13 Nisan 2008 Pazar

Ah Vah Dediklerimiz#2





Elimizden kaçırdığımız değerler serisinin ikincisinde golcü bir isimden bahsedeceğiz... Jimmy Floyd Hasselbaink... Hollandalı golcü Hypia gibi Samsunspor'a kadar gelir, hatta sanayi sitesinde çaylar dahi içer ama Gigi Multescu tarafından beğenilmez ve geri yollanır, tabii sonra Chelsea'de oynadığı futbol ile "ah vah" dedirtir arkasından... Hikayeyi en güzel şekilde anlatan Zaman gazetesinin Sporvizyon ekinden alıntı ile sonlandıralım:

Alpay Özalan, Ingiltere’ye yeni transfer olmustur ve bir maça çikacaktir. Tam koridordan sahaya dogru hareketlenmisken arkadan birisi kafasina vurur ve “N’aber lan?” der. Zaten sasiran Alpay dönüp de karsisinda Jimmy Floyd Hasselbaink’i görünce daha da sasirir. Sen Türkçe biliyor musun sorusuna aldigi cevap ise “çat pat biliyor ben; benim arkadaslar Türk!” olmustur.
Yillar önce bu olayi duydugumda zihnimde çok da yer etmemisti. Ancak geçenlerde eski bir Samsunspor yöneticisi olan Nihat Yilmaz’in misafiri oldugumuzda, anlattiklariyla birebir örtüsünce çok sasirdik. Yilmaz ailesi 1978 yilindan beri Hollanda’da yasayan ve 1989'dan beri de tekstil üzerine is yapan Karadenizli bir ailedir. Ailenin önemli bir is sahasi da Samsun’dadir. Yilmaz ailesinin doksanli yillarda Hollanda 2. liginde oynayan bir komsulari vardir –ki 2. ligdeki takim da simdinin basarili ekibi AZ Aalkmar’dir bu arada. Yilmaz kardesler 1972 dogumlu bu akran komsularina “Ceri” derler; samimi arkadastirlar ve ailenin Samsunspor’la olan yakinligini da bilen Ceri her seferinde “beni Samsunspor’a alin” der. Dönemin kulüp baskani Ismail Uyanik’in gelsin cevabi üzerine Ceri, Nihat Yilmaz ile birlikte 1994’ün ekim ayinin hemen basinda Samsun’a gelir. Samsunspor’da bu dönem Romen teknik adam Gigi Multescu vardir. Ceri, 1 hafta Nuri Asan Tesislerinde kalir ve idmanlara çikar. Hatta yarim yamalak Türkçesi ile idmanlarin nese kaynagi da olur. Antrenman aralarinda ise Yilmaz ailesinin misafiri olarak Ilkadim Sanayi Sitesindeki fabrikanin civarindadir ve bol bol çay içip esprili muhabbetler yaparlar. Ancak Multescu, Ceri’yi begenmemistir. Ayaginda daha önceki bir operasyondan kalan dikis izlerini bahane göstererek sakat olabilecegi söylenir. Ayni dönemde menajeri Romen olan iki Ganali futbolcu Eben Dugbatey ve Benson Owusu da idmanlara çikmaktadir Samsunspor ile. Kim bilir belki de Ceri’nin menajersizligi de begenilmemesinde bir etken olmustur… Samsunspor’un Petrolofisi’yle cezasi nedeniyle Çorum’da oynadigi ve 8-2 kazandigi maç günü ipler kopar. Istedigi ortami göremeyen Ceri, “ben çok iyi futbolcuyum; onlar bunu göremedi ama herkes görecek!” der ve Hollanda’nin yolunu tutar. Orada Neerlandia takimiyla maçlara çikar ve ardindan Portekiz’in önce Campomaiorense ve ardindan V. Setubal’ine gidip iki sezonda 32 gol atar. Bu basarisi ona Ingiltere’nin yolunu açar ve iki sezon formasini giydigi Leeds’te 34 gole imza atar; bir de gol kralligi yasar. 1999-00 sezonunda takimi Atletico Madrid küme düserken o, La Liga’nin gol krali olur ve son maçta döktügü göz yaslariyla unutulmaz bir an yasatir futbol severlere. Tekrar Ada’ya dönen bizim Ceri, Chelsea’de 4 sezonda 69 gol kaydeder. 2000-01’in gol krali, 2001-02’nin ise ikincisi olmustur. Fuleli, saglam ve etkili bir golcüdür; serbest vuruslarda da tam bir ustadir. Sampiyonlar Liginde Inönü Stadinda Besiktas’a attigi bir gol de vardir. Iki yil forma giydigi M’Borough ile UEFA finali de oynamis ve ligdeki 22 golünün yanina UEFA’da da güzel goller eklemistir. Geçen yil Charlton formasi giyen yildiz futbolcu bu sezona ise Cardiff City’de basladi. 1998 Dünya Kupasi da dahil olmak üzere 23 kez giydigi Hollanda formasiyla da 9 gole imza attigini ifade etmek lazim tabii. Henry’den sonra en golcü yabanci futbolcusudur Premier Lig’in.
Jimmy Floyd Hasselbaink’in ismi Türk medyasinda en fazla transfer döneminde geçer. Basta Besiktas olmak üzere F.Bahçe ve G.Saray’in da transfer listesinde oldugu yazilir hep –ki bunlar genelde dogrudur da. Ancak Hasselbaink’in Türkiye’ye tekrar gelisi gerçeklesmez. Hatta en son bu yaz Besiktas’in listesine girer ancak bu defa yasindan dolayi veto yer Ertugrul Saglam’dan. Neticede Multescu’nun ciddi bir yanlisi sayesinde Türkiye’ye gelebilecek en büyük yildizlardan birisi kaçip gitmistir elimizden. Üstelik Hasselbaink o dönemde 22 yasinda olan iyi bir futbolcudur. O dönemde yardimci hoca olan Mehmet Ali Çinar, “Hollanda’dan genç bir futbolcu gelmisti ama onun meshur futbolcu Hasselbaink oldugunu yeni ögrendim. Çok net hatirlamiyorum maalesef!” derken eski yöneticilerden Tarik Kaptan, o günlerde sehir disinda oldugunu ve bu fark edemeyisi Samsunspor ve Türk futbolu adina ciddi bir talihsizlik olarak gördügünü ifade ediyor.Ceri gitmistir ve ceremesini çekmek ise bize kalmistir!

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin