14 Aralık 2008 Pazar

Pachuca(Mek.).4 - Al Ahly(Msr.).2

2008 Dünya Kulüpler Şampiyonası başladı. Son 3 senedir olduğu gibi bu sene de turnuvanın ev sahibi Japonya. Turnuvaya 6 kıtanın kupa1 şampiyonları katılıyor. Statü gereği Afrika -K.Amerika şampiyonları ve Okyanusya-Asya şampiyonları ön eleme maçları oynayıp kupanın favorisi olan G.Amerika ve Avrupa şampiyonları ile kapışıyorlar ve kazanan da final oynuyor.
2006'da bu turnuvada 3.olan ve bu turnuva için Afrika'nın gönderebileceği en terübeli takım olan Mısır temsilcisi Al Ahly ön elemede Meksika takımı Pachuca ile karşılaşacaktı. Mısır'da maçtan önce heyecan büyüktü. Takım bu sene oldukça formundaydı ve Afrika'daki kupalara ambargo koyuyordu. Herkes artık bu takımın Afrika sınırlarını aştığını ve şimdi gerçek gücünü Dünyaya göstermesi gerektiğini düşünüyordu. Takımın forması bile turnuva öncesi değiştirilip müstakbel final rakipleri Manchester'a gönderme yapıyorlardı. Teknik direktör Manuel Jose'nın maçtan önce ortaya attığı "Pachuca antrenmanımıza casus gönderdi" açıklaması tansiyonu daha da arttırdı. Rahat demeçler vermesi yerine Fifanın niye kendilerine ön eleme oynattıklarını gündeme getirip ilginç bir hava yarattı.

Rakip Pachuca da kupayı ciddiye alıyordu. Geçen sene Tunus takımı Etoile'ye yenildiklerinden bir kuyruk acıları vardı. Arjantinli golcüleri Bruno Marioni "İntikama inanırız" derken hocaları Enrique Meza "Geçen sene sebepsiz yere elendik, bu maçı final olarak görüyoruz" diyordu.



Karşılaşma benim sevdiğim tipte hafif gergin havada Al Ahly traftarının çoğunlukta olduğu 30.000 kişinin doldurduğu Tokyo Ulusal Stadında bizim saate göre sabah 06.45'te başladı. Maçın başlaması ile birlikte senaryo belli oldu, Pachuca saldıracak Al Ahly kontralarla rakibini bozacaktı. Daha 10.dakikada Mohamed Barakat defansın arkasına sarkarak kaçırdığı golle sinyalleri vermeye başladı. 28.dakikada 2006daki turnuvanın gol kralı Aboutrika orta sahadan kaptığı topu sol kanattan sürdü yaptığı rastgele orta Pintonun ters vuruşuyla ağlara gitti. Golden sonra Pachuca yine aynı disiplinle saldırırken ara ara gelen kontra ataklar oyuncuların sinirlerini bozmaya başlıyordu. 2.gol tam bir kontra atak dersi niteliğindeydi. Atılan uzun topu Aboutrika çok klas kontrol etti, Barakat'a pas verdi, o da vurmak yerine al ad at diye Angolalı takım arkadaşı Flavio'ya gönerdi. 2.yarıya Pachuca iki oyuncu değişikliği ile başladı. Değişikliğin biri olan Luis Montes daha ayağına gelen ilk topta golu atınca Pachuca teknik direktörü yaptığı doğru hamlenin gururuyla daha dik durmaya başladı. Erken gelen bu gol Al Ahly oyuncularını bariz şekilde tedirgin etti. Maç tek kale oynanırken Al Ahly ilk yarıdaki kontraları da yapamaz oldu. 33 yaşına gelmiş Avrupa görmüş Ahmed Hassan'ın bu sıralarda takımına nefes aldırmasını bekledim, ama maç boyunca sönük kaldı. 72.dakikada ceza sahasının yayından kazanılan serbest vuruşta Al Ahly barajı kapaması gereken köşenin tersini kapatırken birşeylerin yolunda gitmeyeceği belliydi. Yılların tecrübesi Christian Gimenez barajın yanından falsolu şekilde topu köşeye gönderdi: 2-2

Son 10 dakikada Al Ahly biraz toparlanır gibi oldu. Oyunda Al Ahly'nin kontrolu eline aldığı bu tek bölümde hakem bence penaltı olan pozisyonda Aboutrika'ya aldatmadan dolayı sarı kart göstererek bu maçta kendine ayrılan rolu oynamış oldu. Uzatma dakikalarına başlarken oyuncuların yüz ifadelerinden uzatmada gol olacaksa bu Pachuca'dan gelir denebiliyordu. 98.dakikada Damian Alvarez'in biraz şans biraz karambol ile bulduğu gol Al Ahly'nin yıkımı oldu. 110.dakikadaki gol Galatasarayın Ankaragücüne attığı 2.golun bir benzeriydi. Marioni'nin Lincolnvari verdiği pasta Arjantinli Gimenez Kewell'a göre biraz daha yakın mesafeden sol ayakla aynı köşeye bombaladı: 4-2
Maç öncesiyle, sonrasıyla çok zevkli geçti. Al Ahly'e açıkçası üzüldüm, takımın tecrübeli oyuncuları ön plana çıkmayınca baskıyı kaldırmadı. Afrika takımları hep turnuvalara renk katmıştır, biraz daha devam etselerdi güzel maçlar izleyebilirdik. Al Ahly, 18 Aralık'ta Avustralya temsilcisi Adelaide United ile lüzumsuz bir 5./6.lık maçı yapacak. Pachuca ise 17 Aralık'ta, Libertadores kupasını sürpriz bir şekilde kazanan Ekvador temsilcisi Liga Deportiva Quito ile yarı final karşılaşmasına çıkacak.

"Oyunumuz kontra-ataklara dayalıydı ve golleri de böyle bulduk. 2.yarı sanırım yorgunluk ve kazanma baskısı oyuncularımı etkiledi. Kontrolu kaybettik ve yediğimiz erken golle rakibi canlandırdık."
Manuel Jose, Al Ahly Teknik Direktörü
.
"İlk yarıyı 2-0 yenik kapamak bana göre adaletsizlikti. Yaptığımız değişiklikler meyvesini verdi ve oyunun hakimiyetini aldık. Kazanma inancımı hiç kaybetmemiştim. Geçen seneki tecrübemiz geride kaldı, artık elimizde yeni bir tarih yaşama şansı var."
Enrique Meza, Pachuca Teknik Direktörü

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin