11 Ağustos 2009 Salı

Arda'ya 1 Maç Ceza!


Galatasaray kaptanı Arda belki de iyi niyetinin kurbanı olacak! Bu pazar oynanan Gaziantepspor-Galatasaray maçının son dakikalarında oyuncu değişikliği sırasında hakem Bünyamin Gezer'in kendisinden kale arkasından çıkmasını istemesine karşın kendisini bekleyen yedek arkadaşının yanından çıkmaya doğru gitmekte ısrar etmesi neticesinde sarı kart gören Arda Turan, maçın bitiminde hem galibiyet coşkusu yaşayan arkadaşlarını kutlamak hem de müsabakanın hakemi Bünyamin Gezer'den özür dilemek için sahaya girmişti. Arda Turan ve Bünyamin Gezer karşılıklı konuşup, olayı tatlıya bağlamışlardı lakin 22 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren Süper Lig Müsabakaları statüsünün Stadyumların Düzeni adlı maddesinde şöyle bir ibare yer almaktadır:
"Yesil zemine müsabaka öncesinde, sırasında, devre arasında ve müsabaka sonunda hakemin, müsabaka öncesinde, devre arasında ve müsabaka sonunda temsilcinin izin verdiği kisiler dısında baska bir kisi giremez. Müsabakanın bitiminden, müsabaka hakemleri soyunma odası koridorlarına girene kadar geçen süre içinde müsabakanın bitimi anında aktif olarak oyunda bulunan futbolcular ve hakemler dısında hiçbir kisi yesil zemine giremez."
Burada açıkça belirtildiği üzere Arda, oyuncu değişikliğinden sonra oyunda aktif oyuncu statüsünü kaybeder ve sahaya giremez, tabii hakem ya da maçın temsilcisinden izin almadıysa, o heyecanda da izin aldığını hiç sanmıyorum... Peki bu kuralı ihlal etmenin cezası nedir derseniz, onun için de yine federasyonun 30 Temmuz 2009 tarihli Futbol Disiplin Talimatına bir göz atmakta yarar var:
MADDE 45 – TALİMATLARA AYKIRI HAREKET (1) Futbol ile ilgili mevzuat hükümlerini, TFF düzenlemelerini, futbol oyun kurallarını ihlal eden kişi veya kulüpler, bu hususta ayrı ceza hükmü bulunmadığı takdirde bu talimatta belirlenen disiplin cezaları ile cezalandırılır.
Buradan da anlaşılacağı üzere Arda'nın yaptığı davranış bir cezayı gerektirecek eylem ama federasyon bunun cezasını tam olarak belirlememiş... Peki şimdi ne olacak...
Maçın hakemi Bünyamin Gezer ve gözlemciler Atilla Ferah ve Akın Kılavuz raporlarında bu eyleme yer verdiler ise, Disiplin Kurulu bir işlem yapmak mecburiyetinde ve olayda futbolcunun kötü niyeti olmadığı, hakeme itiraz için değil de özür dilemek
için gittiği göz önüne alınarak ihtar ve para cezası verilebilir, lakin böyle bir tespit söz konusu değilse, olay unutulur gider... Aslında, her iki durumda da Arda'ya bir ceza verilmesini beklemiyorum, sebebi de geçen sezon gergin olan Galatasaray-Futbol Federasyonu-Merkez Hakem kurulu ilişkileri yeni bir sezon başlangıcı ile olağan seyrine dönmüş, karşılıklı iyi niyet sözleri edilirken, Gaziantepspor maçının 45 derece sıcaklıkta saat 19.30 da oynatılması sonrası yine Federasyon sarı-kırmızı camianın tepkisini toplamış, bunun üzerine de Galatasaray kaptanına "hiç"ten verilecek bir maçlık ceza iyice ortamı gerecektir... Bunu da daha ligin başında kimse istemez...

4 yorum:

Gala's dedi ki...

daha sezon yeni başladı bismillah demeden oyunlar başladı. sonumuz hayırlı ola..

gokmenoz dedi ki...

İki olaydan bahsedicem. Birincisi bu kuralın tamamiyle saçma oluşundan. Önemli bir maç kazanıldı diyelim, veyahut şampiyonluğun kazanıldığı maç diye düşünelim, 90 dakika bittiğinde o yeşil alana hoplaya zıplaya gitmeyecek/gidemeyecek mi yani fuybolcu? Bu kadar aptal bi kural mı olur? Oyuncular hakemi bekleyene kadar saha çizgilerinde mi fink atsınlar, heyecanını alsınlar. Takım ruhunu bir arada tutmak için tüm takımı çağıracak tribün yine hakemi mi bekleyecek? Mantıklı bir beyin neyin önlemini alıyor ki bu kuralla?

İkincisi ise Arda'ya verilecek cezanın tek sorumlusu Bünyemin Gezer'den başkası olamaz ki eğer verilirse. Bi'keresinde Arda oyuncu değişikliğini legal bir yerden yapmak için saha dışına yöneliyor, ayrıyetten abes bir şekilde ne sahadan uzaklaştığı ne de uç bir noktadan çıkma isteği var. Ama çevik kuvvetimiz Bünyamin Gezer Arda'nın önüne geçip yakın bir noktadan çıkmasına zorlatıyor. E be Bünyamin oyuncu değişikliğinde kronotmetre durmuyor mu hı? Bu durumu pek çok futbolcu da bilmiyor oyuncu değişikliklerinde dakikanın durdurulduğunu. Oyunu soğutma gibi bir durum olmadığı takdirde aleni bir şekilde nedir yani hakemin ve diğer futbolcuların bu denli hışımı.

Hani bir şey yapalım derken mantıklı adımlar atsalar böyle komik bir durum ortaya çıkmaz!

YASİN GÜNEŞ dedi ki...

Futbol Federasyonu maçın hakemi hakkında nasıl bir rapor tuttu merak içindeyim. Zira Arda'nın maçtan sonra sahaya girmesine neden olan, verdiği yanlış kararla maçın hakemidir.
Desenize artık suçlu hakem olsa da cezasını futbolcu çekecek..


Saçma sapanız.
Saçma sapanlar.

anonim dedi ki...

Bu ceza 1 hafta önceki süper kupa finali için geçerli değildi herhalde? Onu da geçtim, bu hafta maçtan sonra sahaya giren tek futbolcu Arda mıydı?

Bu kural, şapka kanunu gibi uygulama bakımından tatbiki zor.

Özetle bu haber, medyanın fedarasyonu fitillemesi. Biz bu haberleri çıkaranların kim olduklarını iyi biliyoruz ya, neyse!

Blog Widget by LinkWithin