16 Aralık 2010 Perşembe

Oyunbozan / Matthew Klein

Daha ilk sayfada anlatılan, bir dakika önce üçkâğıtçı rolünde olan kişinin bir dakika sonra dolandırılan durumuna geldiği muzip hikâye ile kitabın eğlenceli geçeceğini hissedebiliyorsunuz. Eski üçkâğıtçı, ama artık namuslu bir hayat yaşamaya karar vererek, bizim tabirle tövbe etmiş kahramanımız Kip Largo’nun, elinde olmayan koşullar sebebiyle son bir kez dolandırıcılık yapmak zorunda kalmasıyla Ocean’s Eleven tarzı olaylar başlıyor.

Kitapta devam eden ana konunun aralarında yazar, eskilerden bilindik üçkâğıt hikâyelerini anlatıp, mevcut kurgudaki benzerliklerini ortaya koyarak romana ayrı bir tat katıyor. Bu hikâyelerin bazıları biraz fazla Amerikanvari gelse de, telgraf ve köpek numaraları gerçekten hoştu. Kip Largo’nun roman boyunca sergilediği soğukkanlı tavır, ekibindekilere bile tam olarak güvenmemesi ve en zor anlarda dahi verecek cevabı olması ona tam bir profesyonel üçkâğıtçı imajını veriyor. Bu kadar kişiyi tezgâha getirirken, fırsatı olmasına rağmen yaşlı ev sahibine aynı marifetlerini uygulamayarak, mazlumun yanında güçlünün karşısında mesajını da hafiften alıyoruz. Roman sırasında işler karşı tarafın tepkileriyle o kadar çok yön değiştiriyor ki; nasıl polisiye romanlarda katili her bölümde başkası sanıp, sonuna kadar merakla okursunuz, burada da asıl dolandırılan kişinin kim olduğunu bir türlü çözemiyor, sayfaları çevirip işin aslını bir an önce anlamak istiyorsunuz.

Kitap, genel itibariyle kolay ve fazla kafanızı yormayacak şekilde giderken, son 30 sayfada olaylar çözümlenirken biraz soru işaretleri bırakabiliyor. Örneğin, ben hala profesörün Rus mafyalarla başının belaya girmesinin tesadüf mü yoksa tezgâhın parçası mı olduğunu çözemedim. Yine de akışa uygun bir şekilde, okuyucuyu da şaşırtacak bir final geldikten sonra yazar hızını alamayıp bir final daha patlatıyor.

Yazar, dolandırıcılık üzerine hem kısa hikâyeler yazıp, hem bir ana kurgu oluşturup , hem de büyük bir dolandırıcılık tezgâhı için neler gerektiğini ders niteliğinde anlatarak gerçekten değişik bir stil denemiş. Bunları bir araya getirirken akışı bozmamış ve okuyucuyu da benzer şeyleri tekrarlayarak sıkmamış. Kurgu içerisinde kullandığı bilgisayar ve borsaya ait terimleri de üzerinde araştırıp yazdığı belli oluyor. Bunun, yazarın ilk kitabı olduğunu düşündüğümüzde, bize kendisini tebrik etmekten başka yapacak bir şey kalmıyor.

Kitabın bomba kısmı: Dolandırılabilmesi, bir insanın aptal olduğu anlamına gelmemelidir.
Etiket fiyatı: 19 TL
Orjinal adı: Con Ed
Toplam sayfa: 312
Not: 8/10

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin