25 Eylül 2009 Cuma

105 Gol Açılımı


Galatasaray'ın bu sezon maç başına 3.16 gibi bir gol ortalaması tutturması sonrası, sürekli gündeme getirilen"acaba Fenerbahçe'nin 103 gollük rekorunu kıracaklar mı?" sorusundaki hatayı dile getirmiş private sözlük yazarı "sen sabittin ben geldim". Galatasaraylı arkadaşımız rekorun 103 değil 105 gol olduğu ve Metin Oktaylı Galatasaray'a ait olduğunu vurgulamış yazısında... Bu yazıyı okuyunca Keita'lı, Baros'lu, Kewell'lı, Arda'lı, Elano'lu kadronun işi 2 gol daha zorlaştı rekor denemesinde, kolay gelsin Rijkaard'ın takımına... sen sabittin ben geldim nickli kardeşimizi araştırmasından dolayı tebrik ediyor ve bize yolladığı yazıyı aynen yayınlıyoruz:

resmi başlangıcı 1959 olarak kabul edilen türkiye profesyonel futbol ligi (turkcell super lig)' nin gol rekoru. 1962-63 sezonunda metin oktaylı galatasaray tarafından gerçekleştirilmiştir.

fenerli medya tarafından nedense bu rekor görmezden gelinir ve 88-89 sezonundaki
103 gollük performansla fenerbahçe' nin gol rekoruna sahip olduğu iddia edilir. gösterilen gereçke ise şudur: 1962-63 sezonunda ligin farklı bir statüde oynanması.

şimdi burada ilk olarak 62-63' ün statüsüne bakalım: 1. ligde toplam 22 takım var. ve bu 22 takım 11' erli şekilde 2 gruba (kırmızı grup-beyaz grup) dağıtılmış. 11 takım kendi arasında toplam 20 maç yaptıktan sonra oluşan puan durumuna göre ilk 6' ya girenler final grubunu oluşturuyor. yani final grubu 12 takımdan (6x2) oluşuyor. burada da takımlar birbirleriyle çift maç usülüne göre oynuyor. yani bir takım 22 maça çıkmış oluyor. netice itibariyle final grubuna kalmayı başaran bir takım sezonu toplam 42 (20+22) maçla tamamlamış oluyor.

galatasaray sezon başında kırmızı grupta yer alıyor ve 20 maçta attığı 51 gol topladığı 32 puanla lider olarak final grubuna kalıyor. final grubunda da 22 maçta 54 gol atıp 35 puan toplayarak sezonu şampiyon tamamlıyor.

şimdi toplam gol sayısının tanımını yapmak lazım. bir sezonda bir takımın rakip ağlara bıraktığı tüm gollerin sayısı desek kimsenin itirazı olmaz herhalde. gol rekorunu da tanımlayalım: tüm sezonlar içinde sezon sonu itibariyle ulaşılmış en yüksek sayı.

bu tanımlarla galatasaray' ın 62-63' deki toplam gol sayısı 20+22=42 maçta 51+54=105' dir. bu da gol rekorunun tanımından hareketle türkiye rekorudur. fakat fenerli medya lig iki parça halinde oynandığı ve maç sayısının fazla oluşu nedeniyle bunu kabul etmez. oysa hiç bir lig değerlendirilirken parça parça değerlendirilmeyeceği gibi sezon sonu gol rekoru için de maç başına atılan gol sayısı ölçütüne bakılmaz (ki bence daha objektif olan bu. bu yönüyle bakılırsa 103 gol 105 golden daha değerli oluyor ama diğer sezonlarda bunu geçen var mı yok mu onu bilmiyorum. ama neticede bu kriter kullanılmıyor.)

bu rekoru adlandırırken fenerli medya ne diyor: "fenerbahçe 88-89 sezonunda attığı 103 golle..." yani 88-89 yıllarına yayılan o sezonun tümünde atılan goller. e bu bakış açısıyla 62-63' ün 88-89' dan farkı ne? 62-63 neden tek bir sezon olarak değerlendirilmiyor? "1962-63 sezonu" dendiği zaman o sezon içindeki tüm lig maçlarını kapsar. tıpkı 88-89 gibi. öyleyse o lig maçlarında atılan tüm gollerin toplamı da 62-63 sezonunda atılan toplam gol sayısısını verir. bu sayı da galatasaray için 105 olduğuna göre, rekor 103 değil 105' dir.

gelelim fenerli medyanın bu konudaki en büyük çelişkisine. fenerli medya galatasaray' ın 62-63 sezonunda attığı 105 golü rekor olarak saymazken yine aynı sezon yani 1962-63 sezonunda ligin gol kralını metin oktay olarak kabul eder. metin oktay o sezon 38 gol atmıştır. ve tahmin edin bakalım bu 38 golü sadece final grubunda mı atmıştır yoksa sezonun tamamında mı? evet, sezonun tamamında atmıştır. fenerli medya ve ülkenin tüm yazılı-görsel-sanal kaynakları o sezonun gol kralını 38 golle -yani hem kırmızı grupta hem de final grubunda attığı gollerin toplamı- metin oktay' ı kral olarak kabul eder.

peki oyuncusunun attığı goller tüm sezon için değerlendirilirken formasını giydiği takımınki neden göz ardı edilir? sebep aslında malum ama bunu göz ardı eden sadece fenerli medya. şimdi son olarak bu konuda
üstelik taçsız kral sadece türkiye değil bu 38 golle avrupa gol kralı da olmuştur. yani "sezonun tümünde" atılan 38 gol uluslararası olarak da tescillidir. finish him yapacağımız ülke futbolunun en üst ve resmi makamının kayıtlarına bakacağız.

futbol federasyonu kayıtlarına baktığımızda 62-63 sezonunun gol kralı 38 golle metin oktay olarak gözükmekte, ki bu zaten bilinen bir şey. (
http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=405 ) burada dikkat edeceğimiz nokta yukarıda savunduğum şeyin, yani hem ilk grupta hem de final grubunda atılan gollerin toplamının sezonun tamamında atıldığının resmi olarak da kabul edildiği.

yine federasyon kayıtlarından bakacağımız bağlayıcı ve en önemli belge ise şurada:
http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=407 bu listede her sezonda atılan toplam gol sayısı yer alıyor. 1962-63 sezonunun karşısına baktığımızda ise 352 maçta 937 gol atıldığını görüyoruz. yani o sezon sahaya çıkan 22 takım toplam 937 gol atmış. peki bu sayı sadece final grubunda atılanlar mı? tabi ki hayır. hem beyaz hem kırmızı grup hem de bu iki gruptan gelen takımların oluşturduğu final grubunda atılan tüm gollerin sayısı 937. buradan da gönül rahatlığıyla 105 golün tüm sezonlar içinde ulaşılan en yüksek sayı, yani rekor olduğuna ulaşabiliriz.

her şey ayan beyan ortadayken yıllardan beridir fenerli medya tarafından dayanaksız olarak rekor 103 olarak dikte edilmekte. ama tüm bu veriler ortadayken aklı selim hiç kimse 103 golü rekor kabul etmez.

türkiye 1. lig/süper liginin gol rekoru 105' dir ve galatasaray' a aittir.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

bir de gol rekoru için maç başına ortalama gol sayısına bakıyorlar ve fb'nin 2,86'lık ortalamasından dolayı rekora sahip olduğunu savunuyorlar. benim merak ettiğim şu acaba galatasaray bu sezon 3 gol ortalamasıyla 102 gol atıp 2,86'lık ortalamayı geçse ancak 103 golün altında kalsa aynı medya rekorun galatasaray'a geçeceğini savunacak mı? beni hiç sanmıyorum.

son olarak 105 golle galatasaray bir sezonda en çok gol atma rekoruna sahiptir an itibariyle.

gözbek dedi ki...

105 gollük rekoru ben de duymuştum ve onun üzerinde araştırma yapıyordum ki arkadaş benden önce davranmış:)

Çok güzel ve mantıklı bir yazı, birilerinin de okuyup hatalarını düzeltmesi lazım.

Adsız dedi ki...

105 gollük senede 2 ayrı grubun gollerini toplarsak galatasaray 105 gole ulaşıyor, ancak iki lig birbirinden bağımsız; zira beşiktaş o sene 2 ligin toplamı alındığında galatasaray'dan fazla puan topluyor.

yani galatasaray 2 ayrı grubun gol sayılarına bakarken şampiyonluğu sadece play-off grubuna bakarak alıyor.. bi garip iş hani..

bilog dedi ki...

Bir Galatasaraylı olarak ilk defa duyuyorum bunu. Bu medya hakkaten Fenerli ulan!

phantom dedi ki...

aslında ortada 2 farklı rekor olduğunu görmek gerekiyor.
biri bir sezonda en fazla atılan gol sayısı, diğeri, bir sezonda maç başına atılan ortalama gol sayısı şekline tanımlanabilir. bu rekorların biri gs ye diğeri fb ye aittir. bu durumu çarpıtan dimağlara şaşarım.

bilog dedi ki...

Bir Galatasaraylı olarak ilk defa duyuyorum bunu. Bu medya hakkaten Fenerli ulan!

Gala's dedi ki...

Bu araştırma Galatasaray dergisinin bir sayısında vardı. Hatırlamıyorum şu anda.

O dönem çok maç oynandığından işimiz zor. Ama istatistik böyle giderse imkansız değil.

Cenky dedi ki...

Müsaadenle yazına link verdim blogumda. Üzerine bir şeyler yazmayı düşündüğüm konuydu, böylesi güzel ve aydınlatıcı olanı görünce paylaşmak istedim.

Yazanın, yayınlayanın ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Ayrıca fenerin 103 gollük rekorunda 3 gol o sezon samsunspor futbol takımı trafik kazası geçirdiği için federasyon tarafından oynayacağı maçlar 3 puan ve 3 gol olarak tescillenmiştir. Yani fener 100 gol atmıştır. 3 gol hükmen verilmiştir.

Blog Widget by LinkWithin