17 Mart 2009 Salı

Bursa Stad Projeleri







Bursa'ya yapılacak yeni stad için ortaya konulan proje örnekleri yukarda. Avrupa şampiyonasını talip olmak kolay, fakat acilen stadlar yapmak, eldekileri revize etmek gerekir... Bursaspor da taraftarı ile yeni bir stadı çoktan hak etmişti ve seçim öncesi belediye başkan adayı 5 projeyi tanıtmış. Bize göre 4. projedeki "dik tribünlerle rakibi daha çok etkilemek" sözü Bursa için olmazsa olmazdır ve oyumuz dördüncü projeden yana. Ama 3. projedeki timsah şekli de oldukça etkileyici...
Peki sizce hangisi?

19 yorum:

ti esti to dedi ki...

aga bence ilk proje çok güzel görünüyor. tabi bunun için bir de çimlerin düzenlenmesi gerekir değil mi? yoksa kayserideki gibi çok konuşulur:)

gokmenoz dedi ki...

3.proje bence sadece timsah olayından girmiş işe. bursaspor için dik tribünler pek iyi olur görsel bakımdan da güzel bi stad lakin 2.projeyi de göz ardı etmemek lazım. 2009 yılında olmamıza rağmen hala beş para etmez stadlarda futbol izlemek ve oynamak düşünüdürücü değil mi yeterince? hele ki başkentte yaşayan ben 19 mayıs için bir şey demiyorum bile. İlla bi yerlere talip olmak gerekmiyor. En son ne zaman Ankara'da A-milli takımın maçı oynandı hatırlayan var mı mesela? Kimse Türkiye'ye gelişmiş ve refah bir düzeye ulaşmış bir ülke dememeli. Bunu spordan sağlığa sosyalleşmekten eğitimine kadar altlarda gezinen bir ülkeyiz. Umarız ki en güzide şeyler bizleri bulur.

Ögeday Karabulut dedi ki...

1 numaradan yanayım ben, klasik ve etkileyici.

arnawut dedi ki...

ben 1 diyorum. ingiliz stad mimarisi göz önüne alınmış. tribünleri dik ve sahaya yakındır, dikdörgen olması itibariyle.
güzel olur.

maRco dedi ki...

3. ile 4. projenin karışın hali çok güzel bişi olur bence hem timsah şekli ile 4. projedeki stadı tutmuş gibi gözüken kule vaziyeti birleşmiş olsa tadından yenmez

gözbek dedi ki...

çok geç kalınmış bir proje bir an önce hayata geçilmeli.

sahaya yakın olsun, tribünlerin üstü kapalı olsun, bunlar olmazsa olmaz.

3 numarada timsahı tam göremedim ben çatı kısmı mı kastediliyor.

4 numara benzersiz olmuş, tam uçuk mimarların yapacağı türden

os dedi ki...

3. projeyi tek geçiyorum kendi adıma.

Adsız dedi ki...

konya'nın yeni stad projesi de açıklanmış, allianz arena'ya benziyor dış cephe olarak. onunla ilgili de bir yazı bekliyoruz u/M =)

çubuk makarna dedi ki...

4 harika görünüyor
olmazsa 1 ya da 3

Emrah Akay dedi ki...

1 güzel ama artık her yer alışveriş merkezi...
2 gayet güzel... Elektrik üretme fikri orijinal...
3 şahane. Timsah fikri, Bursaspor imajını çok güçlendiriyor...
4 zorlama. tamam dik tribün filan iyi... ama fotoğrafta görünen tasarımı zorlama buldum. bırakalım böyle statları araplar yapsın diyorum.
5 farklı değil. zaten aynısını Kayseri'ye yapmışsın, yeni ve özgün bir fikir üretmeden niye aynı projeyle geliyorsun be abi?

liverpoolandkop dedi ki...

1. projenin şekline bakılırsa zaten tribünler yeteri kadar dik olur, ee çatıda kapalı, hoş, kutu gibi bence güzel olur :)

cisco dedi ki...

1. pproje bile degil gibi, sanki baska bir stadin fotosunu koymuslar :)

2. cok kotu fifadaki uydurma stadlara benziyor

3. benim favorim gayet estetik gozukuyor. sade ve guzel.

4. goz yoruyor, cok fazla sey var. sadelikten yana biri olarak begenmedim.

5. ayni stadi niye yapasin ki ?

Mucoid dedi ki...

3 :)

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar

Ben Bursalı bir makine mühendisiyim. Bursasporluyum. Stadla ilgili yorumları başından beri takip ediyorum ve bence timsah formundaki stad çok başarılı. Ancak yazmak istediğim başka bir şey var.

Duydumki bazı stad projelerinde çatısını paneller ile kaplarız ve elektrik enerjisi elde ederiz yazılmış.

Benim araştırmalarımda gördümki, güneşten elektrik elde etmek Bursa da çok zor. Bu işle ilgilenenler bilirler. Güneşin verimi çok önemli. Sadece günün güneşli geçmesi yetmez. Aynı zamanda güneşin verimli olması da gerekir ve Bursada güneş elektrik elde edecek kadar verimli değil.

Eğer bu stad Antalyada yapılacak olsaydı, hiç düşünmeden tamamını photovoltaic panellerle kaplayalım ve sadece stadı değil tüm şehri aydınlatalım derdim. Ancak ne yazıkki Bursada bu verim yok.

Antalyada yılın 9 ayı verimli güneş var. Ancak Bursada bu sadece 3-4 aydır. Antalyada olsa güneş panellerine yapılan yatırım elde edilen enerjinin satılması ile 10 senede amorti edilir ve sonra 11. sene stad para kazanmaya başlar. Ama bursada 20-25 sene çalışacak ki ilk yatırım maliyeti amorti olsun sonra 26. sene para kazanılsın. 26 seneye kim öle kim kala. Hatta panellerin ömrü bie 20 sene olmaya bilir.

Bence bursada paneller ile elektrik elde edilmesi hiç mantıklı değil. Eğer öyle olsaydı. Bursanın tüm çatıları şimdiden paneller ile kaplanmış olurdu. Ayrıca her köşe başında elektrik paneli satıcısı olurdu. Kaldıki kimse elektriği parayla alma meraklısı değil.

Dediğim gibi Bursada bu panel işi yürümez.

Son olarak stadlar arasında en beğendiğim stadı yinelemek istiyorum. Bence en güzel stad timsah şeklinde olan...

engin dedi ki...

1.proje berbat,bu kadar hantal bir kütle kentin merkezine kesinlikle yakışmaz.

2.proje bence içlerindeki en iyi tasarım.Kesinlikle çok etkileyici,üstelik enerji üretme fikri de çok iyi düşünülmüş.stadın birkaç yıl içinde kendini amorti edip ,elektrik satmaya başlayacağı söyleniyor.daha ne olsun...

3.proje timsaha benzemiyor bile.üstelik BAYERN MÜNİH'İN kırmızı stadının neredeyse aynısı sadece rengi farklı.Orjinallikten çok uzak. taklit!

4.fena değil ama fazla kalabalık.

5.aynısı kayseride varken, ne alaka

cesur dedi ki...

koyu bir bursaspor taraftarı olarak 3. proje gerçekten timsah formunda olsa ,o yapılabilir diye düşünürüm ama alakası yok.bence iddaalı olmadığı için insanların kafasına,zorla timsaha benzediği sokulmaya çalışılıyor.

ben 2. projenin yapılmasını isterim. çok estetik bursaya yakışır bir stad olur.elektrik enerjisi üretme fikrine gelince iyi bir gelir kaynağı.

yorumlarda makina müh.bir arkadaş,stada uygulanacak güneş panellerinden bursada verim alınamayacağını belirtmiş.

ben bir elektrik elektronik müh. olarak açıklamak istedim:

güneş panelleri ile ilgili sistemin çalışması için direk güneş ışığı almasına gerek yoktur,GÜN ışığı yani aydınlıkta yeterlidir.bu sayede bulutlu havalarda dahi üretim yapılır.Ayrıca bursanın günlük GÜN ışığı ortalaması 7,3 saattir ve bu
türkiye ortalamasının üstündedir.
dolayısıyla bursada kaç ay kış yaşandığının hiçbir önemi yoktur.
stad öyle 20 yılda falan değil birkaç yıl içinde kazanç sağlamaya başlar.

Ben 2.projeyi yapan firmayı kutlamak isterim.iyi araştırılmış ,iyi heseplanmış ,iyi
tasarlanmış.tebrikler......

a.a dedi ki...

Merhabalar ben şu anda ismini vermek istemediğim İstanbul'un önemli mimarlık ofislerinden birinin tasarım şefiyim.

Bu proje için bizde bir öneri vermek istedik fakat kabul edilmedi.

Bizim düşüncemizde de sarıp sarmalayan bir çatı örtüsü vardı fakat 3.proje onu çok daha ileri götürüp bunu Bursaspor'un maskotu olan timsahla bağdaştırmış.

Meslektaşlarımı tebrik ediyorum. Projenin uygulanması halinde ülkemiz ilginç bir yapıya kavuşmuş olacaktır ve bu beni ve her meslektaşımı mutlu edecek bir hadisedir.

Diğer ekiplerinde eline sağlık yalnız 5.projeyi sunan ekip yeni bir fikir üretebilirdi bencede ama galiba o ekipten o proje istendi.

neobea dedi ki...

timsah arena ismi bile güzel :D

Unknown dedi ki...

1.proje yanılmıyorsam galatasaray'ın 2000 senesinde uefa kupasını aldıgı kopenhag stadyumu.
3.proje çok beğendim.

Blog Widget by LinkWithin