7 Aralık 2010 Salı

Bursa Liverpool Olur Mu?

15 Nisan 1989 günü Liverpool ile Nottingham Forest arasında oynanan FA Cup maçında çıkan arbedede 96 Liverpool taraftarının hayatını kaybetmesi sonrası The Sun gazetesi şöyle bir başlık atmıştı:
Gerçek:
-Bazı taraftarlar ölüleri soydu
-Bazı taraftarlar polisin üzerine işedi
-Bazı taraftarlar suni teneffüs yapan polisleri dövdü
Bu manşet Liverpool'luları öyle bir öfkelendirdi ki, o günlerde bir çok gazete bayii The Sun'ı satmayı reddederken, taraftarlar da bu gazeteyi "tuvalet parçasına" benzetip, boykot ettiler, satın almadılar. Yalan haber ve iftiraya karşı kırmızı-beyazlı taraftarların öfkesi, o günlerle sınırlı kalmadı, bugün bile gazete Liverpool şehrinde çok az sayıda satılıyor...

Dün Beşiktaş-Bursaspor maçı öncesi de İnönü stadı etrafında iki taraftar grubu arasında olaylar çıktı ve iki Bursalı taraftar bıçak darbeleriyle yaralandı. Karşılıklı atılan taş ve bira şişeleri de Beşiktaşlı bir bayan olmak üzere, iki taraftan da futbolseverlerin darbeler almalarına neden oldu. Bu olayları görsel medya çeşitli yönleriyle memlekete yansıtırken, bugün yazılı basında öyle yazılar okudum ki (reklamlarını yapmamak adına link vermeyeceğim), geniş kitlelere hitap eden yazarlar olayları tamamen saptırıp, yalan, hakaret ve iftira dolu sözlerle Bursa taraftarının özelinde, Bursa insanını da suçlayıp, canı yanan ailelerin ateşini söndüreceği yere olayların üzerine "benzinle" gitmekteler.

Bursa, bu memleketin futbolla yatıp, futbolla kalkan önemli bir şehridir, kenetlenebildikleri zaman neler yapabileceklerini de şampiyonluk yolunda taraflı-tarafsız herkese gösterdiler. Yıllardır tribünde "İstanbul basın bunu da yazın" diye bağıran yeşil-beyazlılar, bugün kimin ne olduğunu açıkça görme şansı elde etti. Liverpool taraftarının ve şehir insanının kendilerini lekeleyen basına karşı gösterdiği tepkiyi Bursa insanı gösteremez mi? Bunu becerebildiği takdirde, gücüne güç katacaktır Bursa, kazandığı maçlarla değil...

7 yorum:

Kartal Bafiler dedi ki...

Açıkçası Bursa taraftarını savunan bir yazı okuyabileceğim aklıma gelmemişti.

Senelerdir İnönü stadında FB,GS ve TS maçlarında en ufak bir olay gerçekleşmemiştir.

Yol güzergâhında rastladıkları Beşiktaş taraftarlarını taşıyan otobüslere saldıran, Gebze’de ki Beşiktaş derneğini taşa tutan, yanlarına aldıkları emanetlerden maçtan çok cenge geldikleri belli olan bir taraftar gurubu bu mantıkla da savunulabiliyormuş demek ki.

Senelerce bizim tribünlerce çok da kaile alınmayan bir taraftar gurubu gemi azıya alınca film kopmuştur.

Bu film kopunca da sizin baktığınız yazarların dışında bizim taraftarlarımızın topunu terörist gösteren bir medyada ortaya çıkmıştır.

Tabi bunun farkına varabilmek için at gözlüklerini çıkarmamız gerekiyor.

Sonuç olarak futbol hangi nedenle olursa olsun şiddeti doğurmamalıdır, ama taraftar sicili 4 büyüklerden beter olan Bursaspor ne yazık ki bu olayları 7-8 senedir üzerine çekmekte ve istemektedir.

Çok şükür ölüm olmamıştır, hepimiz dua edelim başta Bursanın sebepsiz kin dolu bir kısım taraftarı olmak üzere.

stalker dedi ki...

bursa yalakası olduğunu biliyorduk, şaşırtmadın yine. ırkçı dostlarınla sana bi ömür boyu mutluluklar dileriz.

ultras/Movement dedi ki...

O taraf bu taraf demeden, yalan yanlış haber yapıp, taraftarları birbirine düşüren zihniyetedir tepkimiz...

Tanıl Bora dedi ki...

YOKTUR BİZİM BİRBİRİMİZDEN FARKIMIZ AMA HERKES KENDİSİNİ AKLAMAYA ÇALIŞIYOR, TARAFTARLARI BİR YERE KADAR ANLIYORUM, AMA BU BASININ YAPTIKLARI YENİLİR YUTULUR CİNSTEN DEĞİL, BENCE DE BU OLAYLARDA ÇOK BÜYÜK SORUMLULARDAN BİRİ DE BASIN, OLAY ÇIKARTAN FANATİKLERLE BU YAZILARI YAZANLARINN NE FARKI VAR,

Adsız dedi ki...

Tebrikler çok güzel yazmışsınız sürekli Beşiktaş gibi medyatik takımlar pof poflanıyor. Ben Beşiktaşda yaşayan bir Bursalıyım ve maçta Beşiktaşlılar arasında gizlice Bursasporu izleyen binler arasında idim gerçekten yaşananlar yaptıkları filme konudur ama bunları anlatacak ist medyası yoktur. at gozluklerı ile bursa karalanmak istenmektedir. 90 dk küfrederek bursalıya hakaret eden ve hazırlıkları bjk li yazarlar tarafından bile bilinen çarşılı elemanlar türk futboluna sporun evrensel ilkelerine gölge düşürdüler en şiddetli cezayı almalarını umud ediyoruz.

Adsız dedi ki...

büyük kitlelere hitap ederken keşke herkes dürüst olabilsydi güzelim ülkemiz bu hallerde olmazdı.şimdide istanbul medyası çıktı karşımıza.haince saldırıyor karalıyor.yazık çok yazık.çarşı dünyaca ünlüydü günlük veya evrensel mesajlar verebilen iyi bi trübündü.msjları çok açıktı biz aldık msjı.ama bu köşe yazarları ne yazıkkı texasın mesajını anlamak istiyordu.ama anlayamadılar.verdiğimiz msjlarda ağır geliyodu..TESLİM OL İSTANBUL..gibi...yaptıkları bizansın osmanlıya kahpece saldırısı.gibi.

Adsız dedi ki...

Eğer hastahanedeki Bursaspor taraftarlarından biri yaşamını kaybetseydi yine aynı eleştiriler yapılır mıydı bu yazıyı yapan kişiye? İnternet çağının bizim gibi yobaz toplumlarda nasıl tehlikeli birer silah olduğuna şahit oluyoruz...

Blog Widget by LinkWithin