5 Ocak 2014 Pazar

Güle Güle Eusebio

Seni seyretmeye yaşımız yetmedi, futbolu sadece izlemekten çıkarıp, okumaya da başlayınca, adını çok duyduk, araştırdık, sonra eski videolardan gollerini seyrettik, kara panter lakabını öğrendik. Hele ki Eduardo Galeano'yu okuduktan sonra, Eusebio biz futbol dilencilerinin saygısını daha da kazanıverdi. Ne diyordu Galeano:
" Ayakkabı boyamak, yerfıstığı satmak ya da dalgın kimselerin ceplerini hafifletmek için dünyaya gelmişti. Çocukken ona “hiç kimse” anlamına gelen “Ninguem” lakabını takmışlardı. Dul bir kadının oğluydu, sayısı kabarık kardeşleriyle kenar mahallelerin arsalarında sabahtan akşama kadar top peşinde koşardı.  
Yoksulluğun soluğunu her zaman ensesinde hisseden ve polis tarafından kovalanan biri gibi soluk soluğa çim sahalara kapağı attı. Ve zikzaklar çizerek yirmi yaşındayken takımına Avrupa şampiyonluğu kazandırınca “Panter” lakabının sahibi oldu.  
66 Dünya Kupası’nda uzun bacaklarıyla sahada rakiplerinin birçoğunu geride bıraktı; imkânsız gibi görünen yerlerden filelere gönderdiği toplarla seyircilerin kendisini uzun uzun alkışlamalarını sağladı. 
Uzun kollu, uzun bacaklı, mahzun bakışlı bir Mozambikli 'zenci olan Eusêbio, Portekiz futbol tarihine en iyi oyuncu olarak geçti."
Ve yeni yılın ilk kaybı bugün ajanslara yansıdı, Portekiz'in kara panteri 71 yaşında aramızdan ayrıldı, futbol dünyasını yasa boğdu...

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin