11 Mayıs 2010 Salı

Açlık Oyunları / Suzanne Collins

Genellikle kadın yazarların kitapları tam konu rayına girmişken içerisine katılan kadınsı romantizm anlayışı, kadın gözünden ilişkilere ve sevişmelere bakış açıları ve özellikle kitaptaki erkek karakterlere erkeksi bir hava vermeye çalışılan ama bir kadının elinden çıktığı aşikar olan tasvirler, diyaloglar sebebiyle hep bir noktada eksik kalmıştır benim gözümde. Bu seferki kitabı tamamen rastlantı eseri, arka kapaklarda genellikle kitap yorumlarına rastlayamadığım Stephen King'in cümlesine güvenerek satın aldım, yazarının kadın olduğunu da okumaya başlarken keşfettim.

Kitap gelecekte bilinmeyen bir zamanda, Capitol denen bir ülkenin kendisine bağlı 12 mıntıkayı kontrol altına alma ve gözlerini korkutup isyanları önleme amacıyla her sene her mıntıkadan 12-18 yaş arası bir erkek ve bir kız "haraç"ı sonunda bir kişinin hayatta kalabileceği ve TVden canlı olarak izlenen bir ölüm oyununa sokmasını konu alıyor. Survivor'un harbisi lafın kısası. Kitap, biraz çocuksu bir roman tadında başlıyor; neredeyiz, hangi zamandayız, konu nereye gidecek diye ilk 100 sayfayı Stephen King'in hatrına okudum diyebilirim. Ama iş oyunlar kısmına gelince işin rengi tamamen değişti. Oyunların oynandığı bölgenin yapısı, doğası, zorlukları; kişilerin hayatta kalma stratejileri ve çatışmalar o kadar güzel anlatılıyor ki insanın hayal edip içine dalması zor olmuyor. Hatta okurken bunun 3 boyutlu filmi çekilse Avatar gibi tadından yenmez demiştim ki sonradan internetten öğrendiğime göre 3 boyutlu mu bilmem ama 2011'de filmi vizyona girecekmiş. Tavsiyem kitabın "Oyunlar" kısmından sonrasını vaktiniz olduğu bir anda kesintisiz okuyun.

Oyunlar bittikten sonra işin heyecanı bitmiyor, hatta ben Oyunlar kısmında o kadar atraksiyon olmasına rağmen son 10 sayfada her an birşey olacak düşüncesiyle bayağı kasıldım. Şimdi sürpriz bir son geliyor, aha da sayfalar bitiyor nasıl bitecek derken "Birinci Kitabın Sonu" yazısıyla asıl sürprizi yaşadım. Meğer roman 3 kitaptan oluşuyormuş, hatta 3.sü Ağustos'ta Türkçe'ye çevrilecekmiş.

Başta da değindiğim gibi kadın yazarların vazgeçemediği bir aşk olayı burada da var ama ilişkinin kız tarafı ve kahramanımız Katniss Everdeen romantizme pabuç bırakmadığı ve ilişkideki güçlü taraf olduğu için olay kararında bırakılmış. 2.kitap "Ateşi Yakalamak"ta aşk olayları biraz daha ön plana çıkacak diye korkum var, umarım olmaz.

Kitapta tek merak ettiğim nokta Oyunlar sırasında diğerlerinin neler yaşadığı. Kitap hep Katniss Everdeen'in ağzından yazıldığı için diğer taraflarda neler olduğunu okuyamıyorsunuz. Sanki Oyunlardan sonraki özet kısmında buralara da biraz değinebilirdi, kimbilir belki de 2.kitapta değinir.

Kitabın bomba kısmı: 1. Katniss ile Rue arasındaki ittifakın sonucunda 18.bölümde yaşananlar. 2. Capitolun mesajı: "Bizimle uğraşırsanız, sizi öldürmekten beter eder; çocuklarınızı öldürürüz."
Orjinal adı: The Hunger Games
Fiyatı: 13 TL
Toplam sayfa: 384
Not: 9/10

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin