17 Şubat 2008 Pazar

Kazım Kazım



Yaz döneminde transfer olacağı takım olarak önce Beşiktaş, sonra Fenerbahçe derken, Kadıköy'de karar kılan Colin-Kazım Richards'la röportaj yapmak için Türkiye'ye gelmiş The Guardian muhabirleri. İdmanı izleyip, Kazım'la beraber kulübün oyuncuya tahsis ettiği "fakirhaneye" gitmişler ve röportaj orada devam etmiş. Bütün konuşulanlar burada, makale tercümesi yapmayacağım ama benim bu yazıda gözüme takılan iki şey var:
"I've always felt Turkish, though. My nine [grandmother], she can't speak English. Half of my family, their first language is Turkish, and so I went to Turkish school before I played football, although I can't remember any of it now.'"
"Hep kendimi Türk hissettim, Türk okuluna gittim ama şimdi hiç Türkçe bilmiyorum" diye basitçe çevirelim dilimize... Nasıl bir çelişkidir bu, hem Türk hissedeceksin kendini ki hissetmene gerek yok, ailenin bir tarafı Türk,zaten Türksün ama Türkçe'yi bilmeyeceksin, konuşmayacaksın. Hagi, Pascal, Taffarel bir çırpıda aklıma gelen, Türkiye'yi sevip, Türkçe konuşma "delisi" olanlar... Bir de Gordon Milne ve Kazım gibileri var... Utanmadın mı bu cümleyi sarf ederken Kazım Kazım... Bilmiyorsan öğren, kimseye zararı yok dil bilmenin....

"Here they call me Kazim Kazim. For political reasons I had to change the name on my passport, you're not allowed to have a Christian name in a Muslim country."
Bu daha ilginci, ne diyor Cola çocuğu :"Burada bana Kazım Kazım diyorlar, çünkü politik nedenlerle adımı değiştirmek zorunda kaldım. Müslüman bir ülkede Hristiyan adı taşımana izin verilmiyor" Buna muhabir inanmış ve aynen yazmış, al sana "Ortadoğulu Türkiye" imajı için +10 puan. Sormak lazım Kazım'a, politik nedenlerle mi adını değiştirdin yoksa parasal nedenlerle mi? Yeteneğine çok güvenseydin, Colin Kazım Richards ismiyle de oynardın Fenerbahçe'de, ama sen de biliyorsun ki transferini sağlayan en büyük kolaylık "Türk" kimliği ile oynayabileceğin. Bu memlekette kimse kimsenin zorla adını soyadını değiştirmez, işin ucunda "duygusal sebepler" varsa ancak topçular Mehmet, Gökçek, Mert, Kazım olurlar...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

fenerbahce hazir biraz para ederken satmali. yoksa kacacak cunku. ingiliz bu cocuk resmen, turk falan degil.

Adsız dedi ki...

sakın gitmrsin fbden çünkü çok başarılı bir oyuncu zatan kazım ismi annesinin soyadıdır

Blog Widget by LinkWithin