18 Nisan 2010 Pazar

Empati / Adam Fawer

İlk kitabı sansasyon yapmış bir yazarın ikinci kitabında da aynı tadı vermesi oldukça zordur, çünkü okuyucular doğal olarak ilk kitap ile kıyaslayıp ondan farklı ama onun kadar sürükleyici bir roman isteyecektir. Lakin Adam Fawer, ilk kitabı Olasılıksızda hayatı tamamen kendimizin kontrol edebileceğini söylerken, bu kitapta tamamen zıt bir anafikirle ama Ying-Yang felsefesindeki gibi bir bütünlükle aynı keyfi vermeyi başarmış.
.
Kitabın ana karakterleri karşısındaki insanların duygularını koku, tat, renk ve ses olarak hisseden empatlardan oluşuyor. Küçük bir ayrıntı: İlk kitaptan buraya taşınan ufak bir karakterimiz var. Kitabın bu kadar çok sayfadan oluşmasının nedeni geçmiş ve şimdiki zamanda olan iki hikayeyi anlatması. Bu yüzden olaylar arasındaki bağlantıyı koparmamak adına kitabı fazla ara vermeden okumak gerekiyor. Öğretmen-öğrenci ilişkilerinin çokça geçtiği kitapta felsefe ve fizik üzerine akılda kalıcı bilgiler veriliyor. Lisede okuyanların alternatif akım/doğru akım ve elektromanyetik dalga konularını bir de buradan okumasını tavsiye ederim.
.
Son sayfaları "umarım bu kadar sayfanın emeğini kötü bir sonla çöpe atmamıştır" diyerek okudum. Neyse o kadar da fena bitmedi kitap derken son 3-4 sayfa ile yeniden kendime geldim, evet sonu da başı gibi sürpriz şekilde bitti. İlk kitabı bitirdikten sonra da birkaç gün etkisinden kurtulamadan etrafımdaki olayların olasılıklarını düşünerek irdelemiştim. Bu sefer de, kitaptan hemen ertesi gün katıldığım bir seminerdeki konuşmacının acaba bir "Valentinus" olup olamayacağını hayal ederken buldum kendimi.
.
Kitabın bomba kısmı: Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun o kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz. Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar.
Orjinal adı: Empathy
Fiyat: 13 TL
E-kitap: Empati
Toplam sayfa: 639
Not: 9/10

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin