10 Ocak 2010 Pazar

Kayıp Kromozom / Vedat Çelik

Bizim yazarlarımızdan çok önemli edebi eserler; konusu aşk, siyaset hatta polisiye olan ilginç hikayeler çıkarken, nedense bir türlü toplumda "Dan Brown" türü denilen, din ile bilim-kurgunun harmanlandığı ve bir macera ile birbirine geçtiği konular pek çıkmaz. Aslında baktığınızda bizim dinimiz, kaynaklarımız ve tarihimiz tam da bu tür romanlara uygundur. İstanbul'un sadece Topkapı Sarayı'ndan bilmem kaç adet Paris'in Louvre müzesi çıkar, Kuran İncil'e göre daha yeni olduğuna göre onun ayetleri daha güncel olmalı ve son kitap olduğuna göre artık net ve son sözler barındırmalı diye düşünürdüm hep. Vedat Çelik yazmış olduğu bu ilk romanıyla tam da bu yarama merhem olmuş.
.
Konu son derece özgün ve insanda merak uyandıran türde. İnsanoğlunda daha önce olduğu düşünülen ama sonrasında geri alınan, insana ölümsüzlük sağlayan bir kromozomu tekrar keşfedip ölümsüzlüğü bulma isteği işleniyor. Kitap boyunca Adem ile Havva'dan Hz.İsa'ya, Hitler'den günümüz terrör olaylarına kadar tüm yaşanmışlar mantıklı açıklamalar ve Kuran'dan alıntı yapılan ayetlerle hikayeye çok başarılı şekilde yediriliyor. Kitap içerisinde fazla basit bir dil kullanılmış, edebi değeri yok denebilir ama ben böyle bir kitaptan zaten hiçbir zaman öyle birşey beklemem. Kitabı okurken çoğu kez gereksiz tasvirleri okumadan geçerim ama bu kitapta okumadan geçtiğim paragraf hemen hemen yok diyebilirim. Hikayenin birden çok coğrafyada geçmesi ve o yerler hakkında bilgiler içermesi çok hoşuma gitti. Pierre Lotti tasvirine ayrı olarak bayıldım. Diyaloglarda kuru Amerikan hitapları ve esprileri yerine "abi", "evladım" gibi bize has sözcüklerle başlayan cümleleri görmek ve arkadaşlar arasında yaptığımız "zira mı, zira ne?" esprisinin burada da geçmesi, buram buram memleket kokusu yaymış kitaba. Son derece net anlatılmış, mesajlar verilmiş ve sonu da çok mantıklı ve yorumu size bırakacak şekilde bitirilmiş. Hatta 2.kitap için açık kapı da bırakılmış.
.
Katiba başlamadan önce internet sitesinden videosunu izleyebilirsiniz. Yazar hakkında hiçbir bilgi olmaması ve daha ilk kitabında bu kadar profesyonelce konuları anlatması acaba "Vedat Çelik başka birisinin rumuzu mu?" sorusunu akla da getirmiyor değil. Velhasıl, artık dünyaya okutabileceğimiz, bizim görüşlerimizi ve bakışımızı anlatabileceğimiz bir romanımız ve yazarımız var.
.
Kitabın bomba kısmı: Kafir ne demektir biliyor muyuz acaba? "Müslüman olmayanlara kafir denir hocam" demeyin sakın. Kafir; gerçeği örten, gerçeği saklayan demektir.
Fiyat: 12 TL
Toplam sayfa: 343
Not: 10/10

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bugün son dersine girdiğim ve bir kitap yazarı olduğunu öğrendiğim hocamız. Madem bu kadar gizemli öyle de kalması adına detay vermiyorum :) Derste sohbet ederken şunun anlamını biliyor musunuz diye sürekli her muhabette bir şeyler sorardı konuyla alakalı.. Demek ki adamın içinde yaşam tarzında varmış kitabı bulabilirsem okumayı çok isterim kendisine sorayım umarım fazladan vardır elinde bayağı olmuş çünkü :)

Blog Widget by LinkWithin