11 Eylül 2008 Perşembe

Kuzey Kore 1 - Güney Kore 1

2010 Dünya Kupası Elemelerinde bu sıralar bolca tarihsel ve siyasal olarak çekişme yaşayan ülkelerin maçlarına tanık oluyoruz. Tatil için gittiğim bir yerde tanıştığım Koreli bir arkadaş (daha sonra GÜNEY Koreli olduğunu öğrendim) bana Kuzey Koreli ile Güney Koreli arasındaki farkı bilip bilmediğimi sormuştu. Biz Türkler için çekik gözlerin hepsi bir olduğundan sen önce Japonla Güney Korelinin farkını söyle, ondan sonra diğerine geçelim demiştim. İşin şaka kısmı bir yana o adam için Kuzey Kore'nin gerçekten apayrı bir ülke olduğunu anladım. Siz kardeşsiniz neden birleşmiyorsunuz dediğimde yüzüme tuhaf tuhaf bakmıştı, aklının ucundan bile geçmiyordu o fikir. Emperyalizm dedikleri bu olsa gerek, iki kardeşi birbirinden kopar, böl ve yönet... Neyse biz futbola dönelim. Güney Kore sakatlığı sebebiyle en büyük kozu Manchester Unitedlı Park Ji-Sung'dan yoksundu. Kuzey Kore başkentlerinde Güney tarafının marşını çalıp, bayrağını göndere çekmeyi reddedince Fifa maçı başkent Pyongyang'dan Çin'in Şangay şehrine alındı. Kuzey Kore bunun karşılığında Çin'de yaşayan ve okuyan Güney Korelilerin maça gelmemesi için bilet fiyatlarını üç katına çıkarınca maç yaklaşık 3.000 kişiye oynanmış oldu.

Resimdekilerin hepsi birbirinin kopyası hangisi kuzey hangisi güney diyorsanız baştan diyeyim beyaz formalılar Güney. İlk yarı durgun ve sıkıcı geçen maçın 64.dakikasında kazanılan penaltı atışını Rusya'nın Rostov takımında oynayan Hong Yong-Jo gole çevirince Kuzey Kore 1-0 öne geçmiş oldu.
Golden 5 dakika sonra FC Seul'de oynayan Ki Sung-Yueng ceza sahasına gelen ortayı göğsünde yumuşatıp güzel bir voleyle ağlara gönderince skor eşitlendi. Bu dakikadan sonra Güney Kore biraz daha baskılı oynayan taraftı, özellikle 80.dakikadan sonra mutlak 2 gol pozisyonundan yararlanamayınca maç berabere bitmiş oldu.
Bu sene 3.tur gruplarında da aynı grupta olan iki ülkenin maçları 0-0 lık beraberlikle bitmişti. O zaman da ilk maçta Güney Kore Kuzey tarafının marşını Seul'de çalmayı kabul etmesine rağmen, Kuzey Kore reddince Kuzey Kore'de oynanması gereken maç yine Çin'de oynanmıştı. Bu sonuçla 5 takımlı grupta Kuzey Kore 2 maçta 4 puanla 2.iken, Güney Kore 1 maçta 1 puanla 3.sırada. Gruptan ilk 2 Dünya Kupasına katılacak, en iyi 3. Okyanusya şampiyonu ile baraj maçı yapacak.
Bu arada, bir Kuzey Koreli ile bir Güney Koreli arasındaki farkı bileniniz var mı?

1 yorum:

kenzavey dedi ki...

eurosport spikerlerine hastayım..resmen 2 ülkenin tarhini öğrendim..gün boyu yayın yapyırolar her sporda böyle bilgiler info lar anlamıyorum ne ara araştırıyorlar..ellerinde çıktıdamı geliyor çözemedim gerçekten.

bu arada k.kore de ne kapalı ülkeymiş ya hapishane gibi

Blog Widget by LinkWithin