Irish Independent: "Hırvatistan takımının en güçlü tarafı nedir?"
Slaven Biliç: Birliktelik diyebilirim. Ben oyuncuları seviyorum ama gerçeği de söylemek gerekirse onlardan sadece bir kaçı dünya çapında. Fakat bir araya geldiğimizde bir yerden bir şeyler "tıklıyor" ve biz birden bireysel kalitemizin toplamından daha da güçlü oluyoruz.
Irish Independent: "Luka Modric'in iyi bir performans göstermesi sizin için ne kadar önemli?"
Slaven Biliç: "Eğer başarı istiyorsak, bütün oyuncular ellerinden gelenin en iyisini vermeleri lazım ama açıkça herkes en iyisini Modric'ten bekliyor. O bizim oyunumuzu yönlendiriyor ve arkadaşlarının da daha iyi olmalarını sağlıyor. Aynısını Tottenham'da da yapıyor- eğer o iyi oynarsa, takım da iyi oynuyor."

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin