30 Aralık 2008 Salı

"Mini" Sansür



Bu blogu açmamdaki amaçlardan biri olan futbolu sevenlerle birşeyler paylaşmak düşüncesinden dolayı ilk günden bugüne kadar yorumlar kısmına herhangi bir denetim yapmadan, herkes görüşünü özgürce paylaşsın diye yorumlarda denetimi etkin yapmadım. u/M bloga bir şekilde yolup düşen ve kendi fikrini de belirtmek isteyen "efendice" kafalarındaki düşüncelerini yazıp, çıkıyorlardı blogtan. Nedense son günlerde "bir küfür" modası başladı, yerli yersiz hakaret içeren kelimelerle yorum yazma akımı başladı. Bir süre bekledim, belki uzamaz biter diye ama gittikçe daha da arttı. Bunu yazanlar da tabii "adsız" olarak yazdıkları için, dertlerini öğrenme şansımız olmuyor maalesef ki... Boğaziçi'nde okurken son sınıfta bir sosyoloji dersi almıştık ve orada hoca bir deneyden bahsetmişti: İnsanlar yüzlerine maske geçirdiklerinde ve diğerlerinden ayırtedilme durumları kalmadığı zaman, daha da vahşileşebilip, şiddet eylemleri gösterbilirlermiş. Burada da bu mantıkla, adsız seçeneği ile de bana ve diğer yorum yazan kullanıcılara hakaret edebiliyorlar, ama ne ben bu blogu küfür yemek için açtım, ne de diğer kulanıcılar küfür yemek için yorum paylaşıyorlar... Ve bu işlere çözüm olarak yorumları bundan sonra denetimli olarak yayınlayacağım. 1-2 kişi yüzünden maalesef böyle bir tedbire başvurmak zorunda kaldık, beni bağışlayın...

4 yorum:

petit dedi ki...

Bu benim başıma birkaç kere geldi ama direnmeye devam ediyorum. Ne kadar saçma. İnternet ortamı işte. Beğenmiyorsan sağ üst köşedeki çarpıya bas gitsin bir daha da okuma. Hem kopamıyor hem de küfür etmekten kendini alamıyor.
Küfür hayatımızın bir parçası, çok da karşı olduğum bir mevzu değil ama tabi ki yeri, zamanı, kişisi var.

Telif Hakkı dedi ki...

o deneyin ne kadar doğru olduğu net anlaşılıyor. Adsız çıktı mertlik bozuldu diyelim. Bir de alakalı alakasız herşeye küfredenler var ki onlar daha da vahim. En iyisini yapıyorsun şu şartlar altında ( ne yazık ki )

kolay gelsin :)

ygtylmz dedi ki...

Buraya girip bir haber, bir istatistik , bir fotoğraf altına küfür yazmak nasıl bir mantıktır yaaa. Küfürlü yorum yapanlar kesinlikle sorunlu insanlar . Yoksa normal insan gelip burada küfür etmez .

Mucoid dedi ki...

en iyisini yapmışsın..

Blog Widget by LinkWithin