22 Eylül 2010 Çarşamba

Ateşi Yakalamak / Suzanne Collins

Açlık Oyunlarının devamı. İlk kitabın sonunu okuduktan sonra yazarın romantizmin dozunu artırıp, okuyucuları Galeciler ve Peetaciler olarak ikiye böleceğini düşünmüştüm. Ama her ne kadar kızımızın bayık tripleri ve kaprisleri bu şekle uygun olsa da, kurgu o şekilde gelişmedi. Katniss’in triplerini bayık olarak nitelendirsek de, yaşının daha 18 bile olmadığını düşünürsek, olaya daha da gerçekçilik katmış diyebiliriz.

2.kitap da ilki gibi yavaş tempoda başlıyor. Ne zamanki Şampiyonlar Ligi kıvamındaki yeni Oyunlara geçiyoruz o zaman hareketlenme başlıyor. Peeta da yine ilk kitapta Oyunlardan önce yaptığı gibi, burada da bombasını patlatıyor. Eleman ilk başlarda elinden doğru düzgün iş gelmeyen süt çocuğu kıvamındaydı ama işin sonunda tam bir fırlama oldu çıktı. Ondan bir bomba da 3.kitapta bekliyorum. Bu seferki haraçların her birinin kendine has yeteneklere sahip olması işe Fantastik Dörtlü havası veriyor. Eski kurt Haymitch de bu kapışmaya katılsa fena olmazdı ama yine kurgu gereği katılamadı. Yalnız, her şey bir yana Katniss’in yayını kullanma biçimi bir yana. Resmen hayran bırakıyor adamı, insanın okçuluğa başlayası geliyor.

Bu seferki Oyunlar da ilki gibi yaratıcı bir platforma oturtulmuş olsa da, kesinlikle ilk kitaptaki Oyunların tadını alamıyorsunuz. İlk kitaptaki oyunlar gerçekten değişik karakterlerin gözünden tekrar tekrar okunabilecek ayrı bir keyfe sahipti. Tabii bunda ilk kitabı okurken hiçbir beklentimizin olmamasına karşın, 2.kitabı okurken beklentimizin tavan yapmasının da etkisi var.

Genel olarak ele alırsak 2.kitap tek başına bir kitap olarak yetersiz ama serinin devamı için gerekli bir yerde duruyor. Kesinlikle ilk kitap kadar heyecanlı değil; ilk kitap hareketlilik bakımından zengindi, bu kitap ise olayların gelişmesini ve bağlanmasını işleyen 3.kitaba bir geçiş kitabı olmuş. Tam olarak bir aksiyon sahnesi diyebileceğimiz tek sahne olan bobin kısmı kitabın bitimine ancak 50 sayfa kala gerçekleşiyor. Bu 2 kitabı birleştirip kalınca bir kitap haline getirebileceğimiz kadar gereksiz kısımlar var. Öte yandan, hani askerden dönenler tam askerliğe alışmıştım askerlik bitti derler ya; o biçim bu 2 kitapta da tam hızımızı yeni almış giderken kitabın sonuna geliyoruz.

Ek bilgi olarak, bu serinin filminin çıkacağı söylenedursun, bir arkadaşım Battle Royal adlı bir filmde de buna benzer bir konunun işlendiğini söyledi. İlk fırsatta izleyip, sinemada nasıl duracağının provasını yapmayı düşünüyorum.

Kitabın bomba kısmı: "Düşmanın kim olduğunu aklından çıkarma" dedi Haymitch. "Hepsi bu."
Etiket Fiyatı: 20 TL
Orjinal adı: Catching Fire
Toplam sayfa: 407
Not: 7/10
Tanıtım filmi:

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin