20 Mayıs 2011 Cuma

Hakeme Hakarete 16 Ay Ceza

Sporda Şiddet ve Düzensiliğin Önlenmesine Dair Kanun, Resmi gazetede yayınlanıp, yürürlüğe girmesine rağmen, bu yasanın getirdiği cezalardan haberi olmayan futbolcu! ve futbolseverler! bildiklerini yapmaya devam etmekteler. Medyanın gözü önünde olan Süper lig ve Bank Asya'daki maçlar öncesi ve esnasındaki gelişmeler televizyon ekranlarına ve gazete sayfalarına yansırken, amatör liglerde olan biteni kimsenin ruhu dahi duymuyor. Maç esnasında 3-5 emniyet görevlisinin koruması altındaki hakemler, bir çok kez 10larca futbolcu ve taraftar tarafından kovalanmakta ya da hakemin verdiği kararı beğenmeyen futbolcu!nun fiziksel darplarına hedef olmakta. Çoğu zaman da araya giren antrenör ve bölgede sözü geçenlerin bastırmasıyla hakemler şikayetlerinden vazgeçirilmekte, futbolcu!lar ise ertesi maç yine bildiğini okumakta. Herhangi bir kameranın ve fotoğraf makinesinin takip etmediği maçlarda, seyirciler de ellerini kollarını sağlayarak sahaya inip, maçın hakemi ya da rakip futbolcuya saldırabilmekte, diğer taraftarları galeyana getirebilmekte, herhangi bir ceza almamaktadır.
Bu tür olayların son bulması futbolseverlerin en büyük dileği iken, İzmir'den gelen haber herkese ayağını denk aldıracak türdendi. İzmir'de yönettiği 1.Amatör Lig karşılaşmasında kendisine kırmızı kart gösteren hakeme küfredip, tehdit eden futbolcuya daha önce de sabıkası olduğu için 16 ay 20 gün hapis cezası verilmiş... Cezalardan yana asla değiliz ama amatör liglerdeki çirkinlikleri ancak böyle son bulacaksa, yapılacak başka bir şey kalmıyor... İşte haberin ayrıntısı:

İzmir’de 1’inci amatör küme karşılaşmasında, kendisine kırmızı kart gösteren orta hakem Mert Uçar’ın üzerine yürüyüp hakaret ve tehdit ettiği iddiasıyla tutuksuz yargılanan Pınargücü futbol takımı oyuncusu Emre Bağcı, 16 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Olay, geçen yıl 14 Kasım’da Pınarbaşı semt sahasında meydana geldi. Pınargücü futbolcusu Bağcı, kendisine küfür ettiği gerekçesiyle Yavuzspor’un oyunculardan birine kafa attı. Hakem Uçar da Bağcı’ya kırmızı kart gösterdi. Bağcı, Uçar’ın üzerine yürüyüp, iddiaya göre, tehdit ve hakaret etti. Uçar’ın şikâyetçi olduğu Bağcı hakkında, ‘tehdit ve hakaret’ suçlarından dava açıldı. Son duruşmada savunma yapan Bağcı hakemin kendisine küfrettiğini belirterek, “Ben de ona aynı şekilde cevap verdim” dedi. Bağcı ‘tehdit’ten 5 ay, ‘hakaret’ suçundan da 11 ay 20 gün olmak üzere 16 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hâkim, daha önceden de sabıkasının olması nedeniyle cezayı ertelemedi, paraya da çevirmedi.

‘Futbol terörüne karşı örnek karar’
Avukat Halil İbrahim Atabay, “Ceza kesinleşince sanık cezaevine girecek. Bu tür kararlar biraz olsun futbol terörünü durdurur. Hakemler sürekli olarak benzer olaylarla karşı karşıya kalıyor. Karar örnek bir karar” diye konuştu.


Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin