29 Eylül 2010 Çarşamba

Celtic Tipi Formanın Motivasyonu


"Giyilen forma tipi rakibe ekstra motivasyon verir mi?" sorusu son günlerde bizim medyamızı meşgül eden sorulardan biri. Bursaspor, bugün Glasgow Rangers'a karşı Şampiyonlar Liginde ilk deplasman mücadelesine çıkacak ve İskoç takımının ezeli rakibi Celtic'in giymiş olduğu formaların bir benzerinin giyilip giyilmemesini tartışıp duruyordu medyamız ki, Mehmet Demirkol'un öncülüğünü çeken grup "Rangers takımını durduk yere 'gazlamanın' manası yok, Bursaspor Celtic tipi formayı giymemeli, yoksa hüsranla döner Ibrox'tan" diyerek yeşil-beyaz yatay çizgili formayı veto ediyordu. Bu sözler Ertuğrul Hocaya da mantıklı gelmiş olmalı ki, Bursaspor teknik direktörü yaptığı açıklamada "Bizim için kritik olan bu mücadelede tansiyonu arttırmanın gereği yok. Geçen yıl Bursaspor sadece Türkiye ligi şampiyonu olmadı, aynı zamanda Türkiye Ligi Fair-Play şampiyonu da oldu, bu sebeple Celtic tipi formayı giymeyeceğiz" demecini verdi.

Formayla ilgili yapılan tespitler ilk bakışta manalı gelirken, madalyonun ters tarafına da bakmak gerekiyor. Öncelikle, Bursasporlu topçuların deplasmanda puan alıp almaması rakipten ziyade kendilerinin oynayacağı oyuna bağlı. Valencia maçından gereken dersleri çıkaran bir Bursaspor, Glasgow Rangers karşısında daha başarılı bir oyun çıkaracaktır zira Sercan, Volkan, Ozan ve Turgay gibi topçular için bir podyum havası taşımakta bu tip karşılaşmalar. Rangers tarafından baktığımızda ise onlar kazanılacak üç puanın yanında da önceki yıl şampiyonlar liginde Ibrox'ta göstermiş oldukları başarısız grafiği tersine çevirmek adına zaten ekstra motivasyona sahipler, bir de UEFA'dan galibiyete verilen paralar da işin kreması olacak. Kısaca Bursaspor'a karşı "bilenmek" için forma filan görmelerine gerek yok, zaten bir çok nedenleri var. Ayrıca, Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey bir organizasyonda mücadele eden futbolcuların "Bu takım bizim ezeli rakibimize benzer formalar giyiyor, bu maça çok sağlam asılmak lazım" tarzı bir düşüncede olacaklarına inanmıyorum, gücü yeten zaten kazanır, yetmeyen de kaybeder... İşin taraftar boyutu da var tabii ki, taraftarlar forma tipinden dolayı Bursaspor'a tepki gösterip, takımları lehine tezahüratlarını arttırmaları pek tabii ki doğal ama aşırı motivasyonun da ters teptiği sonucuna pek çok kez şahit olmuşuzdur izlediğimiz kritik karşılaşmalarda... Rangers'ın geçen sene Sevilla'ya ve Unirea'ya aynı skorla 4-1 ve Stuttgart'a 2-0 ile Ibrox'ta kaybettiği mücadeleler de taraftar etkeninin sahadaki sonucu nasıl ters yönde etkilediğinin bir sonucu sayılmaz mı?

2008 senesine dönerek bitirelim yazımızı... Glasgow Rangers, UEFA kupasında dolu dizgin yoluna devam ederken, çeyrek finaldeki rakibi Portekiz'in Sporting Lisbon takımıydı ve onların da formaları yeşil-beyaz yatay çizgiliydi, ilk maç Ibrox'ta yapıldı, bugün Bursaspor'un oynayacağı karşılaşmadan daha ehemmiyetli bir maçtı İskoç takımı adına ama nedense Celtic tipi forma motive edemedi, belki de aşırı motivasyon ters tepti ve Rangers 0-0 berabere kalırken rakibiyle iç saha avantajını da Sporting'e kaptırdı...


2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tüm yüreğimizle, Galatasaraylılar olarak Rangers'i destekliyoruz.

Adsız dedi ki...

spoting lisbon'un yıllardır forması yatay çizgili ve avrupa'da bilinen bir kulüp. ayrıca yeşil aynı yeşil değil.

bursaspor da benzer bir durum yok üstelik bu o kadar çok malzeme oldu ki celtic taraftarı şöyle demiş böyle demiş ekstra motivasyon veya en azından maç çıkışı bir iki kötü olay olacak kıvama geldi durum eğer iskocya'da da döndüyse bu muhabbetler.

Blog Widget by LinkWithin