3 Ekim 2010 Pazar

Ölü Ruhlar Ormanı / Jean Christophe Grange

Ne yazık ki Grange’ın şu ana kadarki en kötü romanı. Çok monoton, ağır bir tempo, gereksiz, ileride işe yaramayacak bir sürü ayrıntı ve karakterler, Güney Amerika’da ilgi çeken birkaç tarihsel bilgi ve her zamanki gibi iğrenç bir son. Zaten genel olarak Grange, kitaplarının sonunu yazmada ciddi sıkıntı çekiyor. Bu kitabını kenara koyarsak, diğer kitaplarındaki müthiş kurgular, ipuçları ve olayların akışı, hep kahramanın abuk bir şekilde kurtulduğu, katilin gereksiz diyaloglarla işin sırrını bir çırpıda anlattığı oldu bittilerle tamamlanıyor. “Taş Meclisi” gibi heyecanla okuduğum, harika bir eserin nasıl berbat bir şekilde bittiğini hala unutamam. Fransızlara doğal mı geliyor bu tür bitişler anlayamadım gitti.

Aslında yazar güzel bir fikir bulmuş. Otizm, genetik ve tarih öncesindeki cro-magnonları birleştirerek yamyam bir katilin anatomisine ulaşmayı amaçlamış. Ama işin sonunda ne otizmin bir manası kaldı ne genetik olarak farklı bir kromozom çıktı; cro-magnon muhabbeti ne alakaydı onu hiç karıştırmıyorum bile. Arka kapakta, “orman katilin içindeydi” diye çok merak uyandıracak bir cümle kurulmuş ama ne yazık ki kitapta onun da altı dolmuyor. Yani, yola çıkış biçimi güzel ama ulaşılan sonuç açıklayıcılıktan uzak ve havada kalmış. Bunda sanırım yazarın ticari heyecanlara kapılıp, apar topar kitabı satışa sunma hevesinin rolü büyük. Kitap içerisinde de o kadar çok marka geçiyor ki bunlardan da reklâm parası alınıyor herhalde diye düşünmeden de edemedim.

Kitabı bitirdikten sonra insanın kafasında o kadar çok mantıksız bölümler kalıyor ki yazmakla bitmez. Baştan kapak tasarımı zaten ofsayt, çocukları korkutmak için yapılan ucuz resimlere benziyor. Peşinden ana karakterimizin platonik aşkı geliyor; yazarın torpillisi midir, kitapta ne işe yarar? Ablasının ölümünü de hala çözemedik. Doğu Timor olayı diye bir şey vardı, sayfa sayfa anlatıldı, sonra noldu o iş? Ölen kadınların kilolu olmasına takmıştık kafayı, oradaki mesaj neydi? Katil sürekli Jeanne’yi ormana çekiyor, bir şeylerle yüzleştirmek istiyor iyi ama neden Jeanne? Hadi o çekmek istiyor Jeanne’nin işi gücü yok mu bütün servetini ve canını bu davaya adıyor? Hiçbir yetkisi olmadan nasıl bu kadar derin bilgilere ulaşabiliyor? Bu bilgilere ulaşırken o kadar bilmediği deliklere girip çıkıyor, yanında bir çakı da mı taşımaya gerek görmüyor? Katil aynı anda hem maymun tipli kıllı bir yaratık, hem ormanda kamufle olabilen bukalemun gibi bir şey, hem de bildiğimiz insan nasıl olabiliyor, mutasyona falan mı uğramış?

Ve en önemlisi; bir polisiye romanı çekici yapan cinayet delillerinin gözünüzün önünde olmasına rağmen okuyucu olarak bunu hissedip çözememenizdir. “Aaa, katil meğerse o baktığım fotoğrafta imiş, keşke daha dikkatli baksaydım” açıklaması, okuyucu fotoğrafı zaten görmediği için hiçbir şey ifade etmez ve biraz da okuyucuyu aldatmaya girer. Grange gibi ustaya pek yakışmadı.

Bu kitapta da yazar yine dünyanın bir bölgesine – Güney Amerika’ya – yaptırdığı gezi ile oranın tarihi ve coğrafyası hakkında okuyucuya ilginç bilgiler veriyor. Bu kısımda yazarın ciddi emeği belli oluyor, zaten Grange bu tip yerleri bizzat gezip, görerek ve araştırarak yazarak işini ciddiyetle yapıyor. Ama bu sefer tasvirleri yaparken, o ülkeleri biraz küçük görüyormuş gibi bir izlenime kapıldım, hatta eğer o ülkelerden birinin vatandaşı olsaydım bu beni rahatsız ederdi. Zaten tarihlerindeki faşist diktatörlük zorbalıklarını anlatarak iticilik yaratmışken, sürekli oralardaki kliması dahi olmayan odalardan, kötü kokulu varoşlardan bahsetmek ne kadar doğru oldu bilemiyorum.

Neyse, Grange da kötü yazma hakkını kullandı diye düşünerek bu kitaba fazla takılmamak en iyisi olacaktır. Son olarak, kitap içerisinde Joachim’in kafaya taktığı "Porque te vas" diye bir şarkı vardı, aşağıda onu dinlemenizi öneririm hoş bir melodisi var.

Kitabın bomba kısmı: Güney Amerika'daki darbe zamanlarında yapılan işkence ve zulümleri okuduktan sonra, katilin yamyamlığı, otizmi hepten gölgede kalıyor. Darbenin aslı oralarda yaşanmış.
Etiket fiyatı: 24 TL
Orjinal adı: La Forêt des Mânes
Toplam sayfa: 459
Not: 5/10
Tanıtım filmi:


Jeanette - Porque Te Vas .mp3

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin