7 Ağustos 2013 Çarşamba

Teşekkürler TFF !


Türkiye Futbol Federasyonu, resmi sitesinde ( ki şu giriş sayfasında da kaç gündür hatalı link var, fark edip, düzeltemediler) yeni Futbol Müsabaka Talimatı, yeni Futbol Disiplin Talimatı, yeni Yayın Talimatı ve yeni Akreditasyon Talimatlarını yayınladı. Yayın Talimatı televizyon kuruluşlarını çıldırttı da bu "medyanın işi, benim gözüme çarpan Disiplin Talimatının 52. maddesindeki 12 numaralı bendi:


(12) Herhangi bir takımın mensuplarını veya taraftarlarını aşağılamak, tahrik veya taciz etmek
amacıyla; etnik veya bölgesel ayrımcılık içeren ya da herhangi bir takımın mensuplarını veya taraftarlarını suç failleri veya suç örgütleriyle özdeşleştirecek şekilde toplu olarak ve devamlılık arz eden bir biçimde tezahürat yapılması ya da bu içerikte pankart açılması veya benzeri eylemlerde bulunulması halinde sorumlu kulübe ilk ihlalde; Süper Lig için 130.000.-TL’den 260.000.-TL’ye kadar, 1. Lig için 45.000.-TL’den 90.000.-TL’ye kadar, 2. Lig için 20.000.-TL’den 40.000.-TL’ye kadar, 3. Lig için 10.000.-TL’den 20.000.-TL’ye kadar para cezası, saha kapama cezası veya seyircisiz oynama cezası eylemin ağırlığına göre birlikte veya ayrı ayrı verilebilir.
Anılan yasağın aynı sezon içerisinde ikinci kez ihlali halinde sorumlu kulübe bir
müsabakayı seyircisiz oynama cezası ve bir üst paragrafta gösterilen para cezalarının üst
sınırı kadar para cezası birlikte verilir. Anılan yasağın aynı sezon içerisinde üçüncü kez
ihlali halinde sorumlu kulübe iki müsabakayı seyircisiz oynama cezası ve bir üst paragrafta
gösterilen para cezalarının üst sınırının 2 katı kadar para cezası birlikte verilir. Anılan
yasağın aynı sezon içerisinde dördüncü kez ihlali halinde ve takip eden her ihlalde sorumlu
kulübe üç puan indirme cezası verilir.

Aslında bu çok da yeni değil, 3 Temmuz sürecinden sonra bulanıklaşan futbol denizini "durultmak" adına maçlarda şike tezahüratları yasaklandı, medyada bununla ilgili haberlere sınırlamalar getirildi. 2013/2014 sezonu için hazırlanan "yeni" Disiplin Talimatında da "şike ile ilgili tezahürat" yapılması yasaklanmış. Yasaklansın, şike yapmak da yasak zaten de, iş eylemleri gerçekleştirenlere verilecek cezalara gelince, "yol ayrımına" geliyoruz, "komedinin sahneleri açılıyor."

Ne demiş Disiplin Talimatı: Taraftar şike ile ilgili tezahürat yaparsa, kulübe 130 bin-260 bin TL arası para cezası, eylem tekrar olursa, kulübe seyircisiz maç oynama cezası, üçüncü tekrarında kulübe iki maç seyircisiz oynama cezası ve para cezası, dördüncü defa olursa da kulübe üç puan silme cezası verilir. Yani? Taraftar ile kulüp birbirinden ayrılamaz bir bütündür...

3 Temmuz'da ne ortaya çıkardı Türk Emniyeti? Memleketin önde gelen bir kulüp başkanı, bir değil, 2 değil, üç hiç değil, 7-8 defa "maç bağlama" işine karışmış, şike, teşvik, kısaca fair play dışına çıkacak eylemlerde bulunmuş bir kısım yönetici arkadaşı ve "parasever" futbolcuyla birlikte. Tapeler, mahkeme süreçleri, hapis cezaları, değişen 58 madde, UEFA kararları ve CAS davaları günlük yaşantımızın bir parçası olurken, Türkiye Futbol Federasyonunun Tahkim Kurulu kararları sonrası ortaya şu tablo çıkmadı mı:
Yöneticiler şike yapmaya teşebbüste bulunmuş, futbolcular şike yapmış ama bunların eylemi kulübü bağlamaz, şahıslar ceza alırken, kulüplere ceza tayinine yer yoktur...

Şimdi geçelim "teşekkür" faslına. Biz taraftarlar yıllardır "kulübün gerçek sahibi biziz, tribünler olmadan takımlar birer hiçtir "derken, ne medyası, ne yönetici, ne spor adamı aldırış etmezken bu söylemlere, Türkiye Futbol Federasyonu yayınladığı Disiplin Talimatı ve verdiği Tahkim Kurulu kararları ile kulüplerin asıl sahiplerinin taraftarlar olduğunu, başkanların, yöneticilerin kulüplerle "bağlarının" olmadığını resmileştirmiştir (Taraftarın eylemi kulübe ceza getirirken, başkan-yöneticilerin eylemi getirmiyorsa, bundan başka ne anlam çıkar ki?). O halde Galatasaray Divan Kuruluna sorumuzdur: Sebo Reis başkanlık mazbatasını ne zaman alacak?


1 yorum:

roland deschain of gilead dedi ki...

o madde yanılmıyorsam diyarbakır spor maçlarında yapılan pkk benzetmeleri ve atılan sloganlar için getirilmişti.

Blog Widget by LinkWithin