13 Ekim 2009 Salı

Pegasus Sırrı / Gregg Loomis

Kitabın arkasında, önünde o kadar çok Dan Brown'ın Da Vinci Şifresi ile kıyaslama yapılmış ki, tamam okuyacağım ama biraz kendiniz olun kardeşim, Dan Brown seni örnek alsın diyerek başlıyorsunuz kitaba. Paris'te meydana gelen kundaklama olayıyla başlıyor kitap, ardından bazı gizemli bulgular ve manasını başta çözemediğiniz şifrelerle devam ediyor. Güzel hoş ama Dan Brown özentiliği buram buram kokuyor her sayfada. Sanki adam o yolla parayı kırdı biz de yolda düşürdüklerini toplasak kardır demişler. Da Vincideki kahraman Robert Langdon, buradaki Langford Reilly; Da Vinci'de Mona Lisa var, burada Poussin; Da Vinci'de kutsal kase var, burada pegasus vs.vs. Adı da Pegasus Sırrı olunca Pegasus Yayınevi de hemen atlamış basım işine.
.
Hikayenin Paris'te başlayıp, Atalanta'ya bağlanması, Roma, Londra, Toulouse ve en son Sintra'ya (Portekiz) uzanması, olayları akıcı ve takip edilesi hale getirmiş. Gurt isimli bacımız hem atletik hem çekici bir karakter olarak işe rank katıyor, o da güzel. Tapınak Şövalyeleri ile ilgili tarihsel bilgiler de az çok karın doyuruyor. Gel gör ki o kadar karizmatik ve ürpertici Tapınak Şövalyeleri kitabın sonuç kısmında bizim kahramanla samimi bir sohbete girip, manasız sorularına gereksiz cevaplar veriyor ve yılların sırlarını hop diye açıklıyor. Hatta en sonunda bizim kahramanla az çok kanka bile oluyorlar. Bir de, kitapta niye bulunduğunu bilmediğim kahramanımızın Grumps isimli uyuz köpeğine değinmeden de edemeyeceğim. RinTinTin kılıklı bu arkadaş acaba hangi sahnede nasıl bir kilit rol oynayacak diye bekledim durdum ama yemek yiyip paçalara sürünmekten başka rolu olmayan ev hayvanımız yazarın torpillisi olarak kitaba girdi herhalde diye karar kıldım.
.
Velhasıl, yolculukta zaman geçirmek veya fazla kafa yormadan akıcı bir kitap okumak isteyenler deneyebilir. Devam kitabı olan Julian Sırrı biraz daha mantıklı, o kitaptan önce alıştırma niyetine de başlayabilirsiniz.
.
Kitabın bomba kısmı: Kutsal Toprakların çöllerinde iki kardeş şövalyenin aynı at üzerinde giderken beyaz pelerinleri uçuşur ve onlar uzaktan kanatlı bir at üzerinde tek kişi gibi görünürdü. Bu nedenle Pegasus(kanatlı at) herkesin at sahibi olmadığı fakir zamanları hatırlatır.
Fiyat: 9 TL
Orjinal Adı: The Pegasus Secret
Toplam Sayfa: 400
Not: 6/10

1 yorum:

Erdal Güngör dedi ki...

Dan Brown'a selam var Michael Baigent ve Richard Leigh'den !

Blog Widget by LinkWithin