2 Temmuz 2010 Cuma

Briç Masasında Cinayet / Agatha Christie


Agatha Christie sürekli cinayet ve bunu çözen bir dedektif kuramı üzerinden kitaplar yazsa da her kitabı sırf sonunda ne olacağını öğrenmek için bile okunabilir. Trevanian’ın “Şibumi” kitabında go oyununu hayatla özdeşleştirmesini okuduktan sonra, öğrencilik yıllarımda yoğun bir şekilde briç oynarken, acaba aynı tür bir roman briç ile ilgili de olabilir mi diye düşünürdüm. Agahta Christie’nin bu kitabına da o sıralar rastlamıştım, lakin bir türlü okuma fırsatım olamamıştı. Sonunda bu günlere kısmet oldu.

Bay Shaitana evinde düzenlediği briç partisi başlamadan önce ortaya daha önceden işlenen bir cinayet yöntemi ile ilgili imalı bir laf atar ve bunun sonucunda briç partisi sonunda hançerlenerek ölü bulunur. Kitabın devamında öğreneceğiz ki o odada briç oynayan dört kişinin de geçmişinde Bay Shaitana’nın imalı lafı ile ilgili bir vukuatı vardır. Diğer odada briç oynayan, içlerinde önceki romanlardan da hatırlayacağımız Hercule Poirot ile birlikte dört dedektif de olayı çözmek için işin içine girer.

Hercule Poirot’un insanların briç oynama şekilleriyle, psikolojilerini karşılaştırdığı diyaloglar gerçekten keyifliydi, insanın gözüne ister istemez briç oynayan arkadaşları geliyor. Keşke romanda hazır fırsatı gelmişken bu tip yaklaşımlar daha fazla olsaydı. Bunun dışında dedektifler arasında yer alan romancı Bayan Oliver’ın kendi romanlarıyla ilgili yaptığı küçümseyici yorumlarda, Agahta Christie'nin kendi kendiyle dalgaya geçmesi de güzeldi.

Her romanında yaptığı gibi Agatha Christie yine ilk sağ gösterdi sonra sol gösterdi ve sonunda kafayı vurarak hiç ummadığınız birini katil olarak avladı. Katilin bulunmasında yine briç oynanırken yapılan bir grandşlemin de etkisi olması kitaba yakışır bir son oldu. Sonuç olarak, Agatha Christie romanları her ne kadar fazla bir edebi değer taşımasa da, ara ara atıştırmalık tadında okunabilecek romanlar arasında raflarınızda yer almalı.

Kitabın bomba kısmı: Ben kusursuz olmayan örneklerden hoşlanmam. Yakalanan bir katil de bu alanda başarısızlığa uğramış sayılır. İkinci sınıf bir örnektir o. Hayır, ben bu olaylara sanat açısından bakarım. Ben sadece en iyi örnekleri toplarım! Ele geçmeyen katiller! Başarılı olanlar.
Orjinal Adı: Cards On The Table
Fiyatı: 11 TL
E-kitap: Briç Masasında Cinayet
Toplam Sayfa: 176
Not: 7/10

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin